Skip to main content

Knaller van een kermis

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

  • ongeveer 3 uur
  • 10 tot 35 spelers, 6 tot 35 jaar
  • binnen en buiten
  • zwaar

Benodigdheden

Zwembad met eendjes of iets anders dat kan worden opgevist; een balpen voor elk lid; een briefje voor elk lid; een kasseisteen, houtblok, sportfeestbeker of iets anders met een onbekend gewicht; sjoelbak en sjoelschijfjes; tennisballen; minimaal zes conservenblikken; een tafel; minimaal 2 jutezakken; 10 kaarsjes; aansteker; zoveel mogelijk plastiek spuitjes; 2 emmers met water; plastiek buis; ladder; hakmes; worsten/wortels; (reuzen)jenga; bingoblaadjes; bingorad; pionnen; touwtje met zwaarder blokje aan; 4 houtenstaafjes; tandenstokers (zeker 1 voor elk lid); marshmellows; een ballon voor elk lid met een touwtje aan; helmen met duimspijkers, cactusjes op; enkele ballonnen die aan het plafond te hangen; mexicano’s; friteuse; groot blad met een ezel op; alcoholstift; hoepel

Uitleg

Vandaag begeven we ons op de tofste kermis van het land. Sla zoveel mogelijk visjes aan de haak, score ongeziene punten en behaal de winst voor je team!

Klaarzetten en voorbereiden

Vul het zwembadje met water, schrijf de punten op de eendjes en zet de stelling klaar voor de worstenkap.

Speluitleg

De groep wordt in twee verdeeld. Elke groep speelt verschillende spelletjes tegen elkaar. De winnaar van elk spel mag 2 eendjes vissen en de verliezer mag 1 eendje vissen per spel. De punten onderaan de eendjes worden dan samengeteld en dit wordt de score van de groep.

Groepsindeling

De leden krijgen allemaal een balpen en een briefje. Iemand van de leiding houdt een voorwerp met onbekend gewicht vast en de leden gokken op het briefje hoe zwaar het voorwerp weegt. Dit voorwerp kan bijvoorbeeld een kasseisteen, een sportfeestbeker of een houtblok zijn. De briefjes worden naast elkaar gelegd en diegene met de lage gewichten vormen een groep en diegene met de hoge gewichten vormen een groep. Hieronder worden de verschillende spelletjes opgelijst die gespeeld kunnen worden.  

Verloop van het spel

Sjoelbak

Elk lid van de groep krijgt een sjoel (houten schijf) en mag die schuiven in de sjoelbak. De leiding telt de punten op van de sjoelbak en de groep met de hoogste punten is de winnaar van dit spel.

Ballen werpen

Er staan zes conserveblikken op elkaar gestapeld. Elk lid krijgt een bal om naar de conserveblikken te gooien. De leiding houdt bij hoeveel keer elk team alle zes de blikken van de tafel heeft kunnen werpen. Het team dat het meest aantal keer alle blikjes van tafel heeft kunnen werpen wint.

Zaklopen

Dit is een estafettespel waarbij elk lid van het team in een jutezak heen en terug moet springen. Het team waarin de spelers als eerste terug voltallig zijn, wint. Je kan dit ook eventueel met stelten spelen.

Schietkraam

 

Elk lid krijgt een spuitje met water en vijf meter verder staan voor elk team vijf brandende kaarsen. De leden moeten proberen om de kaarsen te doven door er met water naar te schieten. Het team dat als eerste alle 5 de kaarsen heeft kunnen doven wint.

Worstenkap

Hang een buis scheef aan een ladder. Bovenaan laat een persoon een worst/wortel vallen in de buis en onderaan schuift die worst/wortel uit de buis op een tafel/houtblok. Onderaan staat dan een persoon klaar met een kapmes en deze moet de wortel/worst in twee kappen. Het team dat de meeste worsten/wortels kan kappen, wint. Let op met -12 leden, eventueel kunnen zij de worst/wortel laten vallen. Ga hier veilig mee om!

Jenga

Speel jenga (eventueel met grote blokken). Laat elk team een blokje uit de toren halen en er bovenop leggen, zorg ervoor dat de leden onderling wisselen. Het team waarbij de toren valt is het verliezende team.

Bingo

We spelen een spelletje bingo. Elk lid krijgt een bingoblaadje. De eerste vijf leden die bingo hebben, mogen een eendje vissen voor hun team. 

De slinger

 

Hang een blokje hout aan een touwtje en slinger de pionnen omver. Elk lid mag een keer slingeren. Het team dat de meeste pionnen omver slingert, wint. 

 

Staafje drop

 

Twee personen van de leiding staan op een stoel en hebben in elk hand een staafje. Er staat een lid op de grond en die moet proberen het staafje op te vangen dat de leiding laat vallen. Elk lid mag een keer proberen om een stokje te vangen. 


Mini-speerwerpen

 

Twee leden van het team staan naast elkaar aan een afgesproken startpunt. Ze krijgen elk een tandenstoker die ze om het verst als een speer moeten werpen. De tandenstoker moet natuurlijk niet in de grond blijven steken.


Chubby bunny

 

Iedereen steekt elk om beurt een marshmallow in zijn mond en zegt daarna ‘chubby bunny’. Daarna steken de leden een volgende marshmallow in hun mond en zeggen ze opnieuw ‘chubby bunny’. Let op: ze mogen niet kauwen op hun marshmallow. De leden blijven marshmallows bijsteken tot ze geen ‘chubby bunny’ meer kunnen zeggen. De laatste persoon die ‘chubby bunny’ kan zeggen, haalt de winst binnen voor z'n team.


Ballon boem

 

Iedereen krijgt een ballon aan de voet geknoopt. Het doel is om de ballonnen van de anderen kapot te stappen. De persoon die als laatste overblijft, wint.


Cactuskop

 

Bevestig enkele ballonnen op een bepaalde hoogte. Enkele leden krijgen een helm met een cactus/duimspijkers eraan gebonden. Probeer nu met je hoofd zo snel mogelijk de ballonnen te doen poppen. 

 

 

 

Mexicano happen

 

Hang enkele mexicano’s op aan een touwtje en laat de leden zo snel mogelijk de mexicano’s opeten zonder de handen te gebruiken (bv. zes mexicano’s aan een draadje, dus 3 leden van elk team strijden tegen elkaar). Dit wordt herhaald totdat iedereen een mexicano heeft kunnen happen. Het team dat het meeste als eerste zijn/haar mexicano op heeft, wint. Tip: Zorg er misschien voor dat ongeveer dezelfde leeftijden tegen elkaar strijden.

 

 

 

Ezeltje prikje

 

Teken een ezel. Geef de kinderen een stift en laat ze geblinddoekt de staart tekenen. De beste staart, wint. 

 

 

Hoepel op

 

Geef met je team allemaal handen. Laat de hoepel bij het eerste lid vertrekken en in een recordtijd naar het einde van de slinger gaan zonder dat de cirkel lost.

 

Speleinde

De puntjes van de verschillende geviste eendjes worden opgeteld. De winnaar is de groep met de meeste punten.

Evaluatie

Laat alle leden doen alsof ze in een achtbaan zitten. Hoe luider ze roepen en ze hun armen doen, hoe toffer ze de activiteit vonden.