Skip to main content

Kerstactiviteit (muzikaal pak)

een spel van KLJ Zele-Heikant
een spel van KLJ Zele-Heikant

Over het spel

 • 6 tot 60 spelers, 6 tot 12 jaar
 • binnen
 • matig

Benodigdheden

Jenga Keukenhandschoenen Kerstballen Kerstboom knutselen Dobbelstenen (moes) Touw Bekers Rietjes Stoelen Pingpongballen Lepels 2 petten Rebussen 4 theezakjes Muts Sjaal Kaartjes wie is het Tekeningen kerst afdrukken Smarties Rietjes

Uitleg

We gaan een grote doos met daarin allemaal ingepakte knuffels inpakken met verschillende lagen inpakpapier. Op elke laag staat er een opdracht die de hele groep moet uitvoeren. De kinderen zitten in een kring en geven het pak door terwijl de muziek speelt, stopt de muziek dan mag er een velletje verwijderd worden en kan de nieuwe opdracht uitgevoerd worden. Na de laatste opdracht krijgt ieder lid een cadeautje uit de doos.

We sturen op voorhand een berichtje naar de ouders dat iedereen een kersttrui mag aandoen zodat iedereen in de kerstsfeer kan komen op de activiteit.

OPDRACHTEN:

 1. Omgekeerd verstoppertje: de hele groep telt tot 30 terwijl één lid zich gaat verstoppen. Wanneer iedereen klaar is met tellen mag je het verstopte lid gaan zoeken, heb je het lid gevonden? Ga er dan stilletjes bijzitten. Degene die als laatste de verstopte kinderen vindt, verliest het spel.
 2. Iedereen zit in een cirkel, elk om beurt mogen ze met de dobbelsteen gooien, als iemand 6 gooit moet deze persoon handschoenen, een muts en een sjaal aandoen. Die persoon moet een zo hoog mogelijke toren proberen bouwen met Jenga blokken. Ondertussen gooien de andere kinderen verder met de dobbelsteen, vanaf dat iemand anders een 6 gooit moeten ze wisselen.
 3. Twee kinderen staan op 3m van elkaar en er is een lint van 6m rond hen gespannen. Aan de ene kant staat de kerstboom en kerstballen, aan de andere kant ook. Door te draaien komen de kerstballen van bij de ene persoon naar de andere persoon. Die moet dan de kerstboom versieren.
 4. Wie is het? De leiding voorziet kaartjes met tekening. Bv: Kerstman, olaf (sneeuwman), de slee, rendier, Elza, sneeuwvlokje, kerstboom, dennenappel, skiër, kerststal, Maria, Jozef, kindje Jezus, de drie koningen, ijstaart, vallende ster
 5. Een zo hoog mogelijke kerstboom maken met bekers binnen de 5 minuten.
 6. Maak een tekening voor de kerstman/ kleur een tekening
 7. Smarties van de ene kant naar de andere kant brengen met behulp van een rietje, de smarties moeten juist gesorteerd zijn per kleur. Als dit goed gaat doen we er een parcour bij.
 8. Er staan evenveel stoelen dan dat er leden zijn. Één lid zit niet op een stoel, de andere leden wel. Dit ene lid moet proberen op de stoel te gaan zitten maar mag enkel stappen, de andere leden moeten dit proberen vermijden door zelf op de stoel te gaan zitten, zij mogen wel lopen.
 9. Kerst rebus oplossen
 10. Sneeuwbalblazen: steek éérst drie rietjes in elkaar, en probeer dan een pingpongballetje van de tafel te blazen. Opgelet aan de andere kant van de tafel zit er een ander kindje die net hetzelfde probeert.
 11. Elk kind heeft een lepel in zijn mond met daarop een kerstbal, degene die het langst kan blijven rondlopen zonder dat de kerstbal op de grond valt wint
 12. De kindjes krijgen een pet op hun hoofd met daaraan twee theezakjes bevestigd, het is de bedoeling om de theezakjes op de bovenkant van de pet te krijgen zonder je handen te gebruiken
 13. De kinderen zitten met hun rug naar de cirkel zodat ze elkaar niet zien. Het is de bedoeling dat ze tot 20 proberen tellen, iedereen mag maar 2 getallen zeggen en als een getal dubbel gezegd wordt, moeten ze opnieuw beginnen.
 14. Ieder lid krijgt een wc-rol die gedeeltelijk uitgerold ligt. Aan het uiteinde van de wc-rol staat er een glas water. De kinderen moeten het glas naar zich schuiven door de wc rol voorzichtig op te rollen. Wie als eerste zijn/haar glas heeft leeggedronken wint!

 

Bijlagen