Skip to main content

Job of dop?

een spel van Spoor ZES
een spel van Spoor ZES

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 6 tot 30 spelers, 12 tot 18 jaar
  • binnen of buiten
  • zwaar

Benodigdheden

- Print de bijlage (dubbelzijdig) af - Materiaal vind je in de speluitleg

Uitleg

Op een dag vind je de job van je leven, en dan ben je weg natuurlijk!

Klinkt veelbelovend, maar wat als die dag niet aanbreekt?

Leef je in armoede, dan kun je soms héél lang op de job van je dromen wachten. Want niet iedereen heeft gelijke kansen. Hoe lager je op de sociale ladder staat, hoe minder kansen je hebt op de arbeidsmarkt. 

Job op dop? Een reuzengroot verschil. De spelers ondervinden het aan den lijve. Hoe langer aan de dop, hoe meer in ‘t slop.

Op de arbeidsmarkt komt het erop aan om je bedrijf rendabel te houden en uiteindelijk de Gelijkekansenkrans te winnen. Niet het meest winstgevende bedrijf, maar het bedrijf dat kansrijke keuzes maakte, wordt aan het einde van de rit beloond. 

 

‘Job of dop’ brengt een actueel thema dichter bij het bed van 12- tot 18-jarigen. De spelers gaan op in het woordenspel ‘Time’s Up’ en leven zich uit in de proeven van de jobbeurs. Tussendoor moeten er tactische en inhoudelijke keuzes gemaakt worden.

Het spel is bruikbaar in de jeugdbeweging (bijlage speluitleg_jeugdbeweging) of het secundair onderwijs (bijlage lessenreeks_secundair).

Sta je er als begeleid(st)er alleen voor of beschik je over niet veel materiaal? Gebruik dan de spelvariant die opgenomen is in de spelbrochure. Op een dag vind je het spel van je leven, en dan ben je weg natuurlijk!

Job of Dop is een informatief spel voor 12 tot 18-jarigen. Het spel informeert en sensibiliseert de spelers op een ervaringsgerichte manier over het thema ‘armoede en arbeid’.

Het spel werd gemaakt naar aanleiding van de campagne van Welzijnszorg in 2010.

Vragen? Zin om een gelijkaardig spel in elkaar te boksen? Contacteer Spoor ZeS.

Bijlagen