Skip to main content

Inleefspel - Diamond Cruise

een spel van KLJ Nationaal
een spel van KLJ Nationaal

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 5 tot 50 spelers, 16 tot 35 jaar
 • onbepaald

Benodigdheden

Materiaal om de locatie om te bouwen tot een haven en een cruiseschip, verkleedkledij voor alle personages, random materiaal dat in een haven of op een cruiseschip aanwezig zou kunnen zijn en dat de deelnemers kan inspireren om het spel een nieuwe wending te geven.

Uitleg

Droom jij ook al je hele leven van een onvergetelijke reis aan boord van een cruiseschip? Stap aan boord van de vijfsterrencruise Royal Diamond, geniet van alle luxe die het resort je biedt en beleef de reis van je leven!

Speluitleg

Bij een inleefspel krijgt elke deelnemer voor het begin van het spel een rol toebedeeld. Het is dus belangrijk om op voorhand al te weten hoeveel deelnemers er gaan zijn voor het spel en welke rol bij welke deelnemer hoort. Enkele tips voor het opstellen van een goede rolverdeling:

 • Geef elke deelnemer een zinvolle rol in het spel. Niet elke rol is even belangrijk zijn maar elke deelnemer moet wel iets te doen hebben.
 • Zorg voor verschillende onderlinge relaties: koppels, minnaars en minnaressen, vrienden… Bepaalde verhoudingen zorgen voor dynamiek in het spel en verbinding tussen de deelnemers.
 • Geef de deelnemers voldoende informatie om hun rol te kunnen vertolken. Biedt hen ook genoeg ruimte om het verhaal vanaf een bepaald punt een eigen leven te laten leiden.
 • Zorg voor een doel in het spel: geef sommige deelnemers taken of uitdagingen die ze moeten volbrengen en waarvoor ze (on)rechtstreeks de hulp van de andere deelnemers nodig hebben. Zo houdt het spel zichzelf aan de gang.
 • Creëer extra dynamiek in je spel door er wat geheime info bij te betrekken: een stiekeme relatie tussen 2 of meerdere deelnemers, een handeltje in drugs of een corrupt personage dat niet vies is van het misbruiken van macht.

Voorzie een ruimte waarin de beginsituatie van het verhaal zich kan afspelen. Maak een aantal afspraken met de deelnemers, laat hen zelf bepalen of en in hoeverre ze zichzelf voorstellen aan de rest. Vanaf dan speelt het spel zichzelf: iedereen gedraagt zich zoals hun personage zich zou gedragen en niemand weet hoe het spel eindigt of afloopt. Als spelleider is het je rol om het spel gaande te houden: inspireer deelnemers die niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen of voeg af en toe een spelelement toe waardoor de situatie verandert en deelnemers nieuw gedrag moeten stellen.

Hieronder worden een aantal personages voorgesteld. Pas het verhaal altijd aan de hoeveelheid deelnemers aan: je kan er dus verhaallijnen aan toevoegen of uit weglaten als jullie met meer of minder spelers zijn.

Personages

 • Reisgids Guido: Jij denkt dat je de verantwoordelijkheid hebt over de hele reis. Je probeert alles te controleren, de groep bij elkaar te houden en hen te leiden. Dit word je niet altijd in dank afgenomen maar dat trek jij je niet aan. Je bent steeds voorzien van een lange stok met een kenteken zodat iedereen je altijd kan zien, ook op drukke plaatsen. Je wil graag ook controle over de administratieve gegevens (identiteitskaarten, sis-kaarten, medische gegevens…). Zorg hiervoor ook op voorhand voor bijpassend materiaal.
 • Paola de Blauwburg: Samen met je echtgenoot Bernard zijn jullie vaste passagiers op het MSC-cruiseschip. Elk jaar doen jullie deze reis. Een euro meer of minder maakt voor jullie niet uit. Jullie nemen steevast het All-Inn-VIP-luxe-pakket, dezelfde kajuit (suite met zicht op zee), hetzelfde tafeltje in het restaurant, front-seat plaatsen bij de voorstellingen…. Met je XL-koffer en je extra beautycase kom je niets tekort maar gelukkig draagt je echtgenoot graag je bagage.
 • Bernard de Blauwburg: Samen met je echtgenote Paola zijn jullie vaste passagiers op het MSC-cruiseschip. Elk jaar doen jullie deze reis. Een euro meer of minder maakt voor jullie niet uit. Jullie nemen steevast het All-Inn-VIP-luxe-pakket, dezelfde kajuit (suite met zicht op zee), hetzelfde tafeltje in het restaurant, front-seat plaatsen bij de voorstellingen…. Je ligt onder de sloef. Je doet alles wat je vrouw je vraagt, protesteren heeft toch geen zin. Je probeert wel aan haar allures te ontsnappen op allerlei manieren.
 • Nancy Van der Neffen: Dankzij een wedstrijd waaraan jij deelnam in Dag Allemaal heb jij deze cruise gewonnen voor je gezin. Natuurlijk is dit geen luxe-pakket maar met de kleinste kajuit zijn jullie ook al tevreden. Dit is de eerste vakantie die jullie hebben sinds de kinderen er zijn. Jullie zijn speciaal in de kringloopwinkel een nieuwe outfit gaan kopen voor deze chique reis. Je hebt een jaar gespaard om tip top in orde te zijn, eindelijk een keer naar de kapper, manicure, pedicure, visagiste… om niet op te vallen tussen de andere dames. Jammer genoeg is dit niet 100% gelukt en blijf je er wat marginaal uitzien. Je bent heel streng voor je man en kinderen. Zij moeten zich natuurlijk voorbeeldig gedragen. 
 • Eddy Van der Neffen: Dankzij een wedstrijd waaraan je vrouw deelnam in Dag Allemaal hebben jullie deze cruise gewonnen. Natuurlijk is dit geen luxe-pakket, maar met de kleinste kajuit zijn jullie ook al tevreden. Dit is de eerste vakantie die jullie hebben sinds de kinderen er zijn. Jullie zijn speciaal in de kringloopwinkel een nieuwe outfit gaan kopen voor deze chique reis. Je mag je vrachtwagen eindelijk eens een week aan de kant laten staan en kan nu de wereld verkennen op een heel andere manier. Je drinkt graag pintjes in je stamcafé, ook op het cruiseschip kan je dit natuurlijk niet laten. Je zoekt altijd mogelijkheden om bier te drinken en een potje te kaarten. Jij bent sociaal en zoekt dus altijd compagnie om mee te spelen of te drinken, afkomst speelt hiervoor bij jou geen rol. Je maakt er je doel van om Bernard de Blauburg uit de kluwen van zijn vrouw te verlossen.
 • Vanessa Van der Neffen: Jij bent de dochter van Nancy en Eddy. Dankzij een wedstrijd waaraan je ma deelnam van de Dag Allemaal mag heel je gezin mee op cruise. Eerst wou je niet graag mee maar nadat je beseft hebt dat er veel rijkeluiszonen aan boord zullen zijn, zie je dit als een kans om te ontsnappen van je problematische gezinssituatie. Je doet er alles aan om mannelijke aandacht te krijgen. Je botst vaak met je ouders, zij snappen niets van je leven, dat rokje is toch echt niet te kort?! Jouw doel van deze reis is om zoveel mogelijk mannen aan de haak te slagen, wie weet zoeken zij na de reis nog contact.
 • Kevin Van der Neffen: Jij bent de zoon van Nancy en Eddy. Dankzij een wedstrijd waaraan je ma deelnam van de Dag Allemaal mag heel je gezin mee op cruise. Je kijkt op naar je grote zus Vanessa en hebt samen met haar geprotesteerd tegen deze reis omdat je liever met je vrienden zou rondhangen. Nadat Vanessa van gedacht veranderde, besloot jij om je protest te staken en toch mee te gaan. Je hoopt dat je zus en jij op cruise nieuwe vrienden kunnen maken en dat het warm genoeg wordt om je favoriete drakenshirt te dragen in plaats van de nieuwe polo die je ma kocht.
 • George Busquets: Samen met je vrouw Adeline heb je deze cruise cadeau gekregen van jullie 26 kleinkinderen. Het is natuurlijk eens iets anders dan overwinteren op Benidorm of jullie jaarlijkse tripjes naar Korfoe en Madeira waar jullie maar al te graag foto’s van tonen aan iedereen die jullie aanspreekt maar jullie hebben er ongelooflijk veel zin in. Na je gebroken heup van vorige winter blijft stappen voor jou moeilijk. Gelukkig is je vrouw geduldig en komt ze ook op voor jou als ongeduldige mensen onbeleefd worden.
 • Adelinde Busquets: Samen met je man George heb je deze cruise cadeau gekregen van jullie 26 kleinkinderen. Het is natuurlijk eens iets anders dan overwinteren op Benidorm of jullie jaarlijkse tripjes naar Korfoe en Madeira waar jullie maar al te graag foto’s van tonen aan iedereen die jullie aanspreekt maar jullie hebben er ongelooflijk veel zin in. Natuurlijk heb je ook je camera mee om van deze reis een heleboel foto’s te maken om binnenkort aan je kleinkinderen te tonen. George is moeilijk te been maar jij zorgt voor hem en neemt het voor hem op als mensen vervelend doen. Jullie kleindochter Louise heeft verteld dat Kelvin, de jongen waarop ze een crush heeft, ook op cruise zou gaan deze vakantie. Hoe toevallig zou het zijn als jullie hem zouden tegen komen op zo’n groot schip?
 • Animator Nicky: Jij bent aangenomen om ervoor te zorgen dat niemand zich aan boord van de Royal Diamond zich ook maar één moment verveelt. Je creatieve geest bedenkt dan ook sneller dan het licht allerlei nieuwe activiteiten waarvoor je de gasten wil enthousiasmeren. Of het nu gaat om een tafeltenniskampioenschap, een wedstrijd darts-petanque, wateraerobics, minibasket of skateboardestafette: jij zorgt ervoor dat de wildste ideeën werkelijkheid worden en dat iedereen deelneemt, ook als ze elvendertig redenen hebben waarom ze niet zouden meedoen.
 • Ex-zeemilitair Henry: Je bracht je jongere jaren door met je mede-militairen op zee en deelt dan ook met veel plezier al je kennis en wilde verhalen van toen. Net als toen vind je discipline aan boord enorm belangrijk, een schip zonder discipline is gedoemd om te vergaan zoals de Titanic. Ook veiligheid draag je in het hoogste vaandel: jij gaat niet aan boord van een schip zonder voldoende sloepen, reddingsboeien en een duidelijk evacuatieplan. Gevaar schuilt in een klein hoekje en de vijand kent al onze zwakke plekken! Je maakt je medereizigers er dan ook graag attent op welke situaties gevaarlijk zijn en waar je de vijand gezien hebt. Het leger heeft je afgedankt nadat ze PTSS vastgesteld zouden hebben maar jij denkt dat zij mee in het complot zitten en bent nu dan ook heel blij dat het gedaan is met alle spionage van je mede-militairen.
 • Charmezanger Willy: Het is eindelijk zo ver: jouw eerste echte fanreis op een cruiseschip! Je bent er helemaal klaar voor om elke avond het beste van jezelf te geven tijdens de verschillende optredens in de bar. Jammer genoeg is er maar één fan ingeschreven voor je fanreis. Je laat dit niet aan je hart komen en neemt de hele reis de tijd om ook de andere reizigers te overtuigen van jouw zangtalent. Zingen is dan ook echt je leven: jij praat niet maar je zingt door het leven en voor elke situatie ken jij wel een gepast liedje om te zingen. Naast je zangtalent is ook je foute outfit jouw handelsmerk.
 • Fan van charmezanger Sabrine: Het is eindelijk zo ver: de fanreis van jouw favoriete zanger! Sinds je Willy voor het eerst zag optreden, was je helemaal verkocht! Sindsdien sta je op de eerste rij van elk optreden dat hij geeft en doe je er alles aan om zijn internationale doorbraak te versnellen. Je droomt ervan om samen met hem de wereld rond te reizen en doet dan ook je uiterste best om de rest van de wereld te overtuigen van zijn talent. Je hebt zelfs flyers en spandoeken meegebracht om je idool te promoten!
 • Oude weduwe Wilhelmina: Nadat je Oscar gestorven is, heb je besloten om het er eens goed van te nemen met zijn erfenis en heb je je een cruise geboekt. Je kan enorm genieten van een glaasje porto en geniet nog meer van elk volgend glas. Bij het inchecken is je oog gevallen op een man van jouw leeftijd die er blijkbaar nogal warmpjes in zit. Je hebt jezelf dan ook als doel gesteld om deze rijke man te versieren zodat je na de reis niet alleen naar huis moet.
 • Tom van Wonder Cruises: Wonder Cruises is het familiebedrijf dat je ouders hebben opgericht. Het doet dan ook pijn aan je hart om te zien dat de concurrentie van Royal Cruises zoveel meer reizigers lokt dan jullie rederij. Je probeert, vermomd als zakenman, wat klanten van hen af te snoepen zodat Wonder Cruises niet failliet gaat. Je gebruikt je opleiding verkoop, je ervaring bij Greenpeace en je spontane karakter om mensen ervan te overtuigen dat ze beter met jullie mee op cruise gaan. Je laat ze contracten tekenen, kredietkaartgegevens doorgeven en biedt hen drankjes aan zodat ze de afvaart van hun geboekte cruise zouden missen en dus met Wonder Cruises mee zouden vertrekken.