Skip to main content

Het kippenspel: Pok, pok, pok, podèt?

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

 • ongeveer 3 uur
 • 0 tot 0 spelers, 14 tot 16 jaar
 • buiten

Uitleg

Deze namiddag spelen de keti's spelletjes samen met hun favoriete dier. Dé afstammeling van de dinosauriërs! De angst van de lucht! (Of toch net boven de grond.) Het gevleugelde gevaarte! De almachtige kip!

Uit Dubbelpunt februari 2022

Spelverloop

Je speelt meerdere gokspelletjes in het thema van kippen. Vlak voor ieder spel is er een gokronde. De bedoeling is dat er gegokt wordt wie het spel zal winnen of wat er zal gebeuren. De inzet voor ieder spel is een ei op iemands hoofd kapot slaan. Bijvoorbeeld: Annabelle is aan de beurt om te gokken. Zij gokt dat Arne het spel zal winnen. Daarna gokt Imran dat Silke zal winnen. Na het spel blijkt dat Imran gewonnen heeft. Annabel heeft mis gegokt, dus slaat ze het rauwe ei op haar hoofd. Imran gokte juist en beslist om het ei aan Dieter te geven. Dieter is onschuldige omstander maar moet ook het ei op zijn hoofd slaan. Het doel van de namiddag is om zo weinig mogelijk eieren op je hoofd te krijgen. Houd goed bij hoeveel eieren op het hoofd kreeg, zo bepaald je de winnaar.

Je kan er ook voor kiezen om de eieren op te vangen en er achteraf een grote omelet van te maken. De eierschalen kan je er makkelijk uit halen door je vinger nat te maken. Een goed taakje voor de verliezer.

 

Voorbereiding

Dit spel kan je spelen met twee echte kippen aanwezig. Mogen iemands kippen op bezoek komen? Zorg dat ze voldoende tijd hebben om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Je kan er ook voor kiezen om het spel bij iemand in de tuin te spelen. Zo hebben de kippen minder stress.

Als je de kippen naar de Chiroterreinen haalt, zorg dan dat de kleintjes hen voor de start van de activiteit al niet helemaal dol doen draaien. Maak duidelijke afspraken. Zorg trouwens dat de kippen nog wat honger hebben, want tijdens sommige opdrachten krijgen ze eten.

 

Materiaallijst

 • Veel eieren (vraag bij de leiding wie er kippen heeft en eieren kan verzamelen voor jullie namiddag)
 • 2 kippen
 • Kippenvoer, etensresten, bessen, boterhammen
 • Koekjes
 • Roulette

 

Opdrachtjes

 • Kippenestafette. Het is een estafette maar de stok is vervangen door een kip die je moet lokken. Iedere ploeg krijgt een kip en kippenvoer. Tom is de eerste van zijn ploeg. Hij lokt hun kip door zijn stuk van het parcours tot bij Saar. Zodra Tom bij Saar is, geeft hij het eten door en legt zij haar stuk van het parcours af. Als alle leden van een ploeg de kip door hun stukje parcours hebben kunnen lokken en ze zijn sneller dan de andere ploeg, dan winnen ze de estafette.
 • Werpwedstrijd. Dat wordt gespeeld in duo's. Sien en Luna gaan acht meter uit elkaar staan en werpen een ei heen en weer naar elkaar. Als dat lukt zonder dat het ei breekt, dan doet een van de twee een stap achteruit. Daarna is het aan Michiel en Arne. Als het hen ook lukt, dan zet een van hen ook een stap achteruit. Als ze dat juist deden en even grote stappen namen, dan staan Arne en Michiel nu naast ofwel Luna ofwel Sien. Als een duo er niet in slaagt om het ei heen en terug te werpen zonder dat het breekt, dan valt dat duo af.
 • Gokronde. Zal er binnen de 10 min een kip kakken, en zo ja, welke kip? Welke kip zal na 10 min het dichtst bij het hok zitten? Welke kip zal eerst uit je hand eten? Zal er binnen de 10 min een kip beginnen met broeden?
 • Kippenvoetbal. De armen van de spelers moeten in vleugeltjes gebonden worden voordat het spel start. Het doel van deze vorm van voetbal is dat je naar je eigen goal schopt en dat de keeper op de bal gaat broeden. De keeper moet rechtop op het ei kunnen gaan zitten.
 • Hypnose: Neem je gevleugelde vriend voorzichtig vast met beide handen over de vleugels en houd haar tegen de grond. Iemand anders legt voorzichtig de hals en kop van de kip voluit gestrekt op de grond. Als de kop op de grond ligt, trek je zonder los te laten een lijn in de grond. De lijn begint bij de snavel van de kip en loopt vanuit het verlengde van haar hals door. Eens je dat gedaan hebt, kun je de kip loslaten en zal ze gehypnotiseerd zijn en rustig blijven liggen.
 • Russian poultry roulette: Batist, Hanne en Samir nemen elk een ei en slaan dat tegelijkertijd op hun hoofd. Hannes ei was hardgekookt en is dus niet gebroken. Batist en Samir gaan door naar de volgende ronde.
 • Vang de kip: Ine en Tijs gaan in het hok van de kippen staan. Ze proberen elk een kip te vangen. Degene die eerst een kip kan vangen, is de winnaar. Beloon de kippen nadien met eten of gebruik tijdens het spel eten om het sneller te doen verlopen.
 • Zoek het eten: Verstop evenveel hoopjes kippenvoer in de kippenren als er spelers zijn. Verstop daarna ergens anders per speler koekjes. Zodra het spel begint, moeten de keti's zo snel mogelijk elk een verstopt koekje zoeken terwijl de kippen alle verstopte hoopjes kippenvoer zoeken. Natuurlijk kan je de kippen niet commanderen om dat daadwerkelijk te doen. Gok eerst hoeveel hoopjes kippenvoer de kippen zullen vinden voordat alle keti's een koekje gevonden hebben. Als de kippen alle verstopte hoopjes kippenvoer vinden voor iedereen een koekje gevonden heeft, moeten de leden die geen koekje gevonden hebben een ei op hun hoofd stuk slaan.

 

Einde

Tot slot tel je wie het meest en minste eieren op hun hoofd kreeg. Degene met het kleinste aantal is de winnaar en degene met het grootste aantal de verliezer. De kippetjes mogen weer hun gangetje gaan en bekomen van dit superleuke spel.