Skip to main content

Heksenspel

een spel van Chiro Nele
een spel van Chiro Nele

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 0 tot 0 spelers, 6 tot 8 jaar
 • binnen en buiten

Uitleg

Materiaal

 • Heksenkledij
 • Wandelstok
 • Stoepkrijt
 • Bal
 • Vlag (oude lap)
 • Ingrediënten
  • Banaan
  • Doorn
  • Genoeg andere ingrediënten!!!

Inkleding (toneeltje)

Heks Amarilda en heks Portensia zijn gezellig aan het koffiekletsen. Heks Amarilda wil koekjes tevoorschijn toveren, maar ze merkt dat ze haar toverkracht kwijt is. Ze is woest, zeker wanneer Portensia vertelt dat zij en de andere heksbuurvrouwen dit op hun geweten hebben. Amarilda zegt dat ze wraak zal nemen. Ze heeft misschien haar toverkracht niet meer, maar ze kan nog wel een toverdrank maken om de andere heksen te laten doen wat zij wil. Daarvoor heeft ze ingrediënten nodig. Amarilda beveelt de kinderen haar te helpen (ze kan immers de ingrediënten niet meer tevoorschijn toveren). Als ze haar niet helpen, zal Amarilda al de kinderen in kikkers veranderen.

Amarilda neemt de kinderen mee naar de eerste buurvrouw. Ze wenst hen succes en verdwijnt (moni gaat lavaparcour tekenen). De kinderen gaan naar alle heksenbuurvrouwen. Daar doen ze opdrachten of spelletjes om een ingrediënt te verdienen.

Spelen

1) Spelletje Zwerkbal  (Teambal)

De buurvrouw is nog vriendelijk en wil hen wel een ingrediënt geven, maar alleen als ze met haar een spelletje zwerkbal spelen.

Verplaatsing: om naar de volgende heks te gaan, moeten ze een hindernissen overwinnen. Ze moeten op de platformen springen om niet in de lava te vallen. (getekend met stoepkrijt)

2) Verandering in rat (Krijtspel)

De volgende heks is wat moeilijker voor de kinderen. Ze zal alleen maar een ingrediënt geven als ze allemaal in ratten worden veranderd. Eén kind zal sterk en snel genoeg zijn om hieraan te ontkomen.

(Er wordt een grote cirkel met stoepkrijt getekend. Alle kinderen krijgen een stuk krijt en staan in de cirkel. Ze moeten vanaf het startsignaal hun eigen weg maken door kleine halve cirkels te tekenen, waarin ze kunnen staan. De heks zal de kinderen in ratten veranderen door ze te tikken, maar ze mag alleen op de cirkeltjes lopen als ze er een kruisje in heeft gezet. Wanneer er een kruisje staat in een cirkel, mogen daar alleen de tikkers/ratten komen (want die wegen zijn vergiftigd). De niet-besmette kinderen mogen er dus niet komen. Wanneer er nog één niet-besmet kind overblijft, is deze gewonnen.)

Verplaatsing: de meeste kinderen zijn nu ratten, dus moeten ze als ratten naar de volgende heks kruipen.

3) Doorn en Banaan (Cactus en bloem)

De volgende heks is zo vriendelijk om de ratten terug in kinderen te veranderen.

Ze spelen doorn en banaan. Als het kind kan raden wie de banaan is, krijgen ze een banaan mee als ingrediënt. Anders krijgen ze een doorn.

Verplaatsing: ze moeten het hol van de boze draak voorbij. Sluipen dus!!

4) Abracadabra (Pang pang)

In plaats van te ‘schieten’, proberen de kinderen elkaar te ‘betoveren’ door Abracadabra te roepen.

Verplaatsing: deze heks is blind. De kinderen leven met haar mee en gaan per twee staan. Eén van hen wordt geblinddoekt en ze leiden de ander met hun stem naar de volgende heks.

5) Roof om het ingrediënt (Vlaggenroof)

Ook al werken de kinderen allemaal samen, deze heks weet wel dat er soms ruzie kan ontstaan. Daarom zullen twee groepen strijden om dit ingrediënt (oude lap). De kinderen worden niet afgeroepen met nummers, maar met heksenwoorden (bibediebobbedieboe, hocus pocus, bezemsteel, zwarte kat, …)

Verplaatsing: de heks is streng en wil dat de kinderen doen wat zij wil. Daarom betovert ze hen met toverspreuken.) abracadabra  = op de grond gaan liggen, hocus pocus  = een koprol, avada kedavra = doe voor 5s alsof je dood bent.

6) Toverdrank doorgeven (Tik tak boem)

De kinderen geven geen gewone bal door. Ze geven een toverdrank door dat elk moment kan exploderen!!

Verplaatsing: haasje over

7) Bezemrace (Blad-steen-schaarrace)

Verplaatsing: mijnenveld

Met stoepkrijt is een mijnenveld getekend (een veld met vakjes). Er is maar één goede manier om dat veld over te geraken, namelijk op de juiste vakjes stappen. Als je op het verkeerde vakje stapt, ontploft een mijn en ben je dood. De kinderen hebben drie levens en moeten samen de juiste weg naar de andere kant vinden.

8) Veranderen in… (Levend dammen)

Wanneer de kinderen elkaar er aan tikken, veranderen ze elkaar in een dier naar keuze. Dan moet het betoverde kind voor enkele minuten dat dier imiteren.

9) (Moordenaartje)

Een heks is niet altijd vriendelijk genoeg om haar slachtoffer te betoveren. Soms vermoordt ze het gewoon. De vriendelijke tovenaars kunnen hier iets aan doen.

Moordenaar = heks

Detective = tovenaar

10) (Balleke stamp)

Deze heks wil geen spel spelen uit haar eigen heksenwereld. Die kan ze genoeg spelen met de andere heksen. De kinderen krijgen het ingrediënt als ze met haar ‘balleke stamp’ wil spelen.

11) Hypnotiseren (Fopspel)

Deze heks wil geen ingrediënt geven. Ze wil de kinderen wel haar grootste talent laten zien: hypnotiseren. Dit doet ze bij een andere heks (medemoni). De leiding die gehypnotiseerd zal worden, gaat weg. De kinderen kiezen iets wat de leiding zal moeten doen (bv doe een kip na). De leiding komt terug en gaat voor de andere leiding zitten. Ze houden elkaars handen vast (om de connectie te vinden met de innerlijke geest en blabla, hoe meer je errond vertelt, hoe beter, bv: ik heb een cursus gevolgd in Antwerpen, maar ik heb mijn diploma nog niet, dus het kan dat het mislukt vandaag,...). De leiding sluit hun ogen. De hypnotiserende leiding vertelt een vaag verhaal, dit kan over alles gaan: goed improviseren dus! De leiding geeft de opdracht door door op het juiste moment kneepjes te geven in de handen. Bv: in het verhaal: "plots was er een kabouter Die onder een boom zat". De leiding geeft een kneepje door bij 'Die'. Zo weet de gehypnotiseerde leiding dat ze de letter D moet onthouden. Zo wordt de opdracht doorgegeven.

Plezier verzekerd! heel grappig hoe hard ze het geloven (zelfs de aspi's geloofden het bij ons).

11) (Omgekeerd verstoppertje)

Deze heks is heeeeeel verstrooid! Ze doet alles omgekeerd. Zelfs verstoppertje.

12) Finale

De kinderen gaan terug naar heks Amarilda en geven haar de ingrediënten. Amarilda maakt het ‘drankje’ en geeft het aan Portensia. Die wordt helemaal betoverd en Amarilda beveelt haar haar toverkracht terug te geven. Het lukt. Ze bedankt de kinderen en zegt dat ze hen niet in kikkers zal veranderen.