Skip to main content

Eiermepspel

een spel van Chirojeugd Vlaanderen
een spel van Chirojeugd Vlaanderen

Over het spel

  • ongeveer 50 minuten
  • 8 tot 30 spelers, 12 tot 99 jaar
  • buiten

Benodigdheden

  • veel eieren
  • min. 1 per persoon diepvrieszakjes
  • 1 rol

Uitleg

Er zijn 2 ploegen. Elk individu krijgt op zijn linkerarm een diepvrieszakje geplakt, met daarin een ei. Verder krijgt ook elk individu een mepstok, bestaande uit een pvc-buis, ook wel eens een spiekbuis genaamd. Rond de pvc buis wordt er een isolatiebuis bevestigd, kwestie van toch een beetje veiligheid. Tape alles zodanig af, dat je niets meer ziet van de pvc-buis. Bedoeling is nu dat men een typisch bosspel gaat spelen. Als een persoon van ploeg A iemand van B tegenkomt, dan moeten deze trachten het ei van de tegenstander kapot te slaan. De winnaar krijgt het 'leven' van de verliezer, de verliezer moet terug naar zijn kamp voor een ei.

Variaties

Typisch bosspel bv. elk persoon heeft een kaartje met een code op. vb. 1 2 5 19 20. Al de kaartjes van ploeg A stellen een zin voor. De kaartjes van ploeg B stellen ook een zin voor (wel in een andere code gemaakt) Elke groep moet ook een vlag met hun ontcijferingscode opgeschreven verstoppen (vb. 1=a, 2=w, ...) De tegenstander moet deze vlag zoeken, om de kaartjes van hun tegenstander te kunnen ontcijferen. Als individu A, individu B tegenkomt spelen ze eiermep. De winnaar mag gedurende één minnuut het codekaartje van de tegenstander van buitenleren. Na die minuut lopen ze het best zo vlug mogelijk naar hun kamp, waar iemand zit die de van buitengeleerde cijfers noteert, en eventueel direct kan ontcijferen als de ontcijferingsvlag van de tegenpartij is gevonden.

Opmerkingen

Let op dat de 'mepstokken' geen scherpe kantjes meer hebben, en spreek goed af dat er niet op het hoofd gemept mag worden!

Hou de veiligheid extra in het oog bij het spelen van dit spel!

van Tim Ramboer, BJ/0114, Chiro Mutsaard, Brussel