Skip to main content

De verovering van België (online/offline)

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

 • ongeveer 1 uur
 • 4 tot 100 spelers, 11 tot 25 jaar
 • buiten - binnen - online
 • zwaar

Benodigdheden

- Bijgevoegde kaart van België (of een zelfgemaakte kaart) - Monumenten uitgeprint (staat niet in bijlage) - Opdrachtenbladeren - Pennen - Stiften - Muziekboxen - Liedjes op voorhand downloaden indien er geen wifi is - Verkleedkleren - Papier - Mellowcakes

Uitleg

Dit spel werd gemaakt door de werkgroep internationaal van KLJ en kan je zowel online als offline spelen. Opdrachten specifiek gericht op KLJ kunnen uiteraard aangepast worden naar de eigen realiteit. Het is ideaal om te spelen met een buitenlandse partner of groep.

Doel van het spel:

Verover zo veel mogelijk Belgische steden door het uitvoeren van opdrachten.

Voorbereiding:

Hang een grote poster (of jamboard indien je online speelt) op en kleef hierop genummerde post-its met daarop telkens de naam (of het thema) van 1 opdracht (zie opdrachtenlijst onderaan of verzin zelf opdrachten). Maak voor elke opdracht een opdrachtenfiche (online kan je hiervoor verschillende Docs maken in een Google Drive map) waarop uitgelegd staat hoe de opdracht in zijn werk gaat. Laat de nummering van deze opdrachtenfiches overeenkomen met die van de bijhorende post-it. Elke opdracht is ook gelinkt aan een monument (zie onder). Zoek van elk monument een afbeelding op en maak hier kaartjes van. Geef elk monument een nummer dat overeen komt met één van de opdrachten.

Speluitleg:

Het spel wordt gespeeld in verschillende teams.

Elk team kiest een opdracht uit de post-its en zoekt aan de hand van het nummer op de post-it de bijhorende opdrachtenfiche. Laat de post-its hangen op de flap, want andere teams mogen tegelijk dezelfde opdracht uitvoeren.

Het is de bedoeling dat elk team de opdrachten zo snel en goed mogelijk probeert uit te voeren. Het team dat als eerste een opdracht tot een goed einde kan brengen wint die opdracht en krijgt hiervoor het bijhorende een monument in ruil. Nadien krijgt dit team 3 kansen op het monument bij de bijhorende stad op de Belgische kaart te plaatsen. Falen ze hierin, dan kunnen ze deze stad niet meer veroveren en blijft de opdracht open voor de andere teams. Slagen ze er in om binnen de 3 gokbeurten het monument op de juiste stad te plaatsen, dan hebben ze dat gebied veroverd en blijft dit voor de rest van het spel van dit team. De post-it die bij deze opdracht hoort wordt van de poster gehaald, zodat andere teams weten dat ze dit gebied niet meer kunnen veroveren. Na het slagen/falen van een opdracht kiest het team een nieuwe opdracht.

Einde van het spel:

Het spel gaat door tot alle steden zijn veroverd (of tot er een duidelijke winnaar is indien het spel met slechts 2 ploegen wordt gespeeld en het hierdoor te lang duurt). Het team met de meeste veroverde gebieden wint.

De steden en bijhorende monumenten:

NummerStadMonument
1AntwerpenBoerentoren
2BrusselManneke Pis
3BruggeBelfort
4WaterlooLeeuw
5GentHet Gravensteen
6LeuvenKotmadam
7HasseltHet Borrelmanneke
8IeperMenenpoort
9LuikStation
10CharleroiLes Bois du Cazier
11AarlenNeptunustoren
12BergenKasteel van Havré
13KortrijkBelfort
14NamenDjoseph et Francwès
15MalmedyMalmedy Massacre Memorial

Wij namen de grootste steden. Uiteraard kan je zelf meer of minder steden of andere plaatsen of monumenten in België uitkiezen.

De opdrachten (zie bijlage voor speluitwerking):

 

 1. Dialect verbinden met het Engels
 2. Verbind de Belgische bieren met het juiste glas
 3. Schrijf een gedicht met de 3 officiële talen van België
 4. Pictionary
 5. Maak een groepsfoto verkleed als fans van België
 6. Logoquiz van Belgische festivals
 7. Zing het refrein van het KLJ-lied (een andere vereniging kan zijn eigen lied kiezen)
 8. Dans de kringdans van KLJ van dit jaar (een andere vereniging kan een andere (bekende) dans kiezen)
 9. KLJ-sporten QUIZ (een ander vereniging kan een eigen quiz maken)
 10. Probeer door het papier te geraken
 11. Een Belgisch lied of niet?
 12. Cookie challenge
 13. Omgekeerde Belgische liedjes QUIZ
 14. Draag zoveel mogelijk kleren als kan
 15. Vertel een typische Belgische mop en laat ons lachen

Bijlagen