Skip to main content
een spel van KLJ

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 10 tot 99 spelers, 16 tot 99 jaar
  • buiten (plein)

Benodigdheden

Veel verf in allerlei kleuren, Grote glitterpotten, Pluimen , Grote kartonnen dozen, Touw, Stickers, Slingers, Groot stuk plastiek ter bescherming van de ondergrond, Bruine zeep, Groot blik Zwanworstjes, Mosterd, Blinddoeken, Stoelen.

Uitleg

Feest! Vandaag is iedereen out en proud, want het is tijd voor de Pride! KLJ is er voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je voelt. We vieren dat iedereen elkaar graag kan en mag zien. Wil je deze boodschap in een spel gieten? Dan is deze activiteit zeker iets voor jouw +16-groep! 

De +16-leden nemen het in twee teams tegen elkaar op tijdens de Pride. Door het spelen van vettige en ruige spelletjes maken ze kans op glitters, karton, verf, pluimen, enzovoort. Welk team verzamelt het meeste materiaal om een flitsende praalwagen in elkaar te knutselen? Het belooft sowieso een kleurrijke strijd te worden. 

spelvoorbereiding

Zorg voor een grote koffer vol kleurrijk knutselmateriaal en zet hem centraal op je terrein. Stal al het materiaal goed uit. Zo weten je leden wat er te winnen valt. Leg vervolgens het plastiek klaar en wrijf hem rijkelijk in met bruine zeep. Nu nog een beetje water erover en de spelen kunnen beginnen. Om het spel extra in te kleden, kan de leiding flashy kledij dragen of zich schminken in alle kleuren van de regenboog.

Spelverloop

Groepsindeling

Iedereen heeft wel een lievelingskleur. Geef de groep de opdracht om zonder te praten op een rij te gaan staan. Daarbij moet iedereen met dezelfde lievelingskleur samen staan. Bovendien moet iedereen zo gaan staan dat de kleuren overeenkomen met de volgorde van een regenboog. Zo staan alle rode liefhebbers helemaal vooraan in de rij en de violetjes achteraan. De eerste op de rij krijgt nummer 1, de tweede nummer 2, de derde weer nummer 1. Wissel af tot je iedereen hebt gehad.

Spelletjes

  • Hand in hand, oog in oog

Alle kleuren van de regenboog! Bij het begin van het spel zijn beide teams nog enorm proper. Daar gaan we verandering in brengen. Als eerste opdracht moeten de leden hun team zo ‘regenboog mogelijk maken’. Je geeft je leden wat verf, maar verder is het helemaal aan hen om te kiezen hoe ze de opdracht aanpakken. Wie volgens de jury het meest ‘regenboog’ is, mag als eerste wat materiaal voor de praalwagen uitkiezen. 

  • Pluimen in uw poep 

Op de Pride is er niets zo normaal als mensen met pluimen in hun poep. Natuurlijk gaan we voor de volledige ervaring en is het de bedoeling om in dit spel zoveel mogelijk pluimen naar de kant van je team te krijgen. De teams geven zichzelf een nummer en plaatsen zich elk aan een kant van het plastiek. In ieder kamp spuit de leiding een grote plas verf waarin de leden hun poep eens kunnen doppen. In het midden liggen vele kleurrijke pluimen. Als de leiding bijvoorbeeld ‘de nummers drie’ roept, dan moeten de mensen die het nummertje drie gekregen hebben naar het midden lopen en met hun achterwerk zoveel mogelijk pluimen bemachtigen. Die pluimen blijven plakken aan de verf. Wie uiteindelijk het meeste pluimen heeft, wint. 

  • Liever een worst dan een saté 

De twee teams zetten zich in een treintje achter elkaar. De achterste start met een Zwanworstje in de mond en biedt het andere uiteinde van het worstje aan, aan de persoon voor zich. De tweede in het rijtje neemt het worstje over en geef dit weer door naar de volgende. Als de voorste van de rij de worst heeft ontvangen, loopt deze razendsnel naar de overkant van het plastiek waar deze persoon het worstje in mosterd moet doppen. Het team dat als eerste de worst weer tot bij de achterste van de rij krijgt, wint nieuw materiaal.  

  • Uitdeelcadeautjes in de stoet 

Tijdens de Pride-parade smijten de mensen wel al eens lekkere snoepjes of leuke gadgets in het publiek. Ook jullie moeten deze gooitechniek onder de knie krijgen. Speel geblinddoekte zeeslag. Elke team gaat alweer aan een kant van het plastiek staan. Vervolgens wordt elke deelnemer geblinddoekt en plaatst hij of zij zich ergens op het speelveld. Iedereen mag om de beurt een verfballon mikken naar de andere kant, in de hoop om zo geblinddoekt iemand te raken van het andere team. Het team dat met de meeste mensen overblijft, wint materiaal.  

  • Ooh, you touched my tralalala 

Slay, queen, slay. Duid in je team de Queen van de dag aan zonder dat de concurrentie dit kan horen. De bedoeling is om de Queen van het andere team te ontmaskeren door deze op de troon, in dit geval een stoel, te zetten. Probeer dus om zoveel mogelijk mensen van het andere team op jouw stoel te krijgen. Heb je iemand te pakken gekregen, dan stel je de vraag: ‘Ben jij de Queen?’ Is het antwoord ‘ja’, dan is jouw team gewonnen! Met een beetje extra bruine zeep op het plastiek kan dit nog verrassend moeilijk worden.  

Speleinde 

Al het materiaal is verdeeld, dus dan is het nu tijd om de praalwagen in elkaar te knutselen. De teams krijgen 10 minuten de tijd om hun kartonnen helemaal te pimpen. Hierna begint de parade en mogen de teams heel het plastiek rond paraderen om hun praalwagen voor te stellen. De jury bepaalt de winnaar, maar onthoud: de Pride is van iedereen.