Skip to main content

De Oh Kaarten

een spel van Interdiocesane Jeugddienst vzw
een spel van Interdiocesane Jeugddienst vzw

Over het spel

  • ongeveer 15 minuten
  • 2 tot 99 spelers, 12 tot 99 jaar
  • buiten, binnen

Benodigdheden

Dit spel kan je uitlenen in een catechetisch documentatiecentrum van IJD. Surf naar: http://www.documentatie.ijd.be/
 

Uitleg

OH is een eenvoudig spel. In werkelijkheid is het een doos boordevol gedachten, ontdekkingen en nieuwe ideeën.

OH is een nieuwe taal, een taal samengesteld uit beelden en bekende woorden, maar deze zijn onderling geassocieerd op een nieuwe manier. Zoals elke nieuwigheid spoort dit ons aan tot creatieve mogelijkheden.

OH kan op talrijke manieren gespeeld worden. Hoe meer men het speelt, hoe meer men leert om er mee om te springen.

Maar OH  is niet enkel een serieus spel, opgezet om te leren. Het verschaft ook plezier, zorgt voor humor en poëzie. Het is altijd precies wat we er zelf van maken. OH is niet opgevat als een competitiespel, met winnaars en verliezers. De bedoeling van het spel is onze zintuigen te prikkelen, en ons ertoe aan te zetten onze gevoelens mee te delen aan de anderen.

De betekenis van de OH kaarten verandert voortdurend, zoals ook ons leven verandert. OH is net een boek waaraan men pagina's zou toevoegen iedere keer men het open doet.

Ieder van ons kan zich herkennen  in deze kaarten en er met anderen over praten. Niemand kan ons zeggen wat we erin moeten zien. Er bestaat geen juiste of foutieve  interpretatie, het zijn de afbeeldingen en de woorden die ons leiden. De willekeurige keuze van de prentkaart en de woordkaart neemt ons mee op ontdekkingsreis.