Skip to main content

De Grote Suprise-me-keti-spelshow

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 0 tot 0 spelers, 0 tot 0 jaar
  • binnen of buiten

Benodigdheden

-Een step of iets anders op wieltjes. -Blinddoeken -Gsm waarop je liedjes kan afspelen of een cdspeler. -Trektouw -Waterpistool -Verf gemengd met water -Klakkebuizen

Uitleg

De grote suprise-me-keti-spelshow


Tudutudutudu. Hebben de keti’s al gehoord van ‘Suprise me’? Je gaat op reis. Maar je weet niet naar waar! Spannend toch? Vandaag zijn de keti’s deelnemers van een spelprogramma. De winnaar krijgt een verrassingsreisje!

Doel van het spel
Dit spel is meer een show dan een spel.  De inkleding  is dus van groot belang. De keti’s strijden om de hoofdprijs: een reis naar een onbekende bestemming.  Het spel wordt in verschillende rondes gespeeld. Elke ronde heeft een winnaar. In het finalespel nemen de winnaars van elke ronde het tegen elkaar op! De uiteindelijke winnaar, wint de reis naar de onbekende bestemming.

Voorbereiding
-Verkleed iemand van de leiding als presentator en verkleed eventueel ook iemand als assitent.
-Leg het nodige materiaal gereeed.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 3 rondes. In elke ronde spelen jullie een spel tot er maar drie deelnemers overblijven. Deze drie deelnemers mogen het tegen elkaar opnemen in de mini-finale. De winnaars van de mini-finale gaan door naar de finale, waarin ze strijden voor de hoofdprijs. Het doel is simpel: de reis naar de onbekende bestemming winnen.
Tip: Jullie kunnen het aantal rondes en aantal finalisten aanpassen aan de grootte van jullie keti-groep.

RONDE 1: So you think you can dance?

-Speel even zelf voor Dj en laat de keti’s een dancebattle uitvoeren. Als jullie de muziek veranderen, moeten zij hun danspas veranderen. Geef hen één keer instructies over welke danspas bij welke muziek hoort. Als een keti een verkeerd dansje doet, te lang twijfelt of naar de verkeerde kant springt of draait, valt deze keti af. De keti’s die afvallen mogen van aan de zijlijn nog verder aanmoedigen. De drie laatste die overblijven gaan naar de eerste mini-finale!
-Klassieke muziek. De keti’s moeten pirouettes naar links draaien en balletpasjes doen.
-Schlagermuziek. De keti’s moeten naar rechts springen en de polonaise dansen.
-Vogeltjesdans. De keti’s moeten de vogeltjesdans doen.
-Hardrockmuziek. De keti’s moeten 1 rondje springen (met de klok mee) en headbangen!

MINIFINALE 1: so you think you can step?

Laat de drie finalisten met een step een parcours afleggen. De keti die het snelste is, wint de minifinale.

RONDE 2: is het naar links of is het naar rechts quiz?
Zet alle keti’s op een lijn in het midden van het lokaal met een blinddoek op.  Stel vragen met 2 antwoordmogelijkheden.  Als het antwoord 1 is, moeten ze naar de linkse muur lopen. Als het antwoord 2 is moeten ze naar de rechtse muur lopen.  De keti’s die het fout hebben, vallen af en de keti’s die het juist hebben die doen verder voor de volgende vraag.

Vragen die jullie kunnen stellen:
-Hoeveel leiding heeft er een lief?
-Hoeveel leden telt onze Chiro?
-Hoeveel keti’s zijn er jarig in de maand december?
 

MINIFINALE 2: zeg het juist of je krijgt iets over je hoofd- quiz
Om even door te gaan in het thema quizzen, mogen jullie nu met de 3 mini-finalisten een quiz spelen: de ‘zeg-het-juist-of-krijg-iets-op-je-hoofd-quiz’. Laat alle 3 de keti’s plaatsnemen op stoel en geef hen alle drie drie bordjes: eentje met ‘A’ op, eentje met ‘B’ op en eentje met ‘C’.  Als jullie een vraag stellen, moeten de drie minifinalisten op hetzelfde moment het bordje met het antwoord in de lucht steken. De keti die het foute bordje in de lucht steekt krijgt ‘iets’ over het hoofd. Jullie mogen zelf invullen wat dit zal zijn. Als het een ex-aequo is, stellen jullie nog een vraag. Elke keti die iets over het hoofd krijgt, valt af. Diegene die overblijft, wint.  
 

RONDE 3: wie past er door het gaatje?
Voor dit spel moeten jullie even naar buiten gaan en een grasveld zoeken. Jullie (de presentator en de assistent) gaan in het midden van het grasveld staan op een touwtrektouw. Laat de keti’s aan de van het veld op één lijn gaan staan op een gelijke afstand van het touw. Als jullie een fluitsignaal geven, moeten de keti’s lopen en onder het touw proberen te kruipen. Wat ze ook doen, ze mogen niet als laatste onder het touw kruipen. Want dan moeten ze met jullie op het touw komen staan. Als de keti’s aan de overkant zijn, geef je nog eens een fluitsignaal, enz…Zo wordt dit spel steeds moeilijker omdat er steeds meer keti’s op het touw staan. Speel dit spel tot er 3 keti’s overblijven.

MINIFINALE 3:
De 3 keti’s die overblijven zijn vast een beetje vies. Om verder in dat thema te blijven, geven jullie aan de 3 minifinalisten een bordje met een brei van etenswaren. De 3 keti’s moeten om de beurt een etenswaar raden dat in de brei zit. Ze mogen ruiken, voelen en zelfs proeven als ze durven. Als een keti een fout antwoord geeft, valt deze af. Dit spelen jullie tot er nog een keti over is.

Einde van het spel: de finale!
Ken je de ‘Hunger games?’ Dan komt deze scene jullie waarschijnlijk bekend voor. Laat de x finalisten allemaal op de rand van een veld staan op tien meter van het middelpunt. Leg enkele wapens in het midden van het veld: In het middelpunt liggen een aantal voorwerpen: 2x een klakkenbuis, 3x een bekertje met verfpropjes, een groot waterpistool met verfwater en een mini waterpistooltje met verfwater. Laat de 3 finalisten op tien meter van het midden staan. Op het fluitsignaal mogen zij naar het midden lopen en een wapen proberen bemachtigen. De bedoeling is om de andere keti’s zo snel mogelijk te raken met verf en zelf niet geraakt te worden. Wie geraakt wordt, valt af. Diegene die als laatste overblijft, wint het grote finalespel en mag naar de onbekende bestemming gaan!  

(Dit is een spel van Ilze Vorselmans)