Skip to main content

In da hood

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 0 tot 0 spelers, 12 tot 14 jaar
  • buiten (bos)

Benodigdheden

16 verschillende voorwerpen - van elk 4, borden om ‘tags’ op te zetten, verkleedmateriaal, 4 kleuren verf

Uitleg

Speldoel

Elke groep probeert tijdens een bosspel zoveel mogelijk punten te verdienen.  Dit doen ze op verschillende manieren.  Op het einde van het spel wordt er gekeken naar het aantal verschillende voorwerpen die iedere 'gang' heeft kunnen stelen, naar het aantal borden die ze hebben kunnen taggen en naar het aantal respectpunten die ze hebben behaald.  Daarnaast kunnen de groepen nog extra punten verdienen door op het einde van de namiddag te ‘battlen’ (= Rap battle of muzikaal ‘gevecht’).  Ze krijgen voldoende tijd om over de andere groepen een rijm te schrijven. 

 

Spelverloop

 

Onthaal

De leiding ontvangt als hiphoppers de tito’s verkleed.  Verdeel de tito’s in 4 groepen of ‘gangs’.  Iedere gang krijgt een kleur.  Leg uit dat jullie vandaag een bosspel gaan spelen.  Maar eerst moeten de gangs hip hop attributen verdienen door het spel ‘gangs of New York’ te spelen.

 

Gangs of New York (opmerking: indien je niet voldoende tijd hebt, kun je dit laten vallen)

De gangs staan tegenover elkaar in een vierkant.  In het vierkant liggen verkleedkleren, hiphopattributen, enz.  Die kunnen ze verdienen door andere ploegen uit te dagen voor een opdracht.  Bijvoorbeeld: om ter snelst met gans de ploeg op 1 stoel staan, touwtrekken, polsen, om ter beste rappen,... De ploeg die wint, mag een voorwerp kiezen.  De leiding speelt jury.

 

In da hood

Verdeel de ploeg in 4 groepen.  Elke groep krijgt een eigen kleur.  De leden verkleden zich als gangsta’s in hun kleuren.  Ze maken ook een eigen tag (= een graffitisignatuur).  Ga naar het bos en verdeel het in vier ‘blokken’.  Tussen de blokken lopen ‘streets’ waar de politie (= leiding) mag patrouilleren.  Elke groep krijgt zijn eigen blok en maakt daar een kamp.  In elke blok liggen 4 verschillende voorwerpen en 4 exemplaren van elk voorwerp (in totaal dus 16 voorwerpen).  De groepen moeten de voorwerpen van de andere gaan roven.  Elke blok heeft zijn eigen verdedeigingsmechanisme voor wanneer ze de vijand tegen het lijf lopen, bijvoorbeeld blad-steen-schaar, wimpelroof,... Tip: teken in het groot het spelbord en leg het spel aan de hand hiervan uit.

 

Elke groep krijgt een blok en bouwt hier een kamp.  Het komt erop aan om met je groep zoveel mogelijk punten te halen.  Dit kan op verschillende manieren:

* Door zo veel mogelijk verschillende voorwerpen in je kamp te krijgen. Die voorwerpen steel je uit de kampen van de andere gangs.  Elk lid mag slechts 1 voorwerp per keer dat hij/zij de blok betreedt meenemen.  Wanneer 2 leden van verschillende groepen elkaar in het bos tegenkomen, moeten zij strijden om het voorwerp.  Elke gang heeft een eigen verdedigingsmechanisme die de leden op voorhand bepalen (zie hierboven).  De politie die de straten surveilleert, mag een voorwerp gewoon in beslag nemen.  De politie mag enkel op straat lopen, niet doorheen de blokken.

* Iedere gang heeft op elke hoek van zijn blok een bord hangen met daarop hun eigen ‘tag’ in de kleur van de ploeg.  Elke groep krijgt een bus verf in hun kleur en enkele penselen.  Ze proberen hiermee hun tag op de borden van de andere ploegen te schrijven.  Hoe meer borden taggen, hoe meer punten ze op het einde verdienen.  Het is niet het aantal tags dat telt, wel het aantal getagde borden.

* Op het kruispunt van de 4 straten is een 'respectpunt'.  Als iemand met een gestolen voorwerp rond dit respectpunt loopt, krijgt zijn 'gang' meer respect en dus ook meer punten.  Wie rond het respectpunt loopt, doet dit steeds met zeer veel geroep.  Iemand van de leiding houdt dit in de gaten en houdt de punten bij.  Omdat er altijd politie rondzwermt, is dit een gevaarlijk punt.  

* De politie (leiding) houdt een oogje in het zeil en houdt ook de punten van de gangs bij.

* Op het einde kan iedere groep extra punten verdienen door een geweldig rap/rijm over de andere groepen te maken.  De ‘gangs’ krijgen hiervoor voldoende tijd.  Vervolgens gaan de gangs tegenover elkaar staan.  Er ontstaat een ‘rap battle’ waarin ze de teksten tegen elkaar rappen.  De leiding geeft punten.

 

Tikkeltje meer Tips:

* Het spel kan ook op andere locaties gespeeld worden.  Hét ideale terrein is wel een bos waar de bomen in vierkanten zijn gepland.

* Het spel kan best lang duren.  Belangrijk is een goede voorbereiding en een geweldige inkleding. 

* Je kunt naast de tagborden ook plaatsen voorzien die de gangs kunnen taggen.  Bijvoorbeeld een plaat die het politiekantoor voorstelt, een plaat die een brug voorstelt,... Vanzelfsprekend is een tag op deze ‘verboden plaatsen’ extra punten waard.  Word je betrapt, dan krijg je strafpunten.

* Leef je als leiding volledig uit in de rol van agent.  Dit motiveert de leden om zich volledig te laten gaan in hun rol als gangster.

* Afhankelijk van de motivatuie van de leden kun je hiermee een ganse namiddag vullen. 

 

Taalkansen in dit spel

* De tito’s overleggen voortdurend met elkaar.  Zo moeten ze taken verdelen (tagborden beschermen, voorwerpen stelen, hun blok beschermen, het respectpunt in het oog houden).  Ze houden elkaar ook op de hoogte van de positie van de politie, de voorwerpen, de andere bendes.

* Leg het spel aan de hand van een tekening van het spelterrein uit.  Het spel is immers niet zo eenvoudig.

* De tito’s worden gemotiveerd om creatief met taal om te springen tijdens de ‘rap battle’.