Skip to main content

Cluedo: The Masked Leader (online)

een spel van KSA Nationaal
een spel van KSA Nationaal

Over het spel

  • ongeveer 20 minuten
  • 0 tot 0 spelers, 12 tot 0 jaar
  • binnen (Online)

Benodigdheden

• Je eigen Facebookpagina • Filmpjes: camera en inkleding • Raadsels en puzzels • Voor de leden pen en papier

Uitleg

Elke week verschijnen er puzzels en tips van de verschillende personages van The Masked Leader op je Google Drive of op je Facebookpagina. Om een volgende tip te bekijken van een personage moet je eerst de puzzel oplossen vb. rebus, nonogram enzovoort. Zo vind je een codewoord om het filmpje met de tip te kunnen openen. Op basis van de filmpjes kan je elke “aflevering” je verdachten doorgeven per personage. Op basis van het aantal stemmen verlaat het meest geraden personage telkens de wedstrijd. 
 
Doel
Kom te weten welke leider of leidster er achter elk masker schuilt aan de hand van raadsels, succes! 

Speluitleg

Hoe verloopt het online spel “The Masked Leader”?

Afhankelijk van hoeveel weken jullie het spel gaande willen houden, laten jullie enkele leiding gemaskerd een introductiefilmpje opnemen. Je vervormt ook best de stemmen. Van elk personage krijgen de leden telkens een kort introductiefilmpje te zien. Elke week kan je per personage een puzzel of raadsel oplossen, waarmee ze een wachtwoord krijgen om de tip te kunnen bekijken. Met deze extra tips achterhalen ze de ware identiteit van “The Masked Leaders”. De verdenkingen kan je dan doorgeven via een Google Form. “The Masked Leader” die door de meeste kandidaten juist geraden is, zal telkens het spel verlaten.

Laagdrempelige voorbeelden van personages zijn alien, prinses, leeuw, panda, dino… We nemen deze voorbeelden ook over in de extra bijlages, maar voel je vrij om zelf ke personages te kiezen.
 
LET OP: Je kan ervoor kiezen om het aantal personages te laten slinken. Het meest geraden personage valt dan weg, maar wellicht wordt het spel dan te makkelijk (voor +12) of te kort. Een oplossing hiervoor is om het aantal personages gelijk te houden, maar het weggelaten personage steeds te vervangen door een nieuwe personage. Zo kan elke leiding ook eens aan bod komen. Naargelang de tijd kies je zelf wanneer je het aantal personages laat slinken. 
 
Wie kan deelnemen aan “The Masked Leader”?
 
Iedereen die tijd en zin heeft om mee te spelen met de online versie van “The Masked Leader” is van harte welkom. Je hoeft dus zeker geen lid te zijn van een bepaalde KSA-groep om mee te spelen met het spel. Via de Facebookpagina van KSA De Roodkapkes Waasmunster kun je alle nieuwe updates over het spel volgen. En je laten inspireren om het spel zelf uit te bouwen zoals jij dat wenst.
 
Het spel en de puzzels zijn in de eerste plaats gericht op leden van 5 tot 15 jaar oud. Sommige puzzels zullen uiteraard wat moeilijker of makkelijker zijn voor een bepaalde leeftijd, dus een beetje hulp kan soms handig zijn. Het spel is ook ideaal om samen met het gezin te spelen.
 
Filmpjes en puzzels
 
We raden je aan om voor dit spel met een Google Drive map te werken. Deze kan je onderverdelen in afleveringen. Onder elke aflevering wordt nog eens een aparte map per personage gemaakt met het raadsel en de tip in. Het document met de tip kan je beschermen met een wachtwoord, zodat deelnemers de tip enkel kunnen zien indien ze het wachtwoord (de oplossing van het raadsel) vinden en invullen. Bij aflevering 1 kan de leiding introductiefilmpjes van de verschillende personages maken, die bekeken worden zonder wachtwoord. Wat de tips betreft, zijn er twee mogelijkheden:
  • Je kiest voor een geschreven tip, of een afbeelding die iets weggeeft. 
  • Je laat elk personage een tip inspreken, dit zorgt voor extra inlevingsvermogen en een op-en-top inkleding! 
Elke “aflevering” verschijnen er nieuwe puzzels voor elk personage dat nog meespeelt in “The Masked Leader”. Als je bijvoorbeeld een extra tip zou willen weten over “De Panda”, dan open je het bestand “Panda_Puzzel 1”. De oplossing van deze puzzel kan je dan gebruiken om het bestand “Panda_Tip 1” te openen enzovoort.
 
Wees bij de wachtwoorden duidelijk over de invoering ervan, zodat je geen tientallen vragen krijgt rond hetzelfde wachtwoord. Bijvoorbeeld als een code uit meerdere woorden bestaat, schrijf de woorden dan aan elkaar zonder spatie. Concreet wordt de oplossing 'the masked leader' dan 'themaskedleader'.
 
Google Form
 
Elke “aflevering” verschijnt er een nieuwe Google Form waarin alle leden hun verdenkingen kunnen doorgeven. Het personage dat door de meeste mensen juist geraden is, verlaat de wedstrijd. Daarom is het belangrijk om de Google Form altijd in te vullen voor de deadline. Wees hier duidelijk in bij je communicatie via Facebook of eender welk ander platform.
 
Einddoel
 
Per aflevering kan je ook punten verdienen. Voor elk personage dat je juist raad, verdien je 10 punten. Op basis van deze punten maakt de leiding de beste speurder van 'The Masked Leader' bekend.
 
Voorbeeld van een mogelijke planning
 
Deadlines (deze vul je verder aan naarmate de afleveringen aflopen)
 
Aflevering 1
"Puzzels en filmpjes vind je op de Google Drive vanaf zaterdag 19/2"
"Deadline voor het invullen van de Google Form is dinsdag 22/2 (17u)"
 
Aflevering 2
"Puzzels en filmpjes vind je op de Google Drive vanaf woensdag 23/2"
"Deadline voor het invullen van de Google Form is dinsdag 25/2 (17u)"
 
Voorbereiding 
 
Het concept en de puzzels geven we je gratis mee. De tips en de bijhorende filmpjes verschillen uiteraard van KSA tot KSA. Als je dat allemaal binnen een bepaalde tijdsspanne doet, heb je achteraf – bijvoorbeeld in een examenperiode – nog amper werk. 
 
Auteur
 
KSA Roodkapjes Waasmunster

Media

Google Drive: https://tinyurl.com/themaskedleader 
Voorbeeld introductiefilmpje: https://youtu.be/D2vVfiGV7D4

 

Bijlagen