Skip to main content

Blijf-In-Uw-Kot-whatsappspel

een spel van KLJ Brecht
een spel van KLJ Brecht

Over het spel

 • ongeveer 3 uur
 • 0 tot 0 spelers, 12 tot 16 jaar
 • binnen (en buiten)
 • zwaar

Benodigdheden

Uitlegfilmpjes en voorbeeldfoto's

Uitleg

Gespeeld tijdens de lockdown toen we allemaal thuis moesten blijven door corona.

Spel voor 12- tot 16-jarigen via filmpjes in een whatsappgroep en vanuit ieders kot.

 

De leden en de leiding zitten samen in een whatsapp-groep en spelen allemaal vanuit hun eigen kot. Om de zoveel tijd verschijnt er in de groep een nieuwe opdracht via een filmpje. De leden kijken dit en voeren de opdracht uit. De opdracht is uitgevoerd als ze (afhankelijk van de opdracht) een foto of filmpje naar de leiding sturen. Punten krijgen zij die de opdracht op tijd volbrengen en soms ook wie dat het snelste of het creatiefste doet.

De winnaar is degene die het best bestand is tegen de coronaverveling.

Voorbereiding

 • De filmpjes met opdrachten worden vooraf gemaakt door de leiding. Spreek af welke filmpjes iedereen van de leiding op zichzelf maakt.

Zorg dat de filmpjes kort zijn, maar de instructies duidelijk. Trek je KLJ-uniform aan in de filmpjes!

 

 • Tijdens het spel skypet de leiding best met elkaar voor snelle communicatie.

 

 • Zorg dat je weet hoe je de filmpjes (én voorbeeldfoto’s) chronologisch doorstuurt en bedenk hoeveel tijd er nodig is voor het bekijken van een filmpje en het uitvoeren van een opdracht.

 

 • Verdeel de meespelende leden onder de leiding. Deze verdeling stuur je door na de algemene uitleg en dit bepaalt welk lid foto’s en filmpjes naar welke leid(st)er stuurt.

 

Door te sturen materiaal

filmpje 0: algemene uitleg

Hallo! Welkom bij het KLJ-blijfinuwkot-spel! Ook tijdens coronatijden doen we KLJ-activiteiten, maar dus in een iets andere vorm. Vandaag spelen we via Whatsapp een spel dat jullie gewoon vanuit je kot kunnen meedoen. We spelen vanaf nu, twee uur, tot ongeveer vijf uur, zoals op een gewone activiteit. Hoe werkt het? Om de zoveel tijd verschijnt er in de whatsappgroep een nieuwe opdracht via een filmpje als dit. Dat kijk je volledig en daarna voer je de opdracht uit. Daarbij zijn er natuurlijk punten te verdienen voor wie een opdracht volbrengt en soms ook voor wie daarbij het creatiefst of het snelste is. Op het einde weten we wie er het beste bestand is tegen coronaverveling. Hou dus tijdens het hele spel deze whatsappgroep in de gaten. Omdat we jullie natuurlijk niet zien, zullen jullie meestal moeten bewijzen dat je de opdracht hebt volbracht door een foto of een filmpje door te sturen, afhankelijk van de opdracht. Let op, stuur je foto’s niet in de groep, maar naar je contactpersoon van de leiding. We sturen een lijstje door waarin staat welk lid naar welke leid(st)er moet sturen, zodat het voor ons een beetje overzichtelijk blijft. Zo, dat was de eerste uitleg. Vragen mag je trouwens tijdens heel het spel stellen, bij voorkeur aan je contactleid(st)er. Zo dadelijk komt de eerste opdracht, maar zijn er vóór de eerste opdracht al vragen?

Contactleid(st)erlijstje

Ieder van de leiding krijgt een paar van de deelnemende leden onder zijn/haar hoede, zij sturen dan hun foto's en filmpjes steeds naar die persoon. Een lijst van welke leden bij welke leid(st)er horen wordt aan het begin van het spel in de whatsappgroep gezet, na het eerste filmpje.

filmpje 1: opdr 1: hamstertoren

Voor deze opdracht krijg je 15 minuten. Maak een hoge toren van voorwerpen die je in je huis vindt en maak een foto terwijl je er naast staat. Gebruik geen meubels en geen muur in je toren. Je mag hem ook niet ondersteunen door hem vast te houden! Start!

filmpje 2: opdr 2: allemaal beestjes

Voor deze opdracht krijg je 10 minuten. Neem zoveel mogelijk foto’s van jezelf en een dier en stuur deze door naar jouw contactleid(st)er. Per diersoort waarmee je op de foto staat, krijg je een punt. En ja, insecten tellen ook mee ;) Start!

filmpje 3: opdr 3: Quarantainekunst

Voor de volgende opdracht krijg je 15 minuten. We maken quarantainekunst. Hoe? Zoek een foto van een schilderij en doe het na! In Whatsapp vind je enkele voorbeelden, maar je mag ook heel andere schilderijen namaken. Je mag niet tekenen of schilderen, maar werkt met voorwerpen, jezelf, huisgenoten.. Wees creatief, de creatiefsten krijgen extra punten! Je stuurt hiervan een foto door samen met een foto van het originele schilderij. Start!

voorbeeldfoto's opdr 3 + schilderijen

een paar bekende schilderijen en een paar foto's die een schilderij imiteren

filmpje 4: opdr 4: Raad het voorwerp

Voor deze opdracht hoef je geen foto of filmpje te maken! Je moet gewoon om ter snelste raden wat het geluid is dat ik seffens laat horen. Wie het eerst raadt, krijgt een punt! Je mag je antwoord gewoon in de whatsappgroep typen! Hier komt het: ((2 à 3 x laten horen)

filmpje 5: opdr 5: Bookface-challenge

Deze opdracht duurt 10 minuten. Ik daag jullie uit om de zogenaamde bookfacechallenge te doen. Wat is dat? Je zoekt in je huis een boek of een tijdschrift, een krant… waar een groot gezicht op of in staat. Dit hou je voor je eigen gezicht en je maakt een foto. Simpel, toch? De creatiefsten krijgen een extra punt! Start!

filmpje 6: opdr 6: Kampen bouwen

Deze opdracht duurt 10 minuten. Op de KLJ hebben jullie misschien al wel eens een kamp met de zetels gemaakt? Nu mogen jullie ook zoiets thuis doen. Bouw een “kamp” of “fort” binnen in huis; in je living, in de keuken of een andere kamer. Gebruik de zetel, een tafel, dekens, kussens… Stuur dan een foto of filmpje door van jezelf in dat kamp. De creatiefsten krijgen extra punten!

filmpje 7: opdr 7: Wereldkaart

Voor deze opdracht heb je 15 minuten. Je maakt een wereldkaart na, maar uit een origineel materiaal. Je gaat dus niet tekenen, maar gebruikt voorwerpen. Kijk naar de voorbeelden voor inspiratie. De creatiefsten krijgen een extra punt!

voorbeeldfoto’s opdr 7

filmpje 8: opdr 8: atten

Deze opdracht duurt 10 minuten. Je maakt een filmpje van jezelf waarin je een glas melk at. Heb je geen melk? Gebruik dan een ander drankje, zolang het maar geen water is! Schol!

filmpje 9: opdr 9: Memories!

Deze opdracht duurt 15 minuten. We sturen zo meteen een aantal oude KLJ-foto's door. De bedoeling is dat je één van deze foto's uitkiest en die namaakt. Extra creatief is een extra punt!

KLJ-foto's opdr 9

een aantal oude KLJ-foto’s die leuk (en niet te gemakkelijk!) zijn om na te maken

bv foto’s van iemand die verkleed is, een foto van iemand met heel veel letterkoekjes in de mond, een foto van een -16-lid toen die nog een -9’er was, iemand van de leiding als kind…

filmpje 10: opdr 10: boekenregenboog

Voor deze opdracht krijg je 10 minuten. Maak een boekenregenboog. Hoe? Zoek in je huis naar boeken en/of kaften in de verschillende kleuren van de regenboog en leg ze op een stapel. Maak een foto van jezelf met de boekenregenboog. Wie het snelst is, krijgt hierbij een extra punt!

filmpje 11: opdr 11: Wolkenspotten

Voor deze opdracht krijg je 10 minuten. Ga ergens naartoe waar je de wolken kunt zien. Kijk ernaar en probeer er een figuur in te zien. Trek een foto en teken zoals op het voorbeeld enkele details bij op de foto zodat duidelijk is wat jij erin ziet. De creatiefsten krijgen een extra punt!

voorbeeldfoto's opdr 11

filmpje 12: opdr 12: Klerenketting

Voor deze opdracht heb je 10 minuten. Maak rond een tafel een volledig gesloten klerenketting. Je mag zoveel kleren uit je huis gebruiken als je wil. Maak een foto of een filmpje van het resultaat.

filmpje 13: opdr 13: Kaartantaine

Voor deze opdracht heb je 10 minuten. Bouw een kaartenhuis van minstens 3 lagen. Maak een foto waar je zelf bij op staat.

filmpje 14: opdr 14: Tekenen

Teken binnen 5 minuten iemand van de KLJ-leiding na. Gebruik geen woorden op je tekening. Stuur de foto naar je contactleider, als die kan raden wie het is, krijg je een punt, anders niet.

filmpje 15: opdr 15: Berenjacht

Je krijgt 5 minuten. Zoek een beer in je huis, zet hem aan het raam en neem een foto van jezelf met de beer.

filmpje 16: opdr 16: Bloem

Voor deze opdracht krijg je 5 minuten. Maak een tekening van een bloem, maar met eten!

voorbeeldfoto’s opdr 16

filmpje 17: opdr 17: Binnenshuis shoppen

Voor deze opdracht krijg je 15 minuten. Maak een filmpje waarin je zoveel mogelijk kledingsstukken tegelijk aandoet. Tel luidop in het filmpje!

Slotfilmpje

En we hebben een winnaar! Proficiat! Ook proficiat aan al de rest, we weten nu dat jullie bestand zijn tegen de coronaverveling. Hopelijk tot snel, blijf gezond en blijf zoveel mogelijk in uw kot!

filmpje Vieruurtje

Oef, tot nu toe al supergoed gedaan, nu nemen we even een pauze van 15 minuten. Tijd voor een lekker vieruurtje en iets te drinken. Maar ook tijdens de pauze kan je een punt verdienen, stuur gewoon een foto van je vieruurtje of drankje in de groep! :)

 

Tips

 • Probeer op voorhand te achterhalen of dit spel meedoen haalbaar is voor je leden. Heeft wel iedereen een smartphone of whatsapp ter beschikking? Hoe zit het met hun tuinen? Pas aan waar nodig.
 • Stuur tijdens de pauze bv een tussenstand door in de groep, om de competitie nog wat aan te wakkeren. Of stuur eens wat van de coolste/grappigste/leukste ingestuurde creaties van de spelers door in de groep, zo kunnen de leden eens met elkaar lachen en babbelen over de opdrachtjes.
 • Je kan de leden op voorhand vertellen welke materialen ze eerst bij elkaar moeten zoeken in hun huis voor de activiteit, maar dit hoeft helemaal niet.