Battle der menu's
Over het spel
- ongeveer 2 uur
- 4 tot 25 spelers, 12 tot 16 jaar
- buiten
Benodigdheden
Uitleg
Spelconcept
Het is een actief bosspel waarin vier groepen strijden om Belgische gerechten te verzamelen. Door opdrachten uit te voeren verdienen ze geld waarmee ze ingrediënten kunnen kopen. Ingrediënten kunnen onderweg worden gestolen door korte duels. Met de juiste ingrediënten kunnen teams gerechten en menu’s klaarmaken. Hoe meer complete gerechten en menu’s een team verzamelt, hoe meer punten ze scoren. Het spel combineert strategie, fysieke uitdagingen en snelheid.
Speluitleg
Verdeel de leden in 4 groepen en laat elk een kamp bouwen in het bos.
De bank: 2 leiding staan klaar als bankiers. Hier kunnen kinderen opdrachten uitvoeren (raadspelletjes, fysieke uitdagingen, quizvragen …) om geld te verdienen.
Het geld: kinderen kunnen elkaar uitdagen voor een duel (blad-steen-schaar, 3x winnen) om geld van elkaar te stelen.
De winkel: 2 leiding beheren de winkel met alle ingrediënten. Kinderen kunnen hier hun geld inruilen voor ingrediëntenkaartjes.
Ingrediënten stelen: onderweg naar hun kamp kunnen kinderen elkaar uitdagen voor een boomzit-duel (wie het langst kan blijven hangen of zitten). De winnaar mag het ingrediënt van de verliezer afpakken.
Centrale keuken: in het midden van het speelterrein hangt een overzicht met de verschillende menu’s. Wanneer een groep de 4 ingrediënten van een gerecht bezit, mogen ze dit gerecht officieel in de keuken claimen.
Extra punten: als een groep een volledig menu (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert én drankje) kan verzamelen, levert dat bonuspunten op.
Voorbeeldopdrachten:
Kennisvragen
Noem 5 typische Belgische gerechten?
Welke Belgische stad staat bekend om zijn wafels?
Fysieke uitdagingen
Spring 30 keer touwtje in minder dan 1 minuut.
Doe 15 push-ups na elkaar.
Houd een squat vol gedurende 45 seconden.
Ren met een lepel en een pingpongbal zonder hem te laten vallen.
Behendigheidsspelletjes
Laat een pingpongbal 5 keer stuiteren op een boek zonder dat hij valt.
Gooi een tennisbal in een emmer vanop 3 meter afstand.
Bouw een kaartenhuis van minstens 2 verdiepingen.
Balanceer 3 boeken op je hoofd en loop 5 meter.
Blijf 20 seconden stil staan op één been met de ogen dicht.
Teamopdrachten
Vorm samen een menselijke piramide van 3 personen.
Speel een korte scène waarin je een Belgisch gerecht uitbeeldt (de bank moet raden).
Tel samen hardop tot 25, maar om de beurt en met de ogen dicht. (iedereen moet minstens één cijfer zeggen)
Zing een Belgisch liedje als groep (kort fragment).
Menu 1: Vlaamse klassiekers | Menu 2: Vlaamse kost | Menu 3: Brusselse keuken | Menu 4: Feestmenu | Menu 5: Zoete zonde |
Voorgerecht: Tomatensoep met balletjes
| Voorgerecht: Kaaskroketten
| Voorgerecht: Garnalenkroket
| Voorgerecht: Kaasblokjes met mosterd
| Voorgerecht: Mini-pizza Belgisch (met hesp en kaas)
|
Hoofdgerecht: Stoofvlees met frieten
| Hoofdgerecht: Vol-au-vent met frieten
| Hoofdgerecht: Stoemp met worst
| Hoofdgerecht: Mosselen met frieten
| Hoofdgerecht: Balletjes in tomatensaus
|
Dessert: Wafel
| Dessert: Rijstvlaai
| Dessert: Speculaas Tiramisu
| Dessert: Chocolademousse
| Dessert: Pannenkoeken
|
Drankje: Chocomelk
| Drankje: Ice Tea
| Drankje: Spa Rood
| Drankje: Fanta
| Drankje: Fristi
|