Skip to main content

Ba(c)ksteen to basics

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

 • ongeveer 3 uur
 • 2 tot 20 spelers, 16 tot 99 jaar
 • buiten

Benodigdheden

Papieren met raadsels en opdrachten op, 20 bakstenen, Fluohesjes, 2 enveloppen met gsm

Uitleg

Bij deze dropping moeten de leden niet alleen snel zijn, ze moeten ook slim zijn. Waarom? Wel, ze moeten heel wat raadsels juist oplossen. Samenwerken is de boodschap, want alleen zo kan je deze activiteit winnen.

Klaarzetten en voorbereiden

 • Zoek voldoende mensen om leden te droppen en rond te rijden tijdens het spel
 • Print voldoende opdrachten
 • Zoek een geschikte plaats om je leden te droppen
 • Leg bakstenen klaar in de auto’s

Speluitleg

Drop twee groepen op twee verschillende plaatsen. Verzamel op voorhand alle gsm’s van alle deelnemende leden. Geef elk groepje vervolgens 1 gsm, die kunnen ze gebruiken in noodgevallen. Stop die gsm in een verzegelde envelop. Na de dropping kan je aan de envelop zien of het groepje de gsm gebruikt heeft of niet.

Geef elk groepje bladen met daarop raadsels en opdrachten die ze onderweg moeten volbrengen. Maak voordat je vertrekt ook nog duidelijke afspraken: mogen ze liften en wat moeten ze dan doen? Zo vermijd je misverstanden.

Groepsindeling

Verdeel 2 soorten cola over bekers (evenveel als het aantal aanwezige leden). Geef iedereen een beker en laat je leden ervan proeven. Alle leden met dezelfde smaak in hun beker vormen een groepje.

Verloop van het spel

Punten verdienen

Tijdens de dropping moeten de groepjes zoveel mogelijk raadsels oplossen. Per opgelost raadsel krijgen ze aan het einde van de dropping 1 punt. Maar opgelet! Tijdens de dropping rijdt de leiding rond met een auto. Als de leiding onderweg een groepje kan vinden, dan krijgt dat groepje een baksteen mee. Die baksteen moeten ze heel de rit meesleuren. Aan het einde van het spel verliest het groepje 1 punt per basksteen.

Raadsels

 1. Het heeft 2 hoofden, zes benen, en één staart. Wat is het? [Een man op een paard]
 2. Een man komt een dorp binnen op vrijdag, hij gaat naar een herberg, eet daar zijn avondmaaltijd, en gaat slapen. 's Ochtends eet hij zijn ontbijt op, en pakt zijn spullen. Dezelfde dag vertrekt hij weer op vrijdag. Hoe kan dat? [Zijn paard heet Vrijdag]
 3. Hoe meer ik droog hoe natter ik word. Wat ben ik? [Een handdoek]
 4. Ik ben wat ik ben, maar als je weet wat ik ben, ben ik het niet meer. Wat ben ik? [Een raadsel]
 5. Ik heb gaten in mijn onder- en bovenkant, mijn linker- en rechterkant en in het midden. Toch houd ik water vast. Wat ben ik? [Een spons]
 6. Arme mensen hebben het. Rijke mensen hebben het nodig. Als je het eet, ga je dood. Wat is het? [Niets]
 7. Wat is waardevoller als het gebroken is? [Een ei]
 8. Ik leef niet, maar groei wel. Ik heb geen longen, maar heb wel lucht nodig. Ik heb geen mond, maar water doodt me wel. Wat ben ik? [Vuur]
 9. What room do ghosts avoid? [A living room]
 10. What comes once in a minute, twice in a moment, but never in a thousand years? [De letter ‘M’]

Droedels

[[{"fid":"14236","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":752,"width":378,"class":"media-element file-default"}}]]

Oplossingen: 1 = Klopjacht, 2 = Cupido, 3 = Aaneenknopen, 4 = Grondwet

Speleinde

Als alle groepen terug op de vertrekplaats zijn, is het spel gedaan. De punten worden opgeteld en de winnaar wordt bekendgemaakt.

Varianten

Je kan van deze dropping ook een reactietocht maken. De leden kunnen dan opdrachten uitvoeren en zo punten verdienen. Voorbeelden van opdrachten voor de reactietocht zijn:

 • Vraag in een café om een pint te tappen
 • Neem een foto met iemand die Dirk heet
 • Vertel een wildvreemde een mop en laat hem of haar lachen
 • Begin ergens de Marie-Louise te dansen en zorg dat enkele wildvreemden meedoen

 

Je kan van de dropping ook een uitgestippelde tocht maken. Op bepaalde punten moeten de deelnemers opdrachten uitvoeren.