Skip to main content

Après-ski quiz

een spel van KSA Nationaal
een spel van KSA Nationaal

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 6 tot 20 spelers, 14 tot 99 jaar
 • binnen (Online)

Benodigdheden

• (kranten)papier • Internetverbinding

Uitleg

Februari is traditioneel de maand van de carnavals- en après-skifeestjes. Ook dit jaar willen we dit natuurlijk samen vieren! Met deze après-skiquiz smeer je alvast je stembanden en kom je helemaal in de stemming. Een extra voordeel, je kan de quiz ook volledig op afstand spelen vanachter een computer.

DOEL: Op het einde van de quiz zijn jullie hopelijk helemaal in de stemming voor een feestje! Het team met de beste après-skikennis wint.

SPELUITLEG

Deze après-skiquiz bestaat uit verschillende interactieve rondes. In bijlage vind je ook een PowerPoint terug die je kan gebruiken. Pas de rondes gerust nog aan naar de interesses van je leden.
 

Ronde 1: Verkleden

Beginnen doen we natuurlijk door ons allemaal ter verkleden, zo komen we alvast helemaal in de stemming voor onze après-ski!

Het best-verklede team krijgt alvast drie punten.

 

Ronde 2: Skiquiz

Opwarmen doen we met een kleine quiz.

Van elk team is er om de beurt één persoon aan de beurt om te antwoorden. De persoon die als eerste drie rondjes rond zijn stoel heeft gelopen, mag als eerste antwoorden.

Er is één punt per goed antwoord te verdienen.

 1. De slalom is een ware uitputtingsslag. Hoe vaak moeten de mannen bij de Olympische spelen van richting veranderen bij de slalom?
  • 10-30 keer
  • 30-50 keer
  • 55-75 keer
  • Meer dan 100 keer
 2. Wat is een skiffeur?
  • Een coiffeur die het haar van skiërs in een aerodynamisch model brengt
  • De bestuurder van een bobslee
  • Degene die bij het duo-skiën voorop staat
  • Een roeier in een eenpersoons skiff
 3. Wat is de juiste spelling en vervoeging van het werkwoord skiën?
  • Skie, skiet, skiede, geski-et
  • Ski, skiët, skiede, geskiet
  • Skie, skiet, skiiede, geskiied
  • Ski, skiet, skiede, geskied
 4. Wat is een ander woord voor langlaufen?
  • Skiwandelen
  • Crosscountry
  • Skilopen
  • Skirun
 5. In 1879 werd het eerste officiële wereldrecord schansspringen gevestigd. Hoeveel meter was dit eerste record?
  • 13 meter
  • 23 meter
  • 83 meter
  • 123 meter
 6. Wedstrijdschansen zijn er in soorten en maten. Van de grootsten (145-185 meter) zijn er slechts enkele ter wereld. Er worden sprongen gemaakt van meer dan 200 meter. Hoe heet deze extreme sport?
  • Skispringen
  • Base-skiing
  • Skivliegen
  • Schansspringen

Bron: www.reisgenieten.nl

 

Ronde 3: So you think you can après-ski dance?

Après-skiën zonder te dansen is natuurlijk maar saai. Een dansje mag dus ook vandaag niet ontbreken! Wie danst het beste op deze klassiekers?

De leiding kent twee punten per liedje toe aan het team met de beste dansskills.

 1. Het vliegerlied – Café the block
 2. Naar voren, naar achter – De Alpenzusjes
 3. Links rechts – Snollebollekes
 4. Cowboys en indianen – De Dikdakkers

 

Ronde 4: Fluochallenge

Felle kleuren mogen natuurlijk niet ontbreken bij carnaval en après-ski. Iedereen krijgt 2 minuten tijd om zoveel mogelijk fluovoorwerpen te verzamelen. Welk team heeft de meest kleurrijke collectie?

Het team met het meeste fluovoorwerpen, wint drie punten.

 

Ronde 5: Fotoronde

Februari is traditioneel ook de carnavalsmaand. Eindelijk mogen we onze feestneus nog eens opzetten en ons verkleden in de gekste figuren. Kan jij raden welke beroemdheden zich in deze foto’s alvast vermomd hebben?

Elk team vaardigt opnieuw één speler af die zal antwoorden. Het team van de persoon die als snelste een dasknoop maakt in zijn KSA-sjaaltje, mag eerst antwoorden.

Elke juiste foto is één punt waard.

 1. [[{"fid":"14648","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"obama","field_file_image_title_text[und][0][value]":"obama"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":592,"width":550,"style":"width: 50px; height: 54px;","class":"media-element file-default"}}]]
 2. [[{"fid":"14649","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Ariana Grand","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Ariana Grande"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":592,"width":550,"style":"width: 50px; height: 54px;","class":"media-element file-default"}}]]
 3. [[{"fid":"14650","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"James Cook","field_file_image_title_text[und][0][value]":"James Cook"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":592,"width":550,"style":"width: 50px; height: 54px;","class":"media-element file-default"}}]]
 4. [[{"fid":"14651","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Viktor Verhulst","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Viktor Verhulst"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":592,"width":550,"style":"width: 50px; height: 54px;","class":"media-element file-default"}}]]
 5. [[{"fid":"14652","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Jake Reese","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Jake Reese"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":592,"width":550,"style":"width: 50px; height: 54px;","class":"media-element file-default"}}]]
 6. [[{"fid":"14653","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Harry Styles","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Harry Styles"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":450,"width":450,"style":"width: 50px; height: 50px;","class":"media-element file-default"}}]]
 7. [[{"fid":"14654","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"de Croo","field_file_image_title_text[und][0][value]":"de Croo"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":450,"width":450,"style":"width: 50px; height: 50px;","class":"media-element file-default"}}]]
 8. [[{"fid":"14655","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Bieber","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Bieber"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":450,"width":450,"style":"width: 50px; height: 50px;","class":"media-element file-default"}}]]
 9. [[{"fid":"14656","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"de Bruyne","field_file_image_title_text[und][0][value]":"de Bruyne"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":450,"width":450,"style":"width: 50px; height: 50px;","class":"media-element file-default"}}]]
 10. [[{"fid":"14657","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Clijsters","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Clijsters"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":450,"width":450,"style":"width: 50px; height: 50px;","class":"media-element file-default"}}]]

 

Tip! Deze ronde wordt natuurlijk nog leuker met foto’s van de leden en leiding zelf! Via de website van reflect.tech kan je eenvoudig zelf een fotoswap doen met jullie foto’s. Geen speciale skills vereist.

 

Ronde 6: Eskimochallenge

Op de skilatten is het natuurlijk koud, brrr. Laat van elk team één lid zoveel mogelijk kleren aantrekken binnen twee minuten.

Het team dat wint, krijgt drie punten.

 

Ronde 7: Stop de bandronde

Wie kent de après-ski en carnavalsklassiekers het beste? De leiding deelt het geluid van hun computer. De teams proberen om de beurt een liedje verder te zingen wanneer de leiding het geluid stil zet en terug samen met de muziek uit te komen wanneer het geluid opnieuw wordt aangezet.

Elke juiste doorzingpoging levert één punt op. Je kan een liedje eventueel meerdere keren stil zetten.

 1. Leef – André Hazes
 2. Hélikopter – Gebroeders Ko
 3. Boven op de berg – Double DJ’s
 4. Hoe het danst - Marco Borsato, Armin Vanbuuren en Davina Michelle

 

Ronde 8: Hoedje van papier

Bij après-ski horen natuurlijk gekke hoedjes! Welk team kan er binnen één minuut het meeste hoedjes vouwen uit (kranten)papier? Starten doe je misschien best met een kleine uitleg hoe ze een hoedje moeten vouwen.

Het team dat binnen één minuut het meeste hoedje heeft gevouwen, krijgt drie punten.

 

Ronde 9: Shlagerfestival

Ken je klassiekers! De liedjesteksten van Nederlandstalige liedjes zullen zin per zin verschijnen in beeld. Welk groepje kan als eerste het liedje zingen dat bij de tekst hoort?

Het team dat als eerste het juiste liedje kan zingen, wint één punt.

 1. Sweet Caroline – Christoff
 2. Als de nacht verdwijnt – Jan Smit
 3. Zeil je voor het eerst – Bart Kaell
 4. Een ster – Stan van Samang
 5. Zij gelooft in mij – André Hazes
 6. Mee naar boven – Niels de Stadbader
 7. Laat het gras maar groeien – Sam Goris
 8. Ik hou van u – Noordkaap
 9. Het is een nacht – Guus Meeuwis
 10. Rood – Marco Borsato

 

After party

Kunnen jullie niet genoeg krijgen van deze après-ski? Doe gerust nog een afterparty met de beste karaokenummers.

Bijlagen