Skip to main content

Uit de oude doos: Kathleen Burms (50) stond in de spotlight bij KLJ Zwijnaarde-Zevergem

Nationaal

15 december 2020

Zou het niet zonde zijn om alle mooie KLJ-verhalen verloren te laten gaan? Daarom gaat Hélaba op pad, op zoek naar verhalen uit de oude doos. In een fotoalbum van KLJ Zwijnaarde-Zevergem vinden we enkele foto’s van toneelvoorstellingen. De herinneringen komen meteen naar boven bij Kathleen Burms, een van de toenmalige podiumsterren. “We leefden ons volledig uit in onze rol en amuseerden ons rot.”

“Een ouderavond bij KLJ Zwijnaarde-Zevergem, dat was altijd een gezellige avond voor ouders en leden”, begint Kathleen Burms als ze oude foto’s in het fotoalbum bekijkt. “We toonden de ouders wat er zoal leefde en gebeurde in onze KLJ, meestal aan de hand van een toneelstuk. Zo kwamen we rechtstreeks in contact met de ouders, wisten zij waarmee hun kinderen bezig waren en konden we de jeugdbeweging op een leuke, toegankelijke manier voorstellen.”

De ouderavonden vonden altijd plaats in de feestzaal aan het lokaal van de KLJ. “Het gebeurde maar een paar keer dat we op zoek moesten naar een andere locatie”, zegt Kathleen. De toneelstukken
voerden de KLJ’ers vaak volledig op in het plaatselijke dialect. “Dat was niet voor mij weggelegd,” zegt Kathleen, “dus kreeg ik een rol waarbij het dialect niet nodig was. Pas toen het publiek veranderde en we steeds meer leden zonder landbouwachtergrond konden bereiken, viel het dialect weg.”

“Met onze toneelstukken toonden we wat KLJ precies is”

Kathleen Burms - KLJ Zwijnaarde-Zevergem

In de coulissen

De regisseur bepaalde de kostuums en het decor. Hij koos, in overleg met de acteurs, wie welke rol kreeg. Al verliep dat niet altijd even vlot. “Er werd wel eens gediscussieerd over wie de bomma mocht spelen”, lacht Kathleen. “Achter de coulissen hadden we steeds veel leute en ook tijdens repetities beleefden we veel plezier. Er was altijd wel iemand die zijn tekst vergat. De regisseur gaf aan hoe hij het personage het liefst zag, maar de acteurs moesten er vervolgens nog een eigen draai aan geven. We leefden ons volledig uit in onze rol en amuseerden ons rot. Ik herinner mij nog het moment waarop enkele acteurs door een bed zakten op het toneel.”

Iedereen hielp kostuums verzamelen, en leden die wat kenden van schrijnwerken staken een volledig decor in elkaar. “Je kan dus wel zeggen dat het toneelstuk van a tot z door KLJ-leden gemaakt werd.” Gaandeweg veranderde de uitgebreide toneelstukken van KLJ Zwijnaarde-Zevergem in korte komische sketches en dansjes. “Die toneelstukken hadden hun hoogtepunt wel bereikt, vonden we, dus gooiden we het over een andere boeg”, zegt Kathleen.

[Lees verder onder de foto's.]

Positieve blik

“Tijdens het jaar deden we ook meer dan alleen die toneelstukken. Zo namen we in de zomer deel aan de sportfeesten en ging ik mee op het eerste gemengde kamp van onze KLJ. Jongens en meisjes samen op kamp, dat was voor ons een grote verandering! Via het gewest leerden we veel nieuwe mensen kennen: we gingen naar elkaars fuiven en we organiseerden jaarlijks een gewestreis. Samen zijn we zelfs in Londen en Normandië geweest.”

“Ik heb veel bijgeleerd door de KLJ en door die ouderavonden. Zo heb ik leren organiseren, plannen en samenwerken”, vertelt Kathleen. “Nochtans had mijn moeder eerst een dubbel gevoel bij een jeugdbeweging: jongens en meisjes samen, daar komt niet veel goeds van, vond ze. Uiteindelijk veranderde haar mening en zag ze de positieve punten. Die tip wil ik ook meegeven: als je je kinderen het vertrouwen geeft en je de ouders laat kennismaken met wat KLJ doet, is het gemakkelijker om alle voordelen van een jeugdbeweging te zien.”

“Ik heb veel bijgeleerd door de KLJ en door die ouderavonden. Ik heb er leren organiseren, plannen en samenwerken”

Kathleen Burms - KLJ Zwijnaarde-Zevergem

TikTok-dansjes

Verantwoordelijkheid nemen en engagement vindt Kathleen ook vandaag nog belangrijk. “Na mijn KLJ-tijd ben ik met vele anderen overgestapt naar de Landelijke Gilde. Daardoor zien we elkaar nog vaak en doen we regelmatig leuke dingen. Daarnaast ben ik nog steeds betrokken bij de organisatie van de ouderavond, want ik wil me nog altijd inzetten voor KLJ.”

Toch ziet Kathleen dat KLJ vandaag de dag voor andere uitdagingen staat dan vroeger. “Het vrijetijdsaanbod voor jongeren is veel groter. Ze moeten dus doelbewust voor een jeugdbeweging kiezen. Daarom wordt grote engagementen opnemen, zoals een ouderavond organiseren, steeds minder evident. Toch zou het mooi zijn om onze kinderen daaraan te zien werken.” En dat gebeurt misschien ook wel. Joni (20) en Margo (16), de dochters van Kathleen, zijn nu allebei leidster bij KLJ Zwijnaarde-Zevergem. “Volgend jaar zie ik hen ook wel een ouderavond organiseren. Een mix tussen een toneel, sketches en dansjes lijkt me dan de beste keuze. Misschien kruipen ze zelf op het podium – ze zijn nu toch al bezig met die TikTok-dansjes”, lacht Kathleen.

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal