Skip to main content

Linkshandige vendels vanaf nu beschikbaar

1 april 2021

We krijgen al enkele jaren telkens opnieuw dezelfde vraag: waarom zijn er enkel vendels beschikbaar voor rechtshandigen en niet voor linkshandigen? Vandaag komt daar verandering in, want vanaf nu zijn naast de rechtshandige vendels ook linkshandige vendels beschikbaar.

Ongeveer 10% van de bevolking is linkshandig. Dat is weinig, zou je denken. Maar als je enkel naar België kijkt, gaat het al over meer dan een miljoen mensen. En dat is veel volk. Die kunnen we bij KLJ (excuses voor de slechte mop) niet links laten liggen. We krijgen al enkele jaren berichten van linkshandigen die zich gediscrimineerd voelen omdat zij niet kunnen deelnemen aan het vendelen tijdens de sportfeesten. En dat kan natuurlijk niet. KLJ is een organisatie waar iedereen zich welkom moet voelen, dus kunnen linkshandigen vanaf vandaag beginnen oefenen om zo hun kunnen te laten zien tijdens de sportfeesten.

 

Jonas De Maerteleire van KLJ Knarp is een linkshandig en toch vendelier. “Ik ben eigenlijk linkshandig, maar ik wou zo graag vendelen dat ik het toch maar rechtshandig geleerd heb. Gewoonweg omdat er dus nog geen linkshandige vendelstokken bestonden”, vertelt hij. ”Ik merkte wel dat ik in het begin meer moeite had met het vendelen in vergelijking met de rechtshandigen die samen met mij begonnen. Maar ik had zoveel zin om te kunnen gooien met die vlag, dat ik heb doorgezet.“ Jonas is dus heel blij met de linkshandige vendels zodat andere linkshandigen sneller en makkelijker kunnen leren vendelen.

Het verschil

Bij een linkshandige vendel hangt de vendel aan de andere kant van de stok. Ook het gewicht onderaan de stok is gedraaid zodat deze makkelijker hanteerbaar is voor mensen bij wie de linkse hand de voorkeurshand is.

Extra categorieën

Er komen ook extra categorieën bij het vendelen tijdens de sportfeesten. Aangezien nu alle categorieën enkel voor rechtshandige vendeliers zijn, zal voor elke huidige categorie ook een linkshandige tegenhanger komen. Zo moet je als beginnende linkshandige vendelier het niet opnemen tegen rechtshandigen voor wie al veel langer de juiste vlaggen bestaan.

Tot slot komt er ook nog een gemengde categorie waarin een groep zowel uit rechtshandige als linkshandige vendeliers bestaat.

 

Linkshandig en graag starten met vendelen?

Bestel hier!