Skip to main content

KLJ'ers op blind date: fuiven tijdens de feestdagen?

Nationaal

15 december 2020

Dat KLJ’ers graag feesten, is algemeen geweten. Enzo Deneyer (21) van KLJ Vlezenbeek organiseert al jarenlang een kerstfuif op Kerstmis. Enkele kilometers verder zetten Mats Speeckaert (25) en Viktor Cuyle (23) van KLJ Sint-Martens-Lennik traditioneel het nieuwe jaar in op hun New Years Party.

Mats: “22 jaar geleden was KLJ Sint-Martens-Lennik op zoek naar extra inkomsten voor de financiering van het lokaal. We kwamen op het idee om een fuif te organiseren. Omdat er op 31 december in de buurt nog niet veel aanbod was en veel mensen op die avond willen feesten, startten we de New Years Party op. Op oudejaarsavond feesten met vrienden lijkt ons logisch, maar Kerstmis is traditioneel meer een familiedag. Hoe kwamen jullie op het idee om op die dag een fuif te organiseren?”

Enzo: “Zo’n veertig jaar geleden startte KLJ Vlezenbeek met een soort vriendenfeest op Kerstmis. Vrij snel en onverwacht groeide het uit tot een fuif. Het concept sloeg aan en zo werd de Kerstfuif geboren. Ondertussen is het een vaste waarde in onze jaarplanning en is de Kerstfuif uitgegroeid tot ons eigen familiefeest. De leiding kijkt ernaar uit om op die avond te helpen, oud-leiding vieren mee vanop de dansvloer. Na al die jaren zelf werken op Kerstmis is het nu hun beurt om te feesten.”

[Lees verder onder de foto.]

Helpende handen

Viktor: “De bezoekers van onze fuif zijn gemiddeld 16 à 18 jaar. Oud-leiding gaat zich al snel oud voelen tussen dat publiek, maar ze komen ons wel een handje helpen en vieren zo toch mee. Ons organiserend comité bestaat uit zowel actieve leiding als oud-leiding, waardoor ook ex-KLJ’ers nog sterk betrokken zijn bij de organisatie. Het is fijn om op onze achterban te kunnen rekenen.”

Enzo: “Die achterban is inderdaad belangrijk. Wij merken steeds vaker dat externen alles snel als een evidentie beschouwen: de leiding organiseert wekelijks activiteiten, is bezig met het onderhoud of de vernieuwing van het lokaal, bokst elk jaar een straf kamp in mekaar, organiseert een fuif om geld in het laatje te brengen… Wie geen lid is van KLJ, merkt vaak niet hoeveel tijd in die activiteiten kruipt.”

Mats: “Appreciëren ouders van nieuwe leiding het dat hun zoon of dochter tijdens de feestdagen moet helpen met de opbouw, organisatie en opruiming van een fuif?”

Enzo: “We vinden het belangrijk om van in het begin aan de ouders van nieuwe leiding uit te leggen hoe de organisatie van de kerstfuif verloopt. Daarnaast doen we ons best om zo veel mogelijk werk gedaan te krijgen op 24 december. Zo heeft de leiding op 25 december nog tijd om Kerstmis te vieren met haar familie. Op 25 december organiseren we ook een drink voor leiding, oud-leiding en ouders, zodat we samen kunnen genieten van de familiefeestsfeer waarin de kerstfuif ooit ontstaan is.”

Mats: “Die gezellige sfeer is herkenbaar. We merken dat vrijwilligers graag komen helpen om de sfeer die in onze KLJ-familie hangt nog eens te kunnen opsnuiven. Samen een fuif organiseren en alles in goede banen leiden, zorgt bovendien voor leidingsbinding.”

“De feestdagen gaan vreemd aanvoelen dit jaar zonder onze eigen fuif”

Enzo Deneyer - KLJ Vlezenbeek Jongens

Feestdagen zonder fuiven

Enzo: “Dit jaar zullen de feestdagen vreemd aanvoelen zonder onze eigen fuif, die door de coronacrisis niet kan doorgaan. Hebben jullie al plannen voor een alternatief?”

Viktor: “Een fuif zit er sowieso niet in. We willen graag een winterbar organiseren ter vervanging van de jaarmarkt en kerstmarkt, waar we anders ook een standje hebben. We denken ook aan een vervangend concept waar we gezellig samen eten met de leiding en sympathisanten op Nieuwjaar, maar ook rond dat idee zijn er voor en tegenstanders. De situatie en regels veranderen zo snel dat we
eigenlijk niet kunnen inschatten wat haalbaar is.” (Dit interview werd afgenomen voor de tweede lockdown, red.

Enzo: “We dachten ook aan een soort winterbar met een tentje per bubbel, maar dat is praktisch bijna onmogelijk. Nu hebben we het idee om adventskalenders met KLJ-foto’s te verkopen en willen we een lentebar organiseren als het weer wat warmer wordt. Jammer genoeg kunnen we momenteel geen evenementen organiseren, maar de crisis brengt wel één groot voordeel met zich mee. Wij hebben deze tijd gebruikt om onze evenementen grondig te evalueren en bij te sturen waar nodig. We zijn ook volop bezig met een nieuwbouwproject, dus wat extra tijd is daarvoor zeker handig.”

Mats: “Ook voor studerende leiding is het een voordeel dat de New Years Party dit jaar niet doorgaat: zo hebben ze meer tijd om te studeren, want voor hen valt onze fuif niet op een ideaal moment. Toch zullen we het allemaal missen en hopen we volgend jaar met zijn allen dubbel zo hard te kunnen vieren!”

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal