Skip to main content

KLJ'ers op blind date: denken ouders en leiding hetzelfde over leiderschap?

Nationaal

15 maart 2021

Joke Van Heesvelde (23) heeft heel wat ervaring als leidster, want ze maakt al vier jaar deel uit van de leidingsploeg van KLJ Beervelde. Isabelle Van Onderbergen (41), mama van Senne (8) van KLJ Doorslaar, heeft geen ervaring met een jeugdbeweging. Allebei hebben ze een eigen kijk op de verwachtingen die komen kijken bij het leiderschap in KLJ.

Joke: “Soms lijkt het alsof de verwachtingen over een jeugdbeweging verschillen tussen leiding en ouders. Ouders verwachten in de eerste plaats – terecht – dat hun kind in goede handen is, een leidingsploeg wil haar leden vooral een leuke tijd bezorgen. Onze leidingsploeg probeert bijvoorbeeld zo veel mogelijk variatie in haar activiteiten te steken. Zo is er voor alle leden wat wils. Wat verwacht jij van een goede leider, Isabelle?”

Isabelle: “Drie dingen: enthousiasme, veiligheid en emotioneel welbevinden. Welke activiteiten je met de kleintjes doet, maakt eigenlijk niet zo veel uit, zolang je het maar enthousiast doet. Als de leiding enthousiast is, dan zijn de leden dat ook. Daarnaast verwacht ik van de leiding inderdaad dat ze ervoor zorgen dat de kinderen in alle omstandigheden veilig zijn. Als ouder is het niet zo gemakkelijk om je zesjarige kind in handen te geven van een zestienjarige die je op dat moment nog niet kent. Laat leden daarom geen gevaarlijke dingen doen en denk aan de verkeersveiligheid als je op stap gaat, zodat er bij ouders geen reden tot bezorgdheid is.”

“Ik bewonder de jongeren die zich elke zondagnamiddag inzetten om de kleintjes een leuke tijd te bezorgen.”

Isabelle Van Onderbergen - ouder

Vuile kledij

Isabelle: “Kinderen mogen zich zeker vuil maken en iets wildere spelletjes spelen in de jeugdbeweging. Ook met snoep eten in plaats van alleen maar gezonde voeding heb ik het niet moeilijk. Als ouder vind ik dat helemaal geen probleem, zo lang ik weet dat alles in een veilige omgeving gebeurt.”

Joke: “Als leiding moet je inderdaad je verantwoordelijkheid opnemen en ervoor zorgen dat je leden geen domme dingen doen. Goed communiceren naar de leden toe én naar hun ouders is daarbij belangrijk. Ikzelf ben in mijn leidingscarrière gaandeweg meer belang gaan hechten aan verantwoordelijkheid en veiligheid, maar dat komt misschien omdat ik al wat meer ervaring heb en bij de oudsten uit de leidingsploeg hoor.”

Isabelle: “Dat is inderdaad een belangrijk punt. Als leid(st)er met meer ervaring kan je de jongere leiding daarin begeleiden. Het is absoluut geen verwijt naar de jongere leiders, maar verantwoordelijkheidszin komt ook een beetje met de leeftijd. Ik vind het dus een meerwaarde dat de oudere leiding een oogje in het zeil houdt. Niet om big brother te spelen, wel om bij te sturen als een situatie verkeerd ingeschat wordt.”

[Lees verder onder de foto.]

Iedereen welkom

Joke: “Toen ik je daarnet naar je verwachtingen van de jeugdbeweging vroeg, noemde je naast veiligheid en enthousiasme ook emotioneel welbevinden. Wat bedoel je daar precies mee?”

Isabelle: “De leiding moet ervoor zorgen dat alle leden zich even welkom voelen. Let erop dat er niet gepest of uitgesloten wordt en trek niemand voor, ook al is het menselijk dat je sommige leden net iets liever hebt dan anderen. Mijn zoon is daar bijvoorbeeld heel gevoelig voor, en ik vermoed hij niet alleen. De problemen bij de verschillende leeftijdsgroepen zullen misschien verschillen, maar elk kind verdient evenveel aandacht.”

“Al doende leert men, zeggen ze. Dat geldt ook voor mij: ik leer nog elk jaar bij”

Joke Van Heesvelde - KLJ Beervelde

Joke: “Klopt. Dat iedereen zich goed voelt in de KLJ, vind ik heel belangrijk. We zijn een vriendengroep en staan klaar voor elkaar. Als je ziet dat er iemand verdrietig is, ga er dan naartoe en vraag of je iets kan doen of ergens mee kan helpen. Hoe je bepaalde situaties het best aanpakt, ontdek je door in die situaties terecht te komen. Al doende leert men, zeggen ze. Dat geldt ook voor mij: ik leer nog elk jaar bij en vind het fantastisch om leidster te zijn. Zou je zoon ook ooit leider willen worden?”

Isabelle: “Dat zou ik absoluut aanmoedigen. Het leiderschap lijkt me een ideale combinatie van veel dingen: je kan je vrienden zien, nuttig bezig zijn, inventiviteit aan de dag leggen, verantwoordelijkheid leren nemen... Dat zijn alleen maar pluspunten! Ik zou Senne als beginnende leider wel uitdrukkelijk wijzen op de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat. Veiligheid, toezicht, geen onverantwoorde zaken... En voor de rest veel plezier maken.”

 

Tekst & foto: Rani Leroux

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal