Skip to main content

KLJ'er Lukas was al model voor Prada, Dior en Louis Vuitton

Nationaal

23 juni 2020

Het leven neemt soms rare bochten, dat weet Lukas Adriaensens (24) van KLJ Hakendover ook. Drie zomers geleden deed hij nog een interimbaantje voor een koeriersbedrijf, nu reist hij al twee jaar lang de wereld rond als model voor de meest prestigieuze modemerken. “Prada, Louis Vuitton, Dior, Givenchy en Hugo Boss, ik heb ze allemaal op mijn palmares staan.”

“Heb je ooit al eens modellenwerk gedaan?” vroeg een modeagent Lukas in een kleine Antwerpse supermarkt, ondertussen drie jaar geleden. Lukas bezorgde er net een levering, want hij werkte voor een koeriersbedrijfje. Met mode was hij op dat moment nog niet bezig. Het duurde dan ook twee weken vooraleer hij een afspraak maakte met het modellenbureau. “Mijn ouders en vrienden hebben me overtuigd. Ze zeiden dat ik de kans moest grijpen. Voor ik het goed en wel besefte, sleepte ik mijn eerste opdracht voor Prada in de wacht.”

Waarom sprak de modeagent net jou aan?

“Ik ben slank, groot en heb een uitgesproken kaaklijn. Dat zijn basiskenmerken die je nodig hebt als je model wil worden. Daarnaast heb je ook iets ‘speciaals’ nodig, want dat maakt het verschil in de modellenwereld van de catwalks. Bij mij zijn dat mijn ogen. Die zijn niet symmetrisch, waardoor mijn gezicht specialer is. Blijkbaar is ook mijn manier van lopen perfect voor de runway.”

Je bent nu al meer dan twee jaar model. Waar ben je overal al geweest?

“Mode is vooral gevestigd in vier grote steden: Milaan, Parijs, Londen en New York. Ik ben in ze alle vier al geweest, maar in Parijs kom ik het vaakst. Toch is Stockholm de mooiste plaats waar ik al ben geweest. New York vind ik dan weer de leukste plek. Er valt altijd wel iets te beleven. Ik ben er nu een aantal keer geweest als model, maar ik wil er ook eens gewoon op vakantie gaan.”

Is de modewereld een harde wereld?

“Ik noem het eerder een strenge wereld. Op vlak van modeshowskan ik niet klagen, want daar nam ik een vliegende start door te werken voor Prada Exclusive en Louis Vuitton Exclusive. Bij fotoshoots had ik wel pech. De meeste merken werken voor die shoots met modellen die in bepaalde kledingmaten passen, maten die beantwoorden aan het ideaalbeeld. Ik word soms niet gekozen omdat ik te groot ben voor die maten en omdat ik vrij grote voeten heb.”

“Modeshows verlopen meestal gemoedelijk. Een viertal uur voor de show worden we verwacht op de locatie. De haar- en make-upteams gaan dan aan de slag en zorgen ervoor dat ik er piekfijn uitzie. In de backstage is er catering aanwezig en hebben we elk ons eigen stekje om kledij op te hangen en tot rust te komen. De show duurt meestal maar een tiental minuten, dus die is snel voorbij. Nadien kleden de modellen zich weer om en praten we wat na met de stylisten en de designers.”

“Dit moet ik nu doen. Binnen vijf jaar ben ik hier te oud voor”

Luka Adriaensens

Naar wie kijk je op in de modellenwereld of daarbuiten?

“Drie jaar geleden wist ik helemaal niets van de modewereld en fashion interesseerde me totaalniet. Aan het begin van mijn carrière moest ik dus nog veel leren. Elias De Poot, een model dat bij hetzelfde modellenbureau actief is als ik, nam me op sleeptouw en maakte me wegwijs in deze nieuwe wereld. Ondertussen zijn we vrienden, maar hij is degene naar wie ik sinds het begin opkijk.”

“Om bekende koppen als idool te hebben, ben ik te down to earth. Tijdens een modeshow zitten vaak sterren in het publiek. Neymar, Cardi B, Tom Hanks, Kanye West en David Beckham heb ik bijvoorbeeld al gezien. Starstruck was ik niet: zij zijn ook maar mensen, hé. Toch was ik geschrokken toen voetballer Neymar voorbijkwam in de backstage. Dat had ik toen niet verwacht.”

Al die glitter en glamour zal je leven wel drastisch veranderd hebben.

“Zeker en vast. Toen ik begon met het modellenwerk, was ik ook net aan een nieuwe studierichting begonnen, voetbalde ik en ging ik naar de KLJ. Mijn studies heb ik een tijdje volgehouden, maar uiteindelijk lukte het niet meer. Tijdens examenperiodes zat ik meer in het buitenland dan dat ik kon studeren, waardoor mijn punten navenant waren. Ook met voetbal ben ik gestopt. Ik doe het af en toe nog wel, maar dan eerder voor mijn plezier. Mijn spiermassa mag namelijk niet te veel toenemen. Naar de KLJ gaan doe ik wel nog, maar ik kan minder vaak aan een activiteit deelnemen dan vroeger. Ik smijt me nu volledig op mijn modellenwerk. Dit is iets dat ik nu moet doen, want binnen vijf jaar ben ik er te oud voor.”


Let je erop dat je jezelf niet verwondt in de KLJ?

“Neen. Als je er te veel op let, gebeurt het net sneller. Als ik mezelf verwond, dan is het maar zo. Ik ga ook skiën in de winter en daar is het risico op blessures toch een stuk groter.”

Als je mocht kiezen tussen de modeweek in New York of tien dagen op kamp met KLJ, wat wordt het dan?

“Ik zou toch kiezen voor de modeweek in New York, want die is een van de beste ervaringen uit mijn modellenleven. Aan de andere kant wil ik KLJ ook niet missen. Afgelopen zomer ben ik meegeweest op kamp. Ik liet mijn modeagent weten dat ik er tien dagen niet zou zijn. Gelukkig zijn er in juli en augustus weinig modeshows. Ik hou van KLJ, maar als het echt niet anders kan, dan kies ik toch voor mijn modellenwerk.”

Wat wil je nog bereiken in je modellencarrière?

“Ik heb niet echt een doel voor ogen. Waar ik wel van droom, is om ooit een parfumcampagne te doen. Net zoals Johnny Depp er ooit een deed voor Dior. Maar alles is goed. Een modellencarrière kan even snel gedaan zijn als ze gekomen is, dus ik neem alles met beide handen aan.”