Skip to main content

KLJ voor iedereen: zo verdien je het hartje voor (kans)armoede

Nationaal, Limburg

4 december 2020

Ben je een ‘KLJ voor iedereen’ en doe je acties voor een bepaalde doelgroep? Stuur je acties dan naar kljvooriedereen@klj.be en verdien zo een gouden hartje voor je ‘KLJ voor iedereen’-boom. Hieronder leggen we je alvast uit hoe je een hartje voor (kans)armoede kan krijgen. Ben je nog geen ‘KLJ voor iedereen’? Bespreek het dan even tijdens een volgende vergadering.

Je kan heel wat doen om de prijs van je KLJ-jaar zo laag mogelijk te houden en om drempels kleiner te maken voor kinderen en jongeren die het financieel niet altijd makkelijk hebben. In de Hélaba van september kon je nog lezen dat 14% van de Vlaamse kinderen in armoede leven. Genoeg redenen dus om er mee aan de slag te gaan! 

Creëer een veilige sfeer

Praten over financiële problemen is niet makkelijk. Ouders ondervinden een drempel om er over in gesprek te gaan, ook al bied je zo'n gesprek zelf aan. Creëer dus een veilige omgeving waarin ouders vragen durven stellen. 

Breng de kosten in kaart

Voor sommigen kan de prijs van het lidgeld, het kamp of de KLJ-trui hoog lijken. Zeker als ze al die dingen moeten kopen. Probeer in het begin van het werkjaar de ouders duidelijk te maken welke kosten er allemaal zijn. Zo zijn ze voorbereid en kan je eventuele afspraken maken of een afbetalingsplan voorstellen. 

Gebruik een solidariteitstarief

Ga je op kamp of weekend? Laat ouders dan kiezen uit een drietal inschrijvingstarieven. Bijvoorbeeld:

  • Sociaal tarief - € 50: voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. 
  • Standaardtarief - € 75.
  • Solidariteitstarief - meer dan € 75: voor gezinnen die welvarender zijn en wel enkele euro’s kunnen missen om bij te dragen aan KLJ'ers die gebruik maken van het sociaal tarief.

Tweedehandskleding en -materiaal

Kinderen groeien snel, dus hun KLJ-trui of -T-shirt wordt ook snel te klein. Gooi die kledingstukken niet weg, maar voorzie een tweedehandssysteem. Zo'n systeem is handig voor iedereen, maar zeker voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

Werk samen met het OCMW

Stel je voor bij het OCMW en laat ze weten dat je graag wil samenwerken als iemand van je leden in aanraking komt met financiële problemen.