Skip to main content

KLJ Lovendegem heeft een aparte groep voor KLJ’ers met een beperking: UNICA

Nationaal

22 juni 2021

Wat als je merkt dat KLJ’ers die extra ondersteuning nodig hebben eerst heel enthousiast zijn, maar na een paar jaar toch afhaken? Speciaal voor hen richtte KLJ Lovendegem een aparte groep op. Maak kennis met hun UNICA-werking, een groep voor jongeren met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis.

Bo De Vlieger (22) is leiding en mede-oprichtster van de speciale groep. “Iedereen is welkom bij onze afdeling, dus ook leden met een beperking. We merkten dat die doelgroep, ondanks het enthousiasme, na een of twee jaar stopte. Die leden vonden minder gemakkelijk aansluiting bij de groep en ons lokaal is niet rolstoelvriendelijk. Daarom speelden we in 2017 met het idee om een kleinere, aparte groep voor hen op te richten.”

Rolstoelvriendelijk

“Dat idee hebben we heel goed besproken met ons bestuur,” zegt Bo. “We dachten na of we het wel zouden aankunnen en of we wel genoeg leiding zouden vinden, want zo’n aparte groep begeleiden is niet voor iedereen weggelegd. Uiteindelijk besloten we het erop te wagen. In 2018 was de eerste UNICA-activiteit een feit, en ondertussen zijn we al drie jaar verder!” De naam voor de nieuwe afdeling lag volgens Bo voor de hand. “We zochten iets kort en krachtig, dat ook positiviteit uitstraalt en gemakkelijk uit te spreken is. Bovendien zijn al onze leden op hun eigen manier uniek,” vertelt ze.

De UNICA-werking doet eigenlijk hetzelfde als de gewone werking, gaat Bo verder: “Wij spelen ook spelletjes met onze leden, alleen zijn die aangepast aan hun kunnen. Het enige verschil is dat de UNICA-werking niet tweewekelijks een activiteit heeft, maar maandelijks. Dat is zowel voor de ouders, de leden als de leiding perfect.”

[Lees verder onder de foto.]

Pictionary

Net zoals bij de gewone werking van KLJ Lovendegem zijn UNICA-leden welkom vanaf negen jaar. “We doen altijd eerst een ‘proefactiviteit’. Zo leren leden en leiding elkaar kennen en kan het lid uittesten of KLJ iets voor hem of haar is,” legt Bo uit. “Op die manier bereiken we nieuwe leden die zonder de UNICA-werking nooit de stap naar KLJ hadden gezet.”

Momenteel telt de UNICA-werking vier leden en zeven leiding. “Niet alle leiding is altijd aanwezig, al zorgen we er wel voor dat er ten minste evenveel leiding als leden zijn. Zo kunnen we iedereen genoeg aandacht geven, want daar genieten de leden echt wel van“ aldus Bo. “Sommige leden kunnen de drukte van een gewone activiteit niet aan, dan is het heel mooi om te zien hoe zij openbloeien in onze UNICA-werking. Onze speelcontainer, waar rolstoelgebruikers gemakkelijker binnen kunnen dan in ons lokaal, is bijvoorbeeld heel gezellig ingericht met zitzakken en een volledige krijtmuur. Op die muur spelen we vaak pictionary, omdat de leden dat heel leuk vinden.”

“Dankzij UNICA bereiken we leden die anders niet naar de KLJ zouden komen”

Bo De Vlieger - KLJ Lovendegem

Samen spelen

“De UNICA-werking is helemaal geïntegreerd in onze afdeling,” vertelt Bo. “Onze andere leden weten ook dat we een aparte werking hebben, maar eigenlijk hadden de twee groepen elkaar nog nooit gezien tot op ons jaarlijks kerstfeestje. Daar zijn enkel positieve reacties op gekomen.”

Door de coronacrisis moet er momenteel in bubbels gewerkt worden en kon UNICA lang geen fysieke activiteiten doen samen met anderen. “Na de coronacrisis gaan we zeker opnieuw activiteiten organiseren voor de gewone werking en de UNICA-werking samen. Tijdens de eerste lockdown deed heel KLJ Lovendegem een groot online spel waarbij alle groepen tegen elkaar streden. Ik kan met trots zeggen dat onze UNICA-leden dat spel gewonnen hebben.”

[Lees verder onder de foto.]

Bedankjes

Voor afdelingen die graag ook iets extra willen doen voor jongeren met een verstandelijke beperking of een autismespectrumstoornis, heeft Bo nog enkele tips. “Bespreek goed met het bestuur en de leiding of je een inclusieve werking wil of toch een aparte werking, en waarom je voor het ene of het andere kiest. Maar vooral: kijk wat je aankan! Is er genoeg draagkracht? Wij merkten dat een inclusieve werking voor ons niet de beste optie was, maar dat een aparte groep oprichten ons beter zou liggen.”

Tot slot wil Bo ook nog enkele mensen bedanken. “In de eerste plaats verdienen de ouders van onze leden een grote dankjewel. Voor hen is niets te veel, we kunnen altijd rekenen op hulp als het nodig is en ze zijn zelf echt superenthousiast en positief. Zonder hen zouden wij dit niet kunnen doen. Uiteraard verdient mijn fantastische medeleiding ook een bedankje. Het zijn toppertjes met een gouden hart. Elke activiteit opnieuw slagen zij erin een glimlach te toveren op het gezicht van onze leden. Dikke merci daarvoor!”

Tekst: Merel Wauters / Foto: Bo De Vlieger & Joachim Feys

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal