Skip to main content

Hoe kan je KLJ-afdeling vluchtelingen helpen?

Nationaal

1 april 2022

Door de oorlog in Oekraïne is het vluchtelingenthema vooral de laatste weken opnieuw onder de aandacht gekomen, maar in Europa zijn er al enkele jaren heel wat mensen op de vlucht. Vaak zijn daar ook kinderen en jongeren bij die, in hun jonge leven, al heel wat hebben meegemaakt. Die kinderen en jongeren hebben nood aan sociale contacten en vrije tijd. Dan is er toch geen betere plek dan een lokale jeugdbeweging?

KLJ wil een veilige omgeving zijn waar iedereen welkom is, waar iedereen zichzelf mag zijn, waar alles in het teken staat van dingen ontdekken en waar je anderen leert kennen d.m.v. spel. Kortom een plaats waar je alle zaken uit je eigen realiteit even kan vergeten. 

We weten dat zoiets makkelijk gezegd is, maar dat de realiteit toch veel anders is. Er zijn drempels waar je als afdeling en als nieuwkomer op botst. Daarom geven we een aantal tips die je kan gebruiken om drempels te verlagen en jezelf als leiding comfortabel te voelen binnen situaties die niet zo voor de hand liggend zijn binnen je (huidige) dagdagelijkse werking.

Laat vluchtelingen zich welkom voelen

Om kinderen zich thuis te laten voelen, is het belangrijk dat je het gevoel geeft dat ze welkom zijn. Je moet hen een plek geven waar ze zich veilig voelen en waar iedereen gelijk is. Er zijn een aantal dingen waar je als leiding rekening mee kan houden, lees zeker verder! 

Een speluitleg voor anderstaligen?

  • Wanneer je een spel uitlegt, gebruik je best eenvoudige woorden. Articuleer en zorg ervoor dat je luid genoeg spreekt. Wees je ervan bewust dat je gebruikelijke woordenschat voor hen niet vanzelfsprekend is.
  • Spreek signalen af en gebruik ze consequent.
  • Herhaal je uitleg wanneer het niet helemaal duidelijk is, maar overdrijf er niet in. Kinderen leren namelijk al doende. Speel daarom het spel, want soms is het gemakkelijker om al doende te leren.
  • Doe het spel eens voor en gebruik duidelijke non-verbale communicatie.
  • Wanneer je het spel hebt uitgelegd, zorg ervoor dat je altijd controleert of iedereen mee is met de uitleg. Je kan het altijd rechtstreeks vragen, maar zorg er steeds voor dat niemand zich hoeft te schamen. Ook via oogcontact kan je makkelijk afleiden of iedereen mee is.
  • Geef de speluitleg desnoods in kleinere groepen. De kans om afgeleid te worden is kleiner, de drempel om iets te vragen is kleiner en je kan sneller zien of ze mee zijn.
  • Misschien is het Nederlands van één iemand wat beter. Je kan die persoon laten vertalen in de andere taal. 
  • Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Daarom kan je steeds gebruikmaken van pictogrammen, tekeningen of een wijsboekje (de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk heeft alvast een mooi voorbeeld gemaakt).
  • Wanneer je spel speelt, baken je best het terrein af. Op die manier is het zichtbaar en makkelijker te begrijpen waar je niet voorbij mag. Gebruik kegels, lint, of ga er (wanneer het een klein terrein is) zelf staan.

Wil je meer info over speluitleg bij anderstaligen? Ga dan zeker een kijkje nemen op de website van Wereldspelers, een project van Tumult vzw. Zij geven 10 tips om een spel uit te leggen aan anderstaligen.

 

Omgaan met jongeren met een vluchtverleden

  • Zorg dat de kinderen en jongeren een vertrouwensfiguur hebben. Iemand waarbij ze terecht kunnen met vragen of wanneer het even moeilijk wordt. Zorg dat ze zich begrepen voelen, luister naar hen.
  • Houd rekening met de situatie waar vluchtelingenkinderen vandaan komen. Schrikdroppings, oorlogsspelletjes, overnachten in tenten, … kunnen slechte herinneringen naar boven brengen. Met een andere, gepaste inkleding kan je al heel erg ver komen.
  • I.p.v. naar de ouders te communiceren, doe je dit beter naar een contactpersoon van het opvangcentrum of van de sociale dienst van het OCMW.
  • Vergeet nooit dat kinderen met een vluchtverleden gewoon kinderen zijn die willen spelen en ontdekken, zoals alle andere kinderen. Ze hebben gewoon heel uitzonderlijke dingen meegemaakt.

Waar vind ik nog meer info?