Skip to main content

Het brein over de boerenprotesten

Nationaal

1 februari 2024

Waarom komen boeren massaal op straat?

Je hebt het waarschijnlijk al wel gehoord, maar in heel Europa komen boeren – jong en oud – op straat. Ook de Vlaamse boeren voeren verschillende acties op en rond autostrades en havens, maar waarom doen ze dat precies? De L in KLJ ligt ons nauw aan het hart, dus zetten we alles even op een rijtje voor jou!

De boerenprotesten zijn momenteel een hot topic, waarom komen ze op straat?

Onze Vlaamse boeren hebben een gigantische liefde voor hun stiel. Landbouwer zijn, dat is meer dan gewoon een job uitoefenen. Het is hun thuis, hun passie, hun leven. De laatste tijd wordt het moeilijker en moeilijker om aan landbouw te doen. Er zijn namelijk heel wat politieke beslissingen genomen die landbouwers enorm veel strenge regels opleggen. Die zeggen wat een boer allemaal kan en niet kan, maar ze zorgen er helaas voor dat boeren bijna onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt. Daardoor zijn er minder en minder jonge boeren die de boerenstiel willen leren. En dat is enorm jammer. Natuurlijk willen boeren zich inzetten voor het klimaat, maar dat gaat moeilijk als ze niet de juiste steun krijgen van de politiek.  

Landelijk, zo willen wij!  

Wie KLJ denkt, denkt vaak aan de associatie met landelijkheid en da’s niet zo gek. Zoals jullie allemaal weten is de KLJ ontstaan uit de vroegere Boerenjeugdbond (BJB) waar jonge boeren samen konden ontspannen, én vormen we ook nu nog één organisatie met Groene Kring. De letter ‘L’ staat vandaag nog steeds voor onze landelijke identiteit, want wij als KLJ’ers voelen we ons verbonden door het dorpsgevoel. KLJ is de spreekbuis van kinderen en jongeren op het platteland. De kans is dus groot dat er ook in jouw KLJ-afdeling leden zitten die op een of ander manier in aanraking komen met de boerenprotesten. Of misschien ga je zelf wel de baan op! We hopen dat de boodschap naar alle politici goed overkomt, want die L van KLJ koesteren we heel hard.

Waarom zie ik overal de #botweg?

We’re all-in this together! Er zijn boerenorganisaties die deelnemen aan de protestacties, waaronder ook Groene Kring en Boerenbond. Met de campagne #botweg kan je tonen dat je de boeren steunt. Wil je dit ook doen? Dan vind je hier meer uitleg om zelf creatief aan de slag te gaan met jullie eigen botten!