Skip to main content

Dit werd beslist tijdens de Nationale Raad 2020

Nationaal

1 december 2020

Elk jaar in november komt de Nationale Raad samen. Dit jaar niet als een fysiek weekend, maar wel als een digitale avond. Vergelijk de Nationale Raad gerust met een parlement waar de belangrijkste beslissingen genomen worden binnen KLJ. Ook jij kan er onrechtstreeks je mening kwijt, want elk gewest is er vertegenwoordigd door zijn Regionaal Bestuurslid. Benieuwd waar al die vrijwilligers dit jaar zoal over discussieerden? Lees dan even verder en ontdek de belangrijkste beslissingen van de Nationale Raad 2020.

Ons standpunt: "KLJ doet ertoe"

Elk jaar kiest de Nationale Raad een maatschappelijk standpunt waarmee KLJ de buitenwereld en de media wil bereiken. Zo koos de Raad voor een campagne in 2021 met als werktitel "KLJ doet ertoe". Waarom? KLJ is de cement in het dorp, het brengt mensen en verenigingen bij elkaar. Dat is een grote meerwaarde waar we bewust op mogen inzetten. Ouders die pas in het dorp wonen leren andere ouders kennen, plaatselijke handelaars kunnen hun merk bekender maken, oude klasgenoten kunnen elkaar weer zien op een KLJ-feestje en ga zo maar door... Omdat plaatselijke afdelingen in verbinding staan met verschillende actoren in het dorp, kunnen ze ook problemen detecteren, interactie bewerkstelligen en het verschil maken in hun omgeving. 

Beleidsnota: KLJ van 2022 t.e.m. 2025

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen en drijfveren van KLJ van 2022 tot en met 2025? Met die vraag ging een groepje vrijwilligers en beroepskrachten aan de slag. Ze bevroegen heel wat mensen en organisaties die bij KLJ betrokken zijn. Dat deden ze uiteraard niet zomaar, want al hun input kwam terecht in een beleidsnota die de Nationale Raad goedkeurde en die we deze maand indienen bij de Vlaamse overheid. Zo’n beleidsnota biedt heel wat voordelen: het zorgt ervoor dat we doordacht te werk gaan én we krijgen subsidies om onze werking te ondersteunen. Hieronder vind je de 3 opvallendste punten uit de nieuwe beleidsnota. Zo weet je waaraan je je kan verwachten als de overheid het plan goedkeurt.

Leden blijven plakken

In onze ledencijfers zien we dat het ledenaantal van enkele afdelingen niet groeit of zelfs daalt. Dat is vreemd, want we mogen jaarlijks heel wat nieuwe gezichten verwelkomen. Onze ledenwerving staat dus op punt, maar waar zit het probleem dan wel? Bij ledenbinding, zo blijkt, want heel wat leden zijn maar voor eventjes lid. Als afdelingen groter en stabieler willen worden, is het dus belangrijk dat leden langer blijven plakken. Daarom willen we van 2022 tot en met 2025 nóg meer inzetten op leden- en leidingbinding.

Steun voor innovatieve projecten

KLJ wil, als we er voldoende subsidies voor krijgen, een ‘projectpot’ maken waarvan alle afdelingen gebruik kunnen maken. Als je een innovatief idee voor je KLJ hebt of een actie op poten zet die bijdraagt aan de algemene doelstellingen van KLJ, dan kan je een projectaanvraag indienen en een deel van je kosten terugkrijgen. Organiseert je afdeling bijvoorbeeld een fuif en wil je daarbij inzetten op alcoholsensibilisering? Dan kan je via een projectaanvraag de kosten voor de affiches en gadgets voor die sensibiliseringsactie terugvragen.

Een eigen digitale stek

Dat we moeten inzetten op de digitale wereld is het afgelopen jaar eens te meer duidelijk geworden. KLJ onderzoekt daarom hoe ze gebruiksvriendelijke én frisse websites kan aanbieden voor alle afdelingen. Zo hebben alle KLJ’s gratis hun eigen digitale stek.