Skip to main content

De kerststal van nieuwe KLJ-afdeling Nukerke

Nationaal

15 december 2020

Krijgt de kerststal bij jou ook standaard een plek onder je kerstboom? En heb je je ooit al eens afgevraagd op welk personage uit de stal jij lijkt? In het Oost-Vlaamse Nukerke dachten de KLJ’ers er alleszins over na: net zoals in het kerstverhaal een kindje geboren wordt, kwam daar in september een nieuwe KLJ-afdeling tot leven. Wij maken alvast kennis met engel Gabriël, kindje Jezus, moeder Maria, vader Jozef en een kudde schapen.

Engel Thibo: “Die engelenvleugels komen goed van pas om overal te geraken”

Wie wil je zijn in de kerststal?

“Als je het kerstverhaal vergelijkt met de opstart van onze KLJ, zou ik engel Gabriël zijn. De engel deed een aankondiging aan Maria, net als ik – en de andere leiding – ons dorp lieten weten dat er een nieuwe KLJ zou komen. De engel is een boodschapper van goed nieuws. Zo zou ik mezelf niet echt omschrijven, maar ik ben wel altijd bereikbaar voor een goed gesprek. Als ik met anderen praat, kom ik heel geruststellend over. Een engel zijn heeft ook zo zijn voordelen. Ik heb nogal een drukke persoonlijkheid en ben vaak met veel zaken tegelijk bezig. Met die vleugels zou ik gemakkelijker van het ene ding naar het andere kunnen vliegen.”

Ben je een kerstfan?

“De laatste jaren verliest het feest veel aan betekenis en draait het voor veel mensen enkel rond eten en verrassingen. Maar eigenlijk is kerst met die gezellige sfeer en leuke lichtjes iets heel moois voor zo’n donkere periode. Ik denk dat we dat dit jaar meer dan ooit gaan voelen. Dat godsdienstige of spirituele zou ik in de toekomst ook graag in onze KLJ zien.”

Hoe zal het eerste levensjaar van KLJ Nukerke eruitzien?

“Dit jaar gaan we nog niet op kamp, maar we bekijken wel of we op weekend kunnen. Momenteel hebben we andere prioriteiten, zoals T-shirts voorzien voor onze leden en een plekje zoeken voor ons materiaal. Nu hebben we geen eigen lokaal, maar gebruiken we de gebouwen van de gemeenteschool. Jammer genoeg mogen we daar geen materiaal laten staan, waardoor we bij elke activiteit het materiaal moeten vervoeren met auto’s.”

[Lees verder onder de foto.]

Kindjes Felicia, Lentel, Ona en Lise: “Wij blijven liever nog even jong”

Wie willen jullie zijn in de kerststal?

“Wij kiezen voor kindje Jezus: een baby is gemakkelijk uit te beelden en vraagt weinig inlevingsvermogen. Daarnaast zijn baby’tjes ook heel erg schattig en aangezien wij ons nog redelijk kinds voelen, kan je ons ook zo noemen. Het enige wat een baby kan, is bediend worden door volwassenen. Dat lijkt ons wel leuk. Breng ons maar eten, wij zullen liefde in ruil geven.”

“Jozef en Maria zouden wij nooit willen uitbeelden, want zij zijn volwassenen en die zijn over het algemeen saai. Ouders zeggen vaak dat het verstand met de jaren komt. Dus hoe ouder je bent, hoe wijzer je wordt. Eigenlijk vinden wij het toch veel fijner om nog jong te zijn en iets minder wijs of volwassen. Dat volwassen zijn brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee.”

Zijn jullie blij met de geboorte van KLJ Nukerke?

“Wij zijn heel blij dat er een KLJ gekomen is, want vroeger was er hier geen jeugdbeweging. Dankzij de toffe spelletjes en coole leiding kunnen wij onze zorgen rond corona wat vergeten. Tijdens de startdag hebben we het Twister-leiding-spel gespeeld. Daarbij mochten wij bepalen wat de leiding deed, maar eigenlijk is het toch veel gemakkelijker als de leiding bepaalt wat er gedaan wordt. Alhoewel, sommige spelletjes die wij tegenwoordig spelen, kennen de leiders helemaal niet.”

[Lees verder onder de foto.]

Schapen Casper en Mats: “Wij luisteren naar Stef, hij naar de grillen van de meisjes”

Wie willen jullie zijn in de kerststal?

“Het is zo typisch dat de meisjes, Felicia, Lentel, Ona en Lise, voor kindje Jezus kiezen. Wij denken liever out of the box en willen helemaal geen mens zijn, want dat zijn we in het echte leven al. Wij kruipen liever in het hoofd van een schaap. Die dieren zien er zo grappig uit en hoeven helemaal niet na te denken. Dat is ons op het lijf geschreven. We zouden nooit meer kleren hoeven te dragen en onze huid zou volgroeien met wol, stel je dat eens voor!”

Zouden jullie goede schapen zijn?

“Nee, want we zijn geen echte volgers. De herder hoeft ons niet te leiden, wij leiden hem wel naar de stal. Weliswaar via een omweg, maar we komen er wel. Wij zijn trouwens ook veel te mannelijk om een herder blindelings te volgen. Alhoewel, hier moeten we ook altijd naar leider Stef luisteren. Maar Stef luistert altijd naar de grillen van de meisjes, dus in principe luisteren we naar wat de meisjes willen.”

[Lees verder onder de foto.]

Vader Julien: “Met mijn papa aan mijn zijde ben ik een echte miniversie van Jozef”

Wie wil je zijn in de kerststal?

“Op school lezen wij soms verhaaltjes uit de Bijbel. Zo heeft mijn juf het verhaal over de geboorte van Jezus verteld. Toen toonde ze prentjes en ik vond Jozef heel erg lijken op een stripfiguur. Mijn grote droom is om zelf ooit een stripfiguur te zijn. Of misschien wil ik later ook wel een timmerman worden, net als Jozef.”

Kan je goed timmeren?

“Mijn papa is mijn grote voorbeeld, want van hem leer ik veel bij. Samen hebben we een groot speelhuis gebouwd in onze tuin. Mocht ik mij echt in een verlaten stal bevinden, zou ik ook goed mijn plan kunnen trekken. Ik ben heel creatief in oplossingen zoeken, net zoals Jozef die Jezus te slapen legt in een voederbak.”

Vind je nog andere figuren leuk?

“Ik maak heel snel vriendjes, dus ik zou zeker een praatje slaan met de drie wijzen en de herder. Als er een vriendje komt spelen bij mij thuis, word ik daar ook heel blij van. Met de cadeautjes die de drie wijzen meehebben, zou ik heel gelukkig zijn. Ik vind pakjes openen heel erg leuk, daarom vind ik Kerstmis zo’n speciale dag.”

[Lees verder onder de foto.]

Moeder Marie: “Ik wil net zo’n mooie en lieve mama zijn als mijn mama”

Wie wil je zijn in de kerststal?

“Moeder Maria, en dat om verschillende redenen. Onze namen lijken bijvoorbeeld heel erg op elkaar, er is maar één lettertje verschil. Net zoals Maria ben ik ook een meisje en later als ik groot genoeg ben, wil ik heel graag mama worden. Al zou ik mijn baby niet in een stal leggen.”

Waarom wil je graag mama worden?

“Ik speel graag gezinnetje met mijn poppen. Thuis heb ik ook twee visjes, Bobette en Colette, en ik vind het super fijn om voor ze te zorgen. Later wil ik net zo’n mooie en lieve mama worden als mijn eigen mama. Heb je trouwens mijn mooie rok gezien, die ik speciaal voor de foto mocht aandoen? Hij is super lang en als ik wandel, val ik er bijna overheen. Eigenlijk is het een rok van de leidsters, straks moet ik hem weer teruggeven.”

[Lees verder onder de foto.]

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal