Skip to main content

De K in KLJ: Hamza Ben Omar is een moslim in een katholieke jeugdbeweging

Nationaal

15 december 2020

De K in KLJ, die staat voor ‘katholiek’, maar dat betekent niet dat alleen katholieke kinderen en jongeren lid mogen worden van onze jeugdbeweging. De waarden van KLJ zijn christelijk, maar tegelijk universeel. Zo zetten we vriendschap, vergeving, solidariteit, respect en gelijkwaardigheid centraal. Waarden waar ook Hamza Ben Omar van KLJ Zele-Heikant zich in kan vinden. 

Hamza Ben Omar is een stoere 17-jarige jongen die elektromechanica studeert en in het weekend soms bij een loonwerker in de buurt werkt. Op vrijdagavond kan je hem vaak vinden in het lokaal van KLJ Zele-Heikant, waar hij activiteiten van de +16 bijwoont. Het grote verschil met de andere KLJ’ers? Hamza heeft Marokkaanse roots en is moslim.

Hoe ben je bij KLJ beland?

“Enkele van mijn schoolvrienden zijn al langer lid van KLJ, dus ik hoorde er wel wat over. Ik was benieuwd en wou eens kijken of het ook iets voor mij kon zijn. Zo’n twee jaar geleden mocht ik enkele activiteiten uittesten en proeven van de jeugdbeweging. Ik kwam terecht in een leuke vriendengroep en ondertussen probeer ik wekelijks langs te gaan om die vrienden te blijven zien.”

“Hier mag iedereen zijn eigen keuzes maken en zijn eigen geloof volgen”

Hamza Ben Omar - KLJ Zele-Heikant

Hoe reageren de andere KLJ’ers op je geloof?

“In het begin was ik een beetje terughoudend, omdat ik niet wist hoe ze zouden reageren. Naarmate ik de anderen beter leerde kennen, kwam ik erachter dat er helemaal geen problemen zijn. Mijn nieuwe vrienden waren meteen nieuwsgierig naar wat de islam voor mij betekent. Ondertussen weten ze dat ik gelovig ben en dat ze met al hun vragen daarover bij mij terechtkunnen. Ik voel dus dat ze mijn geloof respecteren en daar ben ik blij om.”

“Er wordt ook rekening gehouden met mijn geloof. Tijdens weekends zal er altijd een visgerecht zijn in plaats van een vleesgerecht (moslims eten geen varkensvlees, red.). En mijn medeleden weten ondertussen ook dat ik geen alcohol drink. Ze respecteren mijn keuzes en zullen me ook nooit dwingen om te drinken.”

Hoe kijk jij naar de K van KLJ?

“Die K heeft me zeker niet tegengehouden. Bij KLJ mag iedereen zijn eigen keuzes maken en zijn eigen geloof volgen. Met wederzijds respect komt iedereen even ver. Bovendien moet je tijdens sommige activiteiten samenwerken om je doel te bereiken. Dan maakt het niet uit of je moslim of christen bent.”

“De KLJ’ers waren meteen nieuwsgierig naar wat de islam voor mij betekent”

Hamza Ben Omar - KLJ Zele-Heikant

KLJ is voor jou...

“KLJ is gewoon tof! Ik kan me er ontspannen en ik voel me er helemaal thuis. Er worden allerlei soorten activiteiten georganiseerd, van ‘vuile activiteiten’ tot gezelschapsspelen of samen voetballen. Soms krijg ik de vraag of ik mee in de leiding wil staan. Ik vind dat wel spannend en ben er benieuwd naar, dus heb ik het al enkele keren uitgeprobeerd. Tot slot is KLJ ook een plaats waar je je hart kan luchten en anderen kan vertellen als het even niet goed met je gaat.”

‘Laat het knallen’ is het huidige jaarthema. Welke feesten zijn voor jou en je familie belangrijk?

“De verjaardagsfeesten zijn bij ons heel belangrijk en worden meestal met heel de familie gevierd. Daarnaast vieren we het Suikerfeest aan het einde van de ramadan (een vastenperiode waarin moslims meestal alleen na zonsondergang en voor zonsopgang eten en drinken, red.). Tijdens dat feest – dat zo’n drie dagen duurt – gaan we op bezoek bij familie en eten we veel zoetigheden. Ook het Offerfeest is een groot familiefeest. We slachten dan een lam of een schaap, of we kopen vlees voor een lekkere barbecue.”

Vier je ook Kerstmis?

“Er staat een kerstboom in ons huis, maar zonder een kerststal. Cadeautjes zijn er natuurlijk wel bij. Tijdens de kerstvakantie – althans, in tijden zonder corona – gaan we een aantal keer lekker uiteten met de familie. Op Nieuwjaar verjaar ik, waardoor het nieuwjaarsfeest altijd extra speciaal is voor mij.”

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal