Skip to main content

Corona: breng de financiële impact in kaart

Nationaal

9 april 2020

De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat (winstgevende) activiteiten en weekends geannuleerd worden. Dat kan financiële tegenslagen met zich meebrengen, want je hebt al enkele kosten gemaakt en je hebt geen nieuwe inkomsten. Maar wat is nu de precieze impact op jouw afdeling? KLJ maakte een document waarmee jij eenvoudig de impact kan berekenen. Trek vervolgens met je cijfers naar je gemeentebestuur, misschien krijg je wel hulp. 

Bereken de financiële impact

Hieronder kan je een Excelsjabloon downloaden waarmee je de inkomsten en uitgaven van de huidige afgelaste evenementen kan vergelijken met de vorige edities. Belangrijk: vul bij de afgelaste editie alleen kosten in die niet gerecupereerd werden. Zo bereken je niet enkel het verlies van dit jaar, maar ook de gederfde winst. In het sjabloon kan je vier evenementen invullen. Heb je meer evenementen moeten annuleren, dan kan je het Excelbestand zelf aanpassen of meerdere malen invullen.

Een dossier voor je gemeente

Met de gegevens uit de Excel kan je een dossier opmaken waarmee je best naar de gemeente gaat. Een voorbeeld van zo'n dossier vind je hieronder. Het is belangrijk dat de gemeente een zicht krijgt op de financiële impact van de coronacrisis op haar jeugdbewegingen. Zo komen ze financieel misschien tegemoet. Overtuig ook de andere jeugdbewegingen in je dorp om hetzelfde te doen. Samen sta je immers altijd sterker.

Je brengt de impact best nu al in kaart voor de afgelaste activiteiten die reeds gepasseerd zijn, want die zitten nog vers in het geheugen. Blijf dit doen zolang de crisis duurt en breng het dossier na de crisis naar je gemeente, als je de totale impact kent.

Laat ook KLJ Nationaal iets weten

Stuur het ingevulde Exceldocument zeker ook door naar sander.malfliet@klj.be! Zo krijgt KLJ Nationaal een zicht op de totale financiële impact van al haar afdelingen. Hiervoor hoef je niet te wachten tot de crisis achter de rug is, je mag elke activiteit afzonderlijk doorsturen.

Overtuig je gemeente om de federale regels te volgen

We horen dat enkele gemeenten een eigen verbod op activiteiten uitvaardigen. Zoiets zien we liever niet gebeuren, want als alle gemeenten een eigen beleid voeren, bestaat de kans dat een gemeente uit voorzorg de quarantaine te ruim neemt en hier later op wil terugkomen als de federale regels versoepelen. Het zou dan toch zeer jammer zijn als jouw activiteit of kamp voor niets werd afgelast?

Merk je dat jouw gemeente strengere maatregelen neemt? Stuur je jeugdambtenaar, schepen van Jeugd en burgemeester dan een mailtje en deel je bezorgdheid hierover. Verwijs ook door naar deze webpagina van Bataljong waar meer uitleg gebundeld staat.