Skip to main content

5 tips om je speelterrein te vergroenen

Nationaal

3 mei 2024

Zwieren over de beek en klimmen in bomen, dat is hoe KLJ'ers het liefst buiten spelen. En dat komt goed uit, want groen in de natuur is niet alleen superavontuurlijk, het zuivert de lucht en biedt onderdak aan heel wat dieren. An-Katrien Cuypers, projectmedewerker Groenkapoen, begrijpt het maar al te goed. Kinderen en jongeren ontwikkelen sneller, zowel mentaal als fysiek, wanneer ze regelmatig buiten in een groene omgeving spelen. Ze worden creatiever in hun spel, genieten meer van vrije tijd, maken minder ruzie.

De regionale landschappen slaan graag de handen in elkaar met provincies, gemeenten en lokale jeugdverenigingen om jeugdterreinen en speelplaatsen te ontharden en te vergroenen. Biodiversiteit, klimaatadaptatie, nieuwe ontmoetingsplekken en natuurbeleving staan hierbij centraal. Ook jij kan aan de hand van 5 slimme tips je eigen steentje bijdragen.

“Jeugdterreinen zijn ideale stapstenen tussen dorpen en steden om groen(blauwe) netwerken te creëren en de leefbaarheid te verhogen”

An Cuypers, projectmedewerker Groenkapoen

5 slimme tips om jouw jeugdterrein te vergroenen

  1. Samenwerken is de sleutel. Betrek de juiste mensen, zoals de grondeigenaar, de gemeente, jouw regionaal landschap, leden en leiding, ouders en iedereen die enthousiast is om samen te brainstormen, te plannen en te planten.
  2. Creëer ruimte voor avontuur. Maak plaats voor water met speelwadi's en zorg voor meer groen door te ontharden. Denk aan schaduwbomen voor in de zomer en open ruimte voor pleinspelletjes!
  3. Kies streekeigen plantgoed. Plant inheemse bomen, hagen en akkerbloemen. Laat je adviseren door de specialisten van de regionale landschappen. Check zeker www.plantvanhier.be.
  4. Natuurlijk is leuker. Laat speeltoestellen achterwege en laat de natuur het spel bepalen.
  5. Blijf onderhouden en steek regelmatig de handen uit de mouwen. Houd het speelterrein veilig en het groen goed onderhouden, zodat alle kleine avonturiers er eindeloos van kunnen genieten. Hoe leuk is het trouwens dat kinderen van vandaag als leider morgen een spel spelen in de schaduw van een boom die ze zelf aanplantten.

Meer info, tips & tricks? Neem een kijkje bij Groenkapoen.