Skip to main content

+18-activiteiten met social distancing: plein- en bosspelen

Nationaal

21 september 2020

Buiten een frisse neus halen is altijd een goed idee, maar wordt in coronatijden nog belangrijker. Stap daarom eens uit jullie lokaal en speel buiten een spel! Let er op dat je een regen-alternatief hebt.

1. Levende zeeslag

Er wordt een groot zeeslagveld gemaakt. Plaats in het midden een groot zeil zodat je leden elkaar niet kunnen zien. Je leden zijn de boten. De groepen gooien om de beurt waterballonnen naar elkaar om de ‘boten’ uit te schakelen. Wanneer een lid geraakt is, verlaat die het veld. Doe dat totdat alle boten van een team ‘gezonken’ zijn. De twee winnende teams nemen het vervolgens nog eens tegen elkaar op en bepalen wie eerste en tweede wordt. De twee verliezende teams doen hetzelfde, maar strijden om de derde en vierde plaats.

2. Ga op safari in het bos

Iedereen loopt individueel rond. Je krijgt voor jezelf een big five mee van 5 personen die je moet fotograferen. Verstop je goed zodat je zelf niet op de foto komt.

Variaties:

 • Laat iedereen in camouflage-kledij komen voor een expert-versie. Gaan lopen is dan de enige optie.
 • Speel het spel ‘s avonds als het al donker is. De foto’s moeten dan meteen goed zijn, want met je flits verraad je jezelf. Gaan lopen is dan de enige optie. kopen om in hun safaripark te plaatsen, deze attracties leveren dan elke 10 minuten punten op.

Werk met een puntensysteem: per foto die je neemt krijg je punten, per foto waar je op staat gaan er punten af. Deze punten kan je doortrekken naar een tweede deel/aspect van het spel. Voorbeeld: ze kunnen hun punten inwisselen voor een wild dier, en zo de grootste verzameling aanleggen. Of ze kunnen attracties kopen om in hun safaripark te plaatsen, deze attracties leveren dan elke 10 minuten punten op.

Verdeel het veld in vakjes: iedereen staat in zijn vakje en komt er niet uit. Tussen de vakjes is er 1,5 m afstand. Zo proberen te scoren in goal van de tegenstander.

3. Ook nog...

 • Probeer het doorgeven van materiaal zoveel mogelijk te beperken.
 • Let er op dat je een regenalternatief hebt.
 • Indien je in het bos of op een openbare plaats speelt, verwittig dan de eigenaar(/de gemeente).
 • Andere inspiratie:
  • Olympische winterspelen
  • Extreme petanque: iedereen loopt rond met zijn petanqueballen, iemand gooit op een willekeurige plaats het kleine balletje en iedereen gooit snel zijn petanquebal
  • Vuurcirkel: iedereen maakt zijn eigen kampvuurtje

4. Een uitgewerkte activiteit