Skip to main content

Kamp zoekt locatie

Nationaal

26 mei 2020

Ben je een land- of tuinbouwer en wil je komende zomer een helpende hand bieden aan jeugdbewegingen die – als gevolg van de coronacrisis of de Afrikaanse varkenspest – nog op zoek zijn naar een kamplocatie? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze pagina biedt een beknopt overzicht van de regelgeving waarmee je rekening dient te houden en verwijst je door naar heel wat boeiende websites, boordevol info. 

Hoe zit dat met de wetgeving?

Het logiesdecreet zegt dat jeugdbewegingen die onder toezicht staan van één of meer begeleiders mogen kamperen in agrarisch-, bos- of natuurgebied. Een land- of tuinbouwer kan zijn gebied voor maximaal 75 kalenderdagen per jaar aanbieden. Als jij je weide dus maximaal 75 dagen per jaar verhuurt, heb je geen enkele verplichting. Je hoeft zelfs geen toestemming te vragen aan de burgemeester, je moet hem alleen melden wanneer er kampen plaatsvinden.

Wat met betalingsrechten?

Wanneer voldaan is aan de volgende voorwaarden, komen de betalingsrechten van een subsidiabel landbouwperceel niet in het gedrang als er niet-landbouwgerelateerde activiteiten georganiseerd worden op (een deel van) dat perceel. 

  • De activiteiten op het perceel zijn tijdelijk van aard en duren in totaal, al dan niet aaneensluitend, niet langer dan drie maanden van het betrokken kalenderjaar. 
  • Na elke niet-landbouwgerelateerde activiteit kan op het perceel opnieuw een landbouwactiviteit uitgeoefend worden. 
  • Voor je betalingsrechten is het dus geen probleem als het perceel minder dan drie maanden ingenomen wordt voor jeugdkampen. 

[Lees verder onder de foto.]

Hoe vinden jeugdbewegingen mijn locatie?

Registreer je kamplocatie op www.soszomerkamp.be. Op deze website bundelen we vraag en aanbod en kunnen jeugdbewegingsgroepen je locatie vlot vinden. Je duidt er meteen ook aan welke accommodatie je kan aanbieden en in welke taal/talen je wenst te communiceren.

Nog meer info?

Voor alle informatie m.b.t. regelgeving, toelatingen etc. kan je terecht op cjt.be. Informeer zeker ook eens bij je gemeente of zij specifieke bijkomende richtlijnen hanteert.

Bij de Ambrassade, de ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen, vind je nog een pak meer informatie. Je vindt er ook een lijstje met 7 praktische tips om jouw bedrijf klaar te maken voor de kampzomer.

Heb je nog vragen?

Je kan met al je vragen o.a. bij KLJ terecht via kampen@klj.be of 016 47 99 52. Voor de meer specifieke vragen verwijzen wij je vervolgens door naar de juiste deskundige, om zo jouw zoektocht te vergemakkelijken.

Bied je terrein aan via soszomerkamp.be

registreer je hier