Skip to main content

Renovatieverplichting voor jeugdlokalen

Verandert jouw KLJ-lokaal van contract? Dan moet je goed opletten, want sinds 1 januari 2022 geldt er een renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen die van contract veranderen. Klinkt dat als Chinees in jouw oren? Wij helpen je hieronder verder.

Verandert jouw KLJ-lokaal van contract? Dan moet je goed opletten, want sinds 1 januari 2022 geldt er een renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen die van contract veranderen. Klinkt dat als Chinees in jouw oren? Wij helpen je hieronder verder.

Wat is een residentieel gebouw?

Je kan beter de vraag stellen: 'Wat is het niet?' Een niet-residentieel gebouw is een gebouw met een niet-residentiële hoofdbestemming, of kortweg gezegd alle gebouwen behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen (dus: kantoor, school, lokaal jeugdbeweging, enzovoort).

Waarom een renovatieplicht?

Tegen 2050 moet de CO2-uitstoot van alle gebouwen in Vlaanderen enorm dalen. Om die doelstelling te halen werden verplichtingen ingevoerd die grondige renovaties noodzakelijk maken. Dat geldt dus ook voor de lokalen van een jeugdbeweging.

Wat houdt de renovatieverplichting in?

Eigenaars van een lokaal waarvan het contract vernieuwd wordt, zullen binnen de vijf jaar na de vernieuwing een aantal energiebesparende maatregelen moeten treffen. Daarnaast moeten ze op vlak van energie een minimumtabel behalen. De verplichting bestaat uit twee onderdelen: (1) een minimaal maatregelenpakket m.b.t. dakisolatie, beglazing, verwarming en koeling, en (2) een minimaal te behalen energielabel binnen de 5 jaar.

Er is een aangepast traject voor kleine niet-residentiële gebouwen. De meeste KLJ-gebouwen vallen onder deze categorie.

 • Welk label moet je minstens halen als je lokaal in een groter complex gelegen is?
  • Tot 2035: D
  • Vanaf 2035: C
  • Vanaf 2040: B
  • Vanaf 2045: A
 • Welk label moet je halen bij eigen beheer van het volledig gebouw?
  • Tot 2023: C
  • Vanaf 2035: B
  • Vanaf 2040: A

Huur of gebruik je een lokaal? Dan is jouw KLJ niet verantwoordelijk voor het ondernemen van actie. Je kan de eigenaar hier uiteraard wel over aanspreken. Is jouw KLJ eigenaar van het lokaal (ook erfpacht en opstal)? Dan geldt de verplichting wel voor jouw afdeling. Opgelet, als je contract wel verlengt maar niet vernieuwt, geldt de renovatieplicht niet.

Alle details kan je hier vinden. Bij vragen kan je mailen naar lokalen@klj.be.

Zijn er nog verplichtingen?

Ja, die zijn er! We lichten hieronder kort toe. 

Energieprestatiecertificaat

Sinds 1 januari 2023 is een energieprestatiecertificaat voor een niet-residentiële eenheid (EPC NR) verplicht bij de verkoop (ook erfpacht en opstal) en verhuur wanneer het contract vernieuwd wordt. Dit EPC geeft de energiezuinigheid van het gebouw weer. 

De verplichting om over een EPC NR te beschikken, zal stap voor stap verscherpen tot elke grote niet-residentiële gebouweenheid in 2026 over een EPC beschikt, ook zonder dat het overgedragen of verhuurd wordt.

Opgelet, vanaf 1 januari 2030 moet elke grote niet-residentiële eenheid over een geldig EPC NR beschikken, waaruit blijkt dat minimaal een label E behaald wordt.

Alle details kan je hier lezen. Bij vragen kan je mailen naar lokalen@klj.be