Skip to main content

Jaarthema 2018-2019: Door dik en dun

Waarover ging dit jaarthema?

'Door dik en dun' was een jaarthema dat draaide rond psychisch welzijn. Dit stond er te lezen in de visietekst van het thema: 

KLJ wil een thuis zijn, een plek om tot rust te komen, een plek waar je jezelf kan zijn en waar iedereen kan groeien op zijn of haar eigen manier. KLJ wil ook een plaats zijn waar je kan lachen en spelen, een hechte groep kan vormen en langdurige herinneringen kan maken, maar ook moeilijke momenten kan delen met elkaar.

Iedereen ervaart wel eens moeilijke momenten in zijn leven. Bovendien beleeft iedereen ze op zijn of haar eigen manier. Je omgeving kan een belangrijke bron van steun vormen en dat is net waar KLJ op wil inspelen.

In KLJ kan je alles met een veilig gevoel zeggen, ongeremd en ongecensureerd. Je kan er babbelen over het leven, met zijn pieken en dalen, over het vallen en het opstaan. Of, als het nodig is, kan je er gewoon even je gal spuwen.

Maar dat is niet alles. KLJ wil ook een plek zijn waar iedereen het gevoel heeft zichzelf te mogen zijn. Waar we wat vaker vragen hoe het écht met de ander gaat en vervolgens een luisterend oor bieden zonder te oordelen. Waar er ruimte is om niet op elke vraag of situatie een antwoord te weten. En waar leden en leiding elkaar steunen. Net daarom wil KLJ met het jaarthema ‘Door dik en dun’ psychisch welzijn bespreekbaar maken. Dat doen we met een open geest en met een manier die bij onze leden en leiding past.

Zo beleefden we 'Door dik en dun'

De cijfers liegen er niet om. Uit een onderzoek van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat bij 38% van de jongeren een gebrek aan psychisch welbevinden voor een negatief effect op hun schoolwerk, sociale leven en/of hobby’s zorgt. Wij vinden dat hoge cijfers en wilden actie ondernemen. 

Gelukkig blijkt dat 90% van de jongeren wél het gevoel heeft met iemand te kunnen praten over zijn of haar psychisch welzijn, en laat dat nu net cruciaal zijn. Zowel jij als wij weten uit ervaring dat een jeugdbeweging dé plek is waar hechte vriendschappen worden gesmeed en waar er ruimte is om met elkaar te praten over de kleine en grote dingen des levens.

Tijdens het werkjaar 2018-2019 organiseerden we de 'Wij vlechten mee'-campagne. KLJ-afdelingen kregen materiaal om een vlechtje te maken in 3 kleuren. Elke kleur staat symbool voor een bepaald engagement dat je aangaat.

Hergebruik het materiaal

Activiteiten

Wil je een spel spelen rond het jaarthema? Goed idee! Hieronder vind enkele spelen per leeftijdsgroep

K-bundel

De verschillende werkgroepen K maakten een K-jaarthemabundel. Deze bundel bevat 60 bladzijden vol methodieken, teksten en liedjes die een link hebben met het jaarthema.

Methodiekenbundel

Ben je op zoek naar methodieken om je vergaderingen en evaluaties leuker te maken? Dan kan je een kijkje nemen in onze methodiekenbundel. Je vindt er nieuwe manieren in om kennis te maken, complimentjes te geven, te evalueren en gevoelens bespreekbaar te maken.