Imago
Een KLJ-fuif gaat zelden onopgemerkt voorbij. Je maakt overal in je omgeving reclame door affiches op te hangen, flyers uit te delen … En, ook op de dag (of nacht) zelf ben je aanwezig in je dorp. Het geluid van je fuif is te horen in de straat en omgeving waar je feestje doorgaat. En in sommige gevallen escaleert de boel en komt het tot overlast door overmatig drankgebruik, vandalisme of gevechten. Deze overlast schaadt het imago van je lokale afdeling, de afdelingen in je directe omgeving en KLJ Nationaal.
Je moet er als organiserende afdeling dus op letten dat je alle voorzorgsmaatregels neemt om een draagvlak te creëren en behouden voor het organiseren van je evenement. Ook het meewerken aan preventiecampagnes zien we als een blijk van goede wil om een veilig en degelijk 'fuifklimaat' te creëren.
Gezondheid en veiligheid
Wanneer je een fuif organiseert, is het essentieel voor het voortbestaan van je evenement dat je bezoekers zich veilig voelen op je terrein. Wanneer er schrik is om veilig thuis te geraken, zal je op een volgende editie minder volk aantrekken. KLJ volgt hierbij volledig de visie van Feest Wijzer. Met Feest Wijzer geven fuiven en kleine festivals aan dat ze zich inzetten om een positief feestklimaat te creëren.
Services kunnen bekendgemaakt worden aan het uitgaanspubliek via de Feest Wijzer-sterpictogrammen, in de vorm van infobordjes of stickers. Die worden op de feestlocatie opgehangen om aan te tonen dat op het evenement aandacht wordt geschonken aan het thema 'gezond en veilig uitgaan'.
Alcohol, tabak en andere drugs
De link met (overmatig) alcoholgebruik is snel gelegd als het over fuiven gaat. Daarom wil KLJ dat haar afdelingen bewust omgaan met hun rol in de manier waarop ze alcohol aanbieden op hun evenement. Volgende zaken helpen je op weg:
- Sta stil bij de boodschap die je geeft bij de verkoop van 'zuipkaarten', 'kruipkaarten', 'stuikkaarten', 'ambulancekaarten', enzovoort.
- KLJ is geen voorstander van fuifconcepten en -namen die onmiddellijk verwijzen naar overmatig gebruik van alcohol. Als je evenement bijvoorbeeld “Nie gespougd = Nie gefeest” noemt, geef je aan je bezoeker mee dat het hoofddoel van de avond veel drinken is. Bovendien hangt tijdens je affichecampagne je hele dorp vol met deze boodschap naast je KLJ-logo. Wat dan weer nadelig is voor je imago.
Financiën
Fuiven en de organisatie ervan brengt een grote geldstroom teweeg: je maakt investeringen die moeten renderen, je neemt financiële risico’s door het inzetten van gehuurd materiaal en meer.
KLJ vindt het belangrijk dat de organisatie van een fuif steeds ten dienste van de werking staat. Het kan nooit de bedoeling zijn dat de werking doorheen het jaar gehypothekeerd wordt om een fuif te organiseren. Een KLJ-werking moet steeds voldoende middelen ter beschikking hebben om haar gewone werking te laten doorgaan. Het moet ook duidelijk zijn dat de fuif georganiseerd wordt in functie van de werking. Winsten moeten aangewend worden om de werking en gerelateerde projecten te financieren.