Skip to main content

Winst en wereldhandel

een spel van De Klinker
een spel van De Klinker

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 1 tot 99 spelers, 14 tot 99 jaar
  • onbepaald

Benodigdheden

Geldstukken in pakketten van 10.000 Fr. Papieren stroken of linten(zone grootwarenhuis) Kleine ballen (zone uitvoerders) Kranten (zone EG)

Uitleg

In dit spel wordt, weliswaar in omgekeerde richting, de weg beschreven die een zak rijst aflegt van de landbouwer in de Derde Wereld naar de grootwarenhuizen in het Westen. Als elke schakel in deze route zijn deel van de winst opeist, schiet er uiteindelijk van de verkoopprijs nog een fractie over voor de landbouwer...
Verloop :
In het Westen wordt een zak rijst verkocht voor 10.000 Fr.. Enkele overbrengers moeten dit geld bij de landbouwer in de Derde Wereld gaan afgeven. Het is immers zijn loon. Onderweg echter moeten de overbrengers door vijf zones. Indien ze daar aangetikt worden, moeten ze betalen.

Derde Wereld producent
(1) zone van het grootwarenhuis : wie hier getikt wordt, moet 500 Fr. betalen (de winst van het grootwarenhuis).

De overbrenger heeft in deze zone een papieren strook of een lint uit zijn broekzak hangen; tikken gebeurt hier door het lint af te pakken.

(2) zone van de EG invoerrechten : wie hier aangetikt wordt, moet 2.000 Fr. betalen; tikken gebeurt hier met een papieren slagboom (opgerolde krant).

(3) zone van de vervoerders : hier kan alleen 2 per 2 overgestoken worden. Geraakt worden = elk 2.000 Fr. vervoerkosten betalen.

(4) zone van de uitvoerder in de Derde Wereld : aangetikt worden is 1.500 Fr. betalen (het commissieloon van de uitvoerder); tikken gebeurt hier door met een kleine bal te gooien.

(5) zone van de opkoper : in deze zone moet men achteruit lopen; aan- getikt worden is 2.000 Fr. betalen.

Tenslotte komt de speler in de Derde Wereld. Op de markt wordt aan de landbouwers uitbetaald wat er overblijft van de 10.000 Fr. (maximum 10.000 Fr. en minimum 2.000 Fr.).
De overbrengers kunnen dan een nieuwe tocht starten.

Spelterrein :
Een veld (200 bij 500 m) of een open bos verdeeld in 5 even grote stroken.

Ploegindeling :
1/3 als overbrengers
2/3 in de verschillende zones.
De rollen kunnen verwisseld worden na een half uur spelen.

Het doel is dus :
voor de overbrengers : zoveel mogelijk geld naar de 3de Wereld brengen.
voor de tikkers : zoveel mogelijk geld verdienen.


TIP : Achtergrond : Alhoewel de prijsopbouw meestal andersom gebeurt (van de landbouwer naar de verbruiker), maakt het spel duidelijk hoe de afbouw van de opbrengst gebeurt en hoe weinig er eigenlijk overblijft. Om dit duidelijk te maken wordt best opgeschreven hoeveel maal er met 10.000 Fr. vertrokken wordt en hoeveel er uiteindelijk overgebracht is per tocht. In een gesprekje achteraf worden de spelervaringen uitgewisseld en een band gelegd met de werkelijke economische verhoudingen.