Skip to main content

Maffia-handelspel

een spel van Scouts en Gidsen Vlaanderen st-Joris Knokke
een spel van Scouts en Gidsen Vlaanderen st-Joris Knokke

Over het spel

  • ongeveer 3 uur
  • 8 tot 30 spelers, 10 tot 99 jaar
  • buiten (publieke ruimte)

Benodigdheden

- 4 leiding
- namaakgeld
- drugs: pillen (muntpilletjes), coke (bloem) en canabis (kruiden) in kleine plastiek zakjes
- grote enveloppen
- alcoholstiften
- lange jassen, hoed, zonnebril,...
 

Uitleg

IN HET KORT:
Voor dit spel heb je een drukke winkelstraat nodig. Via inkopen en verkopen probeert iedereen zo veel mogelijk geld te verdienen. Er zijn maar twee regels: (1) als je getikt wordt in vijandig gebied, moet je boete betalen en (2) alle middelen zijn goed om de rijkste te worden. Valsspelen is troef! Inleven in je rol als maffiabaas of handelaar vormt voor een groot stuk het succes van dit spel.

SPELTERREIN:
Wij spelen dit spel altijd in het laatste deel van de Lippenslaan in Knokke (500m lang). Je hebt een drukke winkelstraat nodig (dus veel voetgangers, liefst niet veel auto's) met een duidelijke linker- en rechterkant. De Lippenslaan is daarvoor ideaal: de middenberm vormt een duidelijke grens. Het is wel opletten voor het verkeer. Baken het spelterrein goed af. De gasten mogen ook in de zijstraatjes en de open gallerijen, maar niet in de winkels.

VERLOOP VAN HET SPEL:
De gasten worden in twee groepen verdeeld, bv. Italianen en Russen, en iedere groep is eigenaar van elk één kant van de winkelstraat. Als ze op het andere deel komen en getikt worden door iemand van de tegenstand, dan moeten ze een vaste boete betalen (de enige echte regel van het spel).

Op ieder deel lopen twee drugsbaronnen heen en weer. Dit is leiding die verkleed is: een lange jas, hoed, bontmuts, zonnebril,... Hoe zotter, hoe toffer! De baronnen blijven altijd op hun eigen kant, maar mogen natuurlijk ook in de zijstraatjes en gallerijen. Bij een baron kan je niet getikt worden.

De gasten gaan altijd eerst naar hun eigen baron om drugs in te kopen en proberen die daarna aan de overkant bij de baron van de tegenstand te verkopen met winst. Er zijn meerdere goederen (pillen, coke, canabis) die verschillen in prijs, maar sowieso fluctueren de prijzen enorm (en bij iedere baron verschillend). De basis van het spel is dus gewoon handel drijven. Onderhandelen over goederen en prijzen afdingen. Oplichten en vals spelen is toegestaan en zelfs aangeraden!
Zorg dat de teams duidelijk te onderscheiden zijn, want gasten mogen niet verkopen aan hun eigen baron of inkopen bij de baron aan de overkant.

Het succes van dit spel hangt voor een groot stuk af van je inlevingsvermogen. Dit betekent:
- gasten moeten een baron subtiel benaderen (dus altijd één per één en zonder veel op te vallen)
- als de gasten te luid zijn of met vier tegelijk afkomen, dan breekt de baron de onderhandelingen af en loopt verder (zeg: "Ik doe geen zaken met mensen die te veel opvallen")
- in het geheim onderhandelen en onopvallend geld en drugs doorgeven
- ondertussen naar de vitrines van de winkels kijken
- het gesprek beginnen over iets in de vitrine en dan pas overstappen naar de onderhandelingen
- afhankelijk van de leeftijd kan je de gasten ook "Engels" laten spreken ("wat doe joe hef for mie?")
- eventueel Engels met een Italiaans accent en met een Russisch accent
- gasten meelokken naar een zijstraatje om daar in het geheim te onderhandelen
- de telefoon opnemen (gsm of in telefoonkotje) en tussendoor onderhandelen
- op een bankje gaan zitten en zonder elkaar aan te kijken onderhandelen
- aan het eind van een deal geld of drugs achterlaten (onder de bank, tussen bakken fruit) en verderstappen
- een baron kan ook eisen stellen: "ik wil pillen, alleen maar pillen, coke heb ik genoeg"
- pakketjes samenstellen (x zakjes van het ene en y zakjes van het andere) en in een envelop als één geheel aanbieden voor een bepaalde prijs
- pakketjes verstoppen en na geld ontvangen te hebben aanwijzingen geven om het te vinden
- voor een mega deal afspreken op een bepaalde plaats op een bepaald uur
- afspreken om binnen 10 minuten een bepaalde hoeveelheid en soort drugs aan te kopen
- voorbijgangers betrekken als tussenpersoon
- overschot van drugs overbrengen naar een baron aan de overkant: steek alles in een grote bruine envelop en schrijf erop wat erin zit. Als het juist aankomt, dan krijgen ze een beloning.
- gebruik "het is aangenaam zaken doen met u", "wats yoor nijm?" of "mag ik je paspoort eens zien"

Als baron moet je oplossen in het straatbeeld (continu heen en weer lopen) en alles in het geheim doen. Jij bent de baas en bepaalt hoeveel moeite de gasten moeten doen om zich ook in te leven voor ze handel met je kunnen drijven. De mensen rondom je zullen raar kijken, maar dat is de bedoeling en omdat de gasten hun uniform aan hebben zullen ze snel door hebben dat het een spel is.

De prijzen en interesses van een baron (pillen, coke, canabis) fluctueren heel erg. De gasten zullen moeten samenwerken (geld of drugs samenleggen) om grotere deals te maken. Zo kunnen gasten soms een gouden zaak doen, maar ze kunnen ook evengoed opgelicht worden door een baron omdat ze de keer ervoor te opvallend waren of omdat een pakketje de overkant niet volledig gehaald heeft. Valsspelen is troef!

varianten:
We hebben dit spel ook al gespeeld met paspoorten verhandelen. Dan kan je verschillende prijzen geven aan verschillende nationaliteiten. Er kan ook een politie in het spel zitten die kan fouilleren op drugs (soms maakt dat het spel te hevig).

Site by Wieni