Skip to main content

Hoe praat je met leden over moeilijke onderwerpen?

KLJ is vooral een plek om kopzorgen even te vergeten, toch kan het voor velen ook een plek zijn om op een laagdrempelige manier bezorgdheden te uiten. Hoe ga je daar als leiding of bestuur mee om?

KLJ is vooral een plek om kopzorgen even te vergeten, toch kan het voor velen ook een plek zijn om op een laagdrempelige manier bezorgdheden te uiten. Hoe ga je daar als leiding of bestuur mee om?

Maak tijd om te luisteren

Merk je bij je leden een grote bezorgdheid? Maak dan tijd om naar hen te luisteren. Dat kan in groep als je merkt dat er een algemene bezorgdheid is, maar het kan zeker ook individueel. Stel vragen om een goed beeld te krijgen van welke bezorgdheden er juist spelen. Waar maken ze zich precies zorgen om?

Weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Maak gebruik van de dobbelsteen die je in 2021 kreeg.

Maak geen beloftes die je niet kan waarmaken

Hoe graag we ook het beste scenario beloven, doe het niet als je het niet kan waarmaken. Uiteraard kan je leden wel geruststellen. Wat kinderen het meeste angst inboezemt is onwetendheid. Daarom beantwoord je vragen best eerlijk en beperk je je tot de essentie van de vraag. Heb je zelf geen pasklaar antwoord? Zoek het antwoord op of zeg eerlijk dat je het niet weet en verwijs eventueel door naar personen of instanties die hier wel een antwoord op kunnen geven: nieuwssites, leerkracht, dokter, …

Kies geen kant

Moeilijke thema’s zaaien vaak heel wat verdeeldheid. Ook jij zal een bepaalde mening hanteren. Toch blijf je best neutraal en beperk je je tot de feiten. De feiten onderscheiden van fake news is niet altijd gemakkelijk. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door je te baseren op betrouwbare bronnen. Hieronder lees je meer over welke bronnen betrouwbaar zijn.

 

Gebruik betrouwbare bronnen

Wil je je leden informeren, maak dan gebruik van betrouwbare bronnen. Tegenwoordig bestaat er heel wat info op maat van kinderen en jongeren. Hieronder geven we enkele goede bronnen:

  • Karrewiet is het nieuwskanaal van Ketnet en brengt het belangrijkste nieuws van de dag op een kind- en jongerenvriendelijke manier.
  • WAT WAT geeft kinderen en jongeren antwoorden op de vragen waarmee ze zitten. Zo schreven ze ook een artikel over 'Het nieuws maakt me bang. Wat nu?'
  • KLAAR is het VRT-nieuws voor jongeren.
  • Nws.nws.nws op Instagram.

Doe deze checks voor je een bericht zomaar vertrouwt.

Let op met sociale media. Apps zoals TikTok en Instagram kunnen heel leuk zijn, maar hierop worden vaak ook grote hoeveelheden amateurbeelden gezet. In nieuws zijn beelden geselecteerd en worden ze in een context geplaatst, op internet niet altijd. Jonge kinderen hebben dus heel makkelijke toegang tot schokkende beelden die niet altijd stroken met de werkgelijkheid (of een verkeerd beeld kunnen scheppen bij de werkelijkheid). Vertel je leden dus dat als ze beroep doen op kanalen zoals TikTok en Instagram, ze zich enkel moeten baseren op betrouwbare profielen.

Rond het gesprek positief af

Het is niet de bedoeling dat je uren en uren over een moeilijk onderwerp blijft doorgaan. Zoals in de inleiding al gezegd, is KLJ vooral een plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse bezorgdheden. Zorg er daarom voor dat het gesprek een duidelijk einde heeft en de focus na het gesprek verlegd wordt naar iets positiefs (bijvoorbeeld de superleuke activiteit die je hebt gepland of het lekkere vieruurtje dat werd voorzien). Ga wel even na of alle vragen beantwoord zijn zodat ze zeker geen eigen leven gaan leiden achter je rug.