Skip to main content

Zo pimp je het raam van je lokaal

9 april 2021

Het raam van je eigen KLJ-lokaal opfleuren? Dat kan heel simpel door er gewoon op te tekenen! Hieronder vind je een stappenplan en enkele handige tips om een mooie tekening te maken die lang kan blijven staan.

 

Dit heb je nodig:

 • (Waterproof) krijtstiften, gemakkelijk online te vinden of in de lokale hobbywinkel
 • Proper raam
 • Geprint sjabloon

Stap 1: Zoek een proper raam

Zoek een raam aan je KLJ-lokaal en maak minstens de binnenkant ervan proper. Het is misschien ook handig om de grootte van je raam te weten. Zo weet je welke versie van het sjabloon je moet afdrukken.

Stap 2: Zoek een sjabloon

Online zijn er verschillende (gratis) sjablonen beschikbaar voor een raamtekening. Vanaf nu komt daar ook het KLJ-logo bij dat je hieronder gemakkelijk én gratis kan downloaden in drie verschillende formaten. Als je besluit om voor de grote versie van het logo te gaan, is het aangeraden om een stift te gebruiken met een dikte van minstens 3 à 6 mm. Download het juiste sjabloon en sla het op op je computer.

Stap 3: Print het sjabloon uit

Wil je dat het logo juist staat om het van binnenuit te kunnen lezen? Print dan het gewone sjabloon. Wil je graag dat voorbijgangers van buitenaf het logo kunnen lezen, print dan de gespiegelde versie.

Stap 4: Plak het sjabloon

Als het sjabloon groter is dan 1 A4, plak dan eerst alle bladen aan elkaar vast zodat je één grote tekening krijgt. Plak de tekening op de buitenkant van het raam vast met plakband of schilderstape.

Stap 5: Tekenen maar!

Ga binnen met een krijtstift over de lijnen van de tekening. Let op dat je niets vergeet. Om het logo op te vullen kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Teken verschillende symbooltjes zoals hartjes, bolletjes, krulletjes,...

Stap 6: Klaar!

Verwijder het papieren sjabloon en bewonder je eigen tekenkunsten. Moest er toch iets zijn misgelopen of je bent de tekening beu, kan je de tekening gemakkelijk verwijderen met water en zeep.

Enkele tips om je raamtekenskills te verbeteren:

 • Je hebt krijtstiften in alle kleuren en alle maten. Wat afwisseling kan leuke effecten geven.
 • Nu je toch die krijtstiften hebt, kan je er ook de spiegel van het toilet mee versieren of je eigen glas pimpen.
 • Twijfel je of de tekening al helemaal droog is? Als hij er nog glimmend uitziet dan is hij nog nat, als hij er mat uitziet is hij droog.
 • Per ongeluk de originele tekening geprint in plaats van de gespiegelde? Geen nood, plak de tekening gewoon achterstevoren op het raam. Er zal nog altijd voldoende licht doorkomen om de tekening toch nog te kunnen overtrekken.
 • Sluit een oog (twee zou nogal moeilijk zijn) tijdens het tekenen op (drie)dubbel glas. Hierdoor zal de tekening er minder vertekend uitzien.
 • Print het sjabloon NIET dubbelzijdig. Da’s niet zo handig.

Wil je graag tips van een echte expert? Bekijk dan dit filmpje en laat je inspireren.  

Download hier het KLJ-logo in het gewenste formaat.

 • S - Het logo is ongeveer 28cm
 • M - Het logo is ongeveer 52cm
 • XL - Het logo is ongeveer 73cm