Skip to main content

Vaccinatie, 't is aan ons!

Nationaal

21 juni 2021

De vaccinatiecampagne is nu echt wel bij de jongeren aanbeland. De kans is groot dat jij intussen je uitnodiging gekregen hebt of deze in de komende dagen ontvangt. Net nu de kampenzomer er aankomt is de kans groot dat je vaccindatum midden in je kamp valt. Wat nu?  

Je kamp even verlaten of je vaccindatum verleggen? Kiezen doe je zelf!

De kans is groot dat een of meerdere leiders en/of leden een uitnodiging kregen om tijdens het kamp hun coronavaccin te krijgen. Dan stelt zich natuurlijk onmiddellijk de vraag of je dan even het kamp verlaat om je vaccin op de eerst mogelijke dag te kunnen krijgen, of je probeert je vaccindatum te verleggen naar een later of vroeger moment.  

Die keuze moet iedereen voor zichzelf kunnen maken. Sommige mensen willen de kans om zich te laten vaccineren zo snel als mogelijk benutten, anderen vinden het niet zo erg als hun vaccin met een week wordt uitgesteld. Voor beide keuzes hebben we respect. In de mate van het mogelijke pas je de organisatie van je kamp dus aan zodat wie dat wil zich tijdens het kamp kan laten vaccineren.  

Je laten vaccineren tijdens het kamp

In het ideale geval heb je een inval-leider die de groep kan bijstaan wanneer een vaste leider zich tijdens het kamp laat vaccineren. Houd daarbij rekening dat iemand na een vaccinatie even ziek kan zijn. Voorzie dus voldoende extra leiders om een eventuele uitval van 2 dagen te kunnen coveren. 

Je vaccinatie-afspraak verleggen

In veel vaccinatiecentra is het mogelijk om je vaccinatiedatum te verleggen. Afhankelijk van welk vaccin je krijgt wordt je 2de vaccinatiedatum ook meteen vastgelegd. Bekijk dus goed op voorhand of je op beide momenten beschikbaar bent.  

Is het onmogelijk om een passende datum online te vinden? Bel je vaccinatiecentrum dan even op. Veel centra zoeken samen met jou naar een gepaste datum. 

Vaccineren of niet? Kiezen doe je zelf!

Vaccineren is een zodanig veel besproken onderwerp dat je er ongetwijfeld op KLJ al met je vrienden over gesproken hebt. En dan zal je ook gemerkt hebben dat de meningen over wel of niet vaccineren sterk uiteen lopen. Kritisch naar de zaken kijken en zich niet zomaar aan foutieve info laten vangen is dan ook een eigenschap die veel KLJ’ers hebben.  

Om in de veelheid aan wetenschappelijke info, nieuwsartikelen en fake news een plaats te hebben waar de zin en onzin over vaccineren gebundeld wordt, heeft WatWat de website ikbendaar.be gemaakt.  

Je vindt er uitleg op maat van jongeren over de werking van vaccins. Je vindt er ook getuigenissen van jongeren die twijfelen, tegen zijn of helemaal voor. Zal jij op de afspraak zijn? Registreer je dan zeker en schrijf je in bij vaccinatieteam KLJ.