Skip to main content

Het Brein over verouderd materiaal

Nationaal

26 januari 2021

"Ons materiaal is verouderd of kapot en alles vernieuwen kost veel geld. Hoe beginnen we aan een update?"

Degelijk materiaal kost inderdaad veel geld, maar als je het correct stockeert en goed verzorgt, dan gaat het lang mee. Een materiaalmeester kan helpen om het overzicht te bewaren, maar goed materiaalbeleid blijft de verantwoordelijkheid van iedereen. Ik som even de stappen op die daarvoor nodig zijn.

Bepaal je jaarlijkse en eenmalige kosten

Vooraleer je je materiaal een update kan geven, moet je weten hoeveel je per jaar kan of wil investeren. Onderzoek hoeveel je nu aan materiaal besteedt en breng in kaart welke nieuwe investeringen eerst moeten gebeuren en welke nog even kunnen wachten. Hou er rekening mee dat enkele kosten jaarlijks zullen terugkomen, zoals die voor schmink, verf of knutselmateriaal. Andere materialen zijn hopelijk nog vele jaren bruikbaar. Denk aan vendels en wimpels, tafels en banken, een kickertafel, gasbranders, sjorhout of kookpotten.

Kies robuuste soorten, merken of modellen

Valt je mixer elk jaar uit tijdens je eetdag of op kamp? En koop je vervolgens noodgedwongen weer hetzelfde, veel te kleine model in de supermarkt? Dan maak je ongetwijfeld meer kosten dan wanneer je eenmalig een duurder industrieel model koopt dat wel tien jaar meegaat. Goedkoop materiaal kiezen is zelden de goedkoopste optie.

Kies bewust voor robuuste materialen en durf in goed gerief te investeren. Kies zo veel mogelijk voor standaardmaten of -modellen. Tuinslangkoppelingen van verschillende merken combineren zorgt bijvoorbeeld altijd voor lekken. Merkloze koppelingen zullen ook nooit helemaal passen op een slang – daarvan weet je eigenlijk al op voorhand dat die een verloren kost zijn. Robuust betekent ook elektrische componenten vermijden. Als er een niet-elektrische variant bestaat van wat je nodig hebt, kies daar dan voor. Je vermindert de kans op een defect of veroudering drastisch.

Kies in de winkel nooit voor een 27-in-1-product waarvan je slechts vijf functies zal gebruiken. Koop voor elke functie de juiste tool en koop de tools zo basic mogelijk. Franjes en folietjes zijn overbodig, onhandig en snel stuk.

Materialen gaan doorgaans stuk aan de bewegende onderdelen. Hoe minder dingen kunnen bewegen, hoe minder snel iets defect is. Zoek in de winkel dus altijd bewust naar de bewegende onderdelen en bekijk hoe stevig ze zijn. Slotjes, scharnieren, in-stelmoeren of handvatten in plastic zijn kenmerken van weinig kwalitatieve materialen.

Kies goede opbergsystemen

Als je je materiaal goed opbergt, gaat het langer mee. Ook voor je eigen gemak is het nodig om over je opbergsystemen goed na te denken, want je neemt je materiaal elk jaar mee op kamp of op weekend. Je moet dus niet enkel op zoek gaan naar een manier om het materiaal veilig op te bergen, maar ook om het veilig en ergonomisch te transporteren. Kies voor stevige kisten, kratten en bakken met euronorm standaardmaten, die stapelbaar zijn en eventueel kunnen afsluiten. Voor kleine materialen zijn de blauwe veilingbakken ideaal, want ze zijn oerdegelijk en relatief goedkoop. Voor keukenmateriaal kan je investeren in verstevigde en afsluitbare euronormbakken die dezelfde maten hebben als de veiling-bakken en dus op elkaar te stapelen zijn. Euronormbakken passen ook goed op een europallet, wat het laden en lossen van de vrachtwagen voor je kamp veel makkelijker maakt.

Voor je grotere materialen zoals gasbranders, sport- en spelmateriaal of voor de verkleedkoffer kan je kiezen voor ijzeren legerkisten. Kies ook voor deze kisten een standaardmodel dat stapelbaar is. Bij tweedehands kisten moet je de maat nemen die dan toevallig beschikbaar is, waardoor ze moeilijker stapelen of slecht passen in je materiaallokaal.

Denk aan een verzekering voor je materiaal

Overweeg een verzekering voor je inboedel als je veel materialen hebt die veel geld gekost hebben. Je kan bij de verzekeraar in je dorp een brandverzekering aanvragen die ook je inboedel verzekert. Zo gaan je kostelijke investeringen niet helemaal verloren bij een brand of bij waterschade.

Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.