Skip to main content

7 tips om voor jezelf zorg te dragen

Nationaal

20 maart 2020

In coronatijden zien we tal van acties uit de grond schieten. KLJ’ers houden hun leden digitaal bezig of zetten zich in voor ouderen, zorgverleners of anderen die het nodig hebben om hen te helpen. MAAR hoe zorg je in deze tijden voor jezelf? 

1. Een basisritme: super belangrijk!

Maak een planning voor jezelf en integreer de normale dingen zoals opstaan, eetmomenten en (school)werk. In coronatijden zijn er heel wat dingen waar we geen vat op hebben, onze planning valt hier niet onder. Voor je algemeen mentaal welzijn behoort tot dit ritme ook goed eten, slapen, hygiëne, voldoende water drinken en bewegen. Val niet in de valkuil van heel de dag in je pyjama rondlopen en niet douchen. In het weekend mag je net als anders daar wat mee relaxt mee omgaan natuurlijk.

2. Blijf je KLJ-vriendjes ontmoeten

Je kan op zoveel verschillende manier met elkaar in contact komen zonder fysiek bij elkaar te zijn. Skype, facebookmessenger, facetime, Meet Google, Netflix Party, videoboodschappenen en virtuele knuffels sturen, het kan allemaal. Je kan natuurlijk ook old school gaan ook door brieven te schrijven, een kaartje te sturen, gedichtjes te maken,  liedjes te schrijven en voordragen van 1,5 meter afstand...

Kan je geen KLJ-vrienden bereiken? Improviseer! Voer een gesprek met je hond, kat, konijn, paard… Maar geef ze de naam van je beste vriend(in). Jij weet vaak toch al hoe ze zouden reageren.

3. I like to move it, move it

Doe een wandeling, ga lopen, leer de kringdans in je kamer, speel op de Wii, maak een TikTokfilmpje, doe aan JustDance… Kortom blijf in beweging want hier haal je heel veel energie uit die je kan helpen om later weer tot rust te komen.  

4. SOS 24/24 met het hele gezin?

Als je met meerdere mensen samenwoont, kan het frustrerend zijn om de hele tijd zo dicht op elkaar te leven. Las daarom samen-momenten in om spelletjes te spelen, samen een film te kijken of andere leuke dingen te doen. Plan daarnaast voldoende Me-time in om ook op jezelf tot rust te komen. Is je inspiratie nu al op? Dan is hier een checklist met allemaal dingen die je zeker kan doen op je eentje of met het gezin.

5. Controleer de informatiestroom

Door al die vrije tijd is het verleidelijk om alle informatie te lezen. Een tip daarbij is om je te beperken tot een officieel nieuwskanaal en dit één keer per dag te bekijken. Daarnaast kan je alles wat op jou als KLJ’ers betrekking heeft ook lezen op onze website. Voor de rest mag je ook wel aan andere dingen denken dan het coronavirus!

6. Daag jezelf uit om nieuwe dingen te doen/leren

Altijd al willen leren mondharmonica spelen, een nieuwe taal leren, een rubik’s cube leren oplossen, kunnen jongleren…? Je hebt oneindig veel tijd om daar nu eens werk van te maken. Tip: doe niet alles op 1 dag maar verspreidt het zodat je iedere dag weer iets nieuws hebt om naar uit te kijken. 

Laat je creativiteit de vrije loop! Wij helpen alvast een beetje:

  • Al lang een zotte activiteit in je hoofd? Zet het dan nu op papier.
  • Ligt je kampthema al vast dan kan je daar nu mee aan de slag.
  • Wil je al lang alle activiteiten digitaliseren? Nu heb je de kans om dit te doen. 
  • Bedenk en plan nu al de zotste ledenwervingsacties voor het begin van het nieuwe werkjaar.
  • Denk na over hoe je de activiteiten gewoon kan laten door gaan. Zeg daarom de activiteiten niet volledig af maar zorg voor een digitaal alternatief! Inspiratie nodig?
    Extra tip: Laat kinderen buiten dingen doen 😉

7. Maak jezelf blij door anderen blij te maken

Blijf zeker je digitale activiteiten organiseren, ga nog steeds voor je oudere buur winkelen of doe iets anders voor je medemens, want als je andere gelukkig kan maken ben je zelf vaak ook gelukkiger!