Skip to main content

7 tips om je kampactiviteiten coronaproof te maken

Nationaal

19 juni 2020

Je kamp zal er deze zomer ongetwijfeld anders uitzien door de coronacrisis. Je moet je opdelen in bubbels, extra aandacht schenken aan hygiëne en je activiteiten aanpassen. Maar hoe doe je dat, die activiteiten aanpassen? We geven je alvast 7 tips.

1. Plan rustige activiteiten en rustmomenten in

Wist je dat je een betere weerstand tegen ziektes hebt als je goed bent uitgerust? Daarom is het  – zeker deze zomer  – belangrijk om genoeg pauzes in te lassen op kamp. Voorzie rustige activiteiten in je planning die passen bij de leeftijdsgroep van je leden. Je vindt voor elke leeftijd wel iets lekkers om te koken, een mooi knutselwerkje om te maken of een leuke film om samen te kijken. Een bezoekje aan het zelfbedachte wellnessresort op je kampplaats kan er ook altijd bij, en ook een rustige quiz of casino-avond vragen niet veel fysieke energie en zorgen er dus voor dat zowel je leden als jijzelf kan bekomen van de drukte op kamp.

2. Pas kleine spelletjes aan en vermijd zo intensief fysiek contact

Denk eens na over hoe je kleine spelletjes en opdrachten kan aanpassen zodat ze coronaproof worden. Bijvoorbeeld:

  • Moeten je leden zo snel mogelijk een fles water vullen door het water van de ene plaats naar de andere te brengen, bijvoorbeeld via de mond? Laat je leden het water dan niet opslurpen uit een gezamenlijke emmer, maar geef elk lid een beker dat ze moeten vullen in de grote kom. Laat ze de beker nadien op hun hoofd zetten. Ze moeten dan zo snel mogelijk naar de andere emmer lopen zonder te morsen. Zo vermijd je dat er bacteriën of virussen worden doorgeven via speeksel.
  • Speel afpakvriendje staand in plaats van liggend op mekaar. De leden staan op twee rijen per duo, op ongeveer een meter van elkaar en kijken naar mekaar. Eén persoon (‘de eenzame’) staat alleen in één van de twee rijen. De eenzame zegt de naam van twee andere personen uit dezelfde rij (‘de lopers’). Deze draaien zich zo snel mogelijk om en proberen de eenzame zo snel mogelijk te tikken. De respectievelijke duopartners van deze lopers proberen hun loper zo snel mogelijk te tikken. Als de loper getikt wordt voor hij de eenzame kan tikken, moet hij blijven staan waar hij stond toen hij getikt werd. De duopartner van deze loper gaat terug op dezelfde plaats staan als toen het spel begon. Als de ene loper de eenzame kan tikken, worden ze een duo waarbij de loper de duopartner van de eenzame wordt. De andere loper wisselt van plaats met zijn duopartner. Als alle lopers getikt werden, mag de eenzame een nieuwe naam noemen die loper wordt tot uiteindelijk iemand de eenzame kan tikken.

3. Speel buiten

In open lucht heeft het coronavirus minder kans om zich snel te verspreiden. Zoek dus een leuk plekje buiten op je kampterrein en zorg ervoor dat je zo veel mogelijk spelletjes buiten kan spelen. Ben je op zoek naar leuke spelen om buiten te spelen? Kijk dan eens in onze spelendatabank, want daar kan je kiezen voor welk terrein je een spel zoekt!

4. Verwerk je bubbels in het kampthema

Ga je op boerderijkamp? Vertrek dan met een bubbel koeien, een bubbel kippen en een bubbel varkens. Vecht een eeuwenoud, aanslepend gevecht uit op piratenkamp tussen de bubbel van kapitein Roodbaard en de bubbel van Piet Piraat. Neem je leden mee op FC De Kampioenenkamp met bubbel Carmen, bubbel Pascal en bubbel Doortje of ga op gangsterkamp met een bubbel boeven, een bubbel agenten en een bubbel gevangenen. Je kan het zo gek niet bedenken of de verschillende bubbels zouden nog wel eens van pas kunnen komen in je kampthema of de verhaallijn van je toneel. Mooi meegenomen: zo kan je ook visueel op het kampterrein duidelijk maken aan de jongste leden op welke delen van het kampterrein ze wel en niet mogen spelen.

5. Laat je bubbels battelen

Voeg een extra dimensie toe aan je kamp door een rode draadspel te spelen waarbij de verschillende bubbels strijden om de beste bubbel van het kamp te worden. Zo kan je dagelijks opdrachten verzinnen die ze met hun bubbel om ter best moeten uitvoeren. Wil je echt next level gaan? Gebruik dan ook de hygiënemaatregelen in je spel en laat je leden extra punten verdienen als ze hun handen goed wassen, hun kamer of tent grondig poetsen, ze enkel vragen stellen aan de leiding van hun bubbel, enzovoort. 

6. Speel een bubbeloverschrijdend spel

Geen massaspel zoals we het kennen op kamp deze zomer, wel alternatieven die minstens even leuk kunnen zijn! Bouw je spel zo op dat elke bubbel op een manier kan bijdragen tot het eindresultaat van het spel. Zo bedacht de werkgroep Spel van KLJ Vlaams-Brabant bijvoorbeeld een bosstratego-zeepkistenrace-quiz waarbij elke bubbel nodig is om het spel te kunnen winnen. Heb je zelf een geniaal spel bedacht? Voeg het toe aan de spelendatabank zodat ook andere KLJ’ers kunnen meegenieten van je creativiteit!

Wil jij de Stratego-zeepquiztenrace spelen?

Bekijk de speluitleg

7. Bedenk een alternatief voor activiteiten die niet mogen

Kijken je nieuwe +12'ers al jaren uit naar dit kamp omdat ze nu eindelijk op tweedaagse zouden mogen gaan? Stel ze dan niet teleur, maar bedenk een waardig alternatief voor de tweedaagse die sowieso niet mag doorgaan. Vertrek gepakt en gezakt op tocht en maak een mooie wandeling in de bossen bij je kampplaats. Voorzie een picknick voor onderweg en zet ’s avonds je tentjes op aan de andere kant van het kampterrein, zodat het lijkt alsof jullie ergens anders zijn.

Ook bij andere uitstappen wordt er aangeraden om contact met externen te vermijden. In je privézwembad met glijbaan of je eigen speeltuin met een zelfgebouwde schommel op je kampplaats heb je alvast geen last van externen! Met wat sjorbalken, sjortouw en een goed doordachte constructie kom je al heel ver. Zoek samen met je oudste leden wat inspiratie op internet en maak er ineens een straffe activiteit van waar je de rest van het kamp van kan nagenieten.