Skip to main content

10 coronabesmettingen na kamp KLJ Galmaarden

Nationaal, Vlaams-Brabant

31 juli 2020

Na een jeugdkamp van KLJ Galmaarden in Beveren-Waas blijken er 10 leden en leiders besmet te zijn met het coronavirus. Alle kampdeelnemers lieten zich inmiddels testen en hebben zich in quarantaine geplaatst. De besmetting kwam na het kamp aan het licht toen iemand van de leiding zich liet testen uit voorzorg.

KLJ Galmaarden ging van 12 t.e.m. 19 juli op kamp met 68 kinderen en jongeren, netjes verdeeld in 2 bubbels en een extra bubbel voor de kookploeg. Drie dagen na het kamp, op woensdag 22 juli, vertoonde iemand van de leiding zeer lichte Covid-19-symptomen. Uit voorzorg liet de persoon zich testen. Twee dagen later bleek de test positief te zijn. De leidingsploeg schakelde snel, verwittigde alle kampdeelnemers en liet iedereen testen. Zo werden er negen bijkomende besmettingen ontdekt. Eén besmetting bevond zich in de eerste kampbubbel, negen in de tweede bubbel. De besmette leden vertonen slechts milde symptomen. Sinds de eerste besmetting ontdekt is, zitten alle leden, leiders en hun ouders in quarantaine, ook zij die negatief testten, om elk risico uit te sluiten. 

Verantwoordelijk gehandeld

“De leiding van KLJ Galmaarden heeft zich zeer strikt aan alle regels gehouden voor, tijdens en na hun kamp. Het is dankzij hun snelle handelen dat bijkomende besmettingen buiten het kamp vermeden werden”, zegt Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ.

Ook Patrick Decat, burgemeester van Galmaarden, bevestigt dat: "We weten met zekerheid dat KLJ Galmaarden al het mogelijke heeft gedaan om hun kamp smetteloos voor te bereiden, volgens alle beschikbare regels en protocollen. In zo een geval kan enkel pech leiden tot deze situatie. KLJ Galmaarden handelde vanaf het eerste bericht over een positieve Covid-19-test zoals dat hoorde: zeer snel en zeer kordaat. We willen de leiding een hart onder de riem steken en hen feliciteren met de manier waarop ze met dit crisismoment zijn omgegaan. Het voorval zal hen sterker maken dan voorheen, als je ziet welk teamwerk ze samen hebben verricht."

Weinig risico op jeugdkampen

Vandaag nog liet minister van Jeugd Benjamin Dalle weten dat de kans op coronabesmettingen zeer klein blijft tijdens jeugdactiviteiten (kampen, speelpleinwerking, …). In juli werden er slechts bij 24 van de 13.000 kampen en activiteiten coronabesmettingen vastgesteld, dat is slechts 0,2% van alle jeugdwerkinitiatieven. In driekwart van de gevallen ging het over slechts 1 besmetting.

“Ik heb met eigen ogen gezien hoe verantwoordelijk onze jongeren en vrijwilligers deze activiteiten en kampen organiseren. Met de grootste zorg en engagement. Ze zijn wat mij betreft een echt voorbeeld tijdens deze crisis. De resultaten zijn er en blijven niet onopgemerkt. Zowel vanuit de politiek als de experten is het vertrouwen er dat ook in augustus alles veilig kan worden georganiseerd”, aldus Dalle.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel?

Mail corona@klj.be