Skip to main content

Holebi?

Lesbisch, homo, bi, of daarop een variatie: dat is geen probleem bij KLJ. Of beter: zorg voor een KLJ-cultuur waarin dat geen probleem is. Hoe? We geven enkele tips.
 

Lesbisch, homo, bi, of daarop een variatie: dat is geen probleem bij KLJ. Of beter: zorg voor een KLJ-cultuur waarin dat geen probleem is. Hoe? We geven enkele tips.
 

Natuurlijk ook in jouw afdeling

Ongeveer 8 % van de jongeren is holebi. De meeste jongeren ontdekken dit tussen de leeftijd van 14 en 18 jaar. Maar het duurt gemiddeld 5 jaar voor ze uit de kast komen. Dus ook in je KLJ-groep zitten waarschijnlijk jongeren die zich niet hetero voelen. Ook al weet je dat nu nog niet. Of holebi-jongeren zich thuis (blijven) voelen binnen je afdeling, daar zorgen jullie samen voor.
 

Tips voor een KLJ waar holebi-jongeren zich thuis voelen

Holebi-jongeren durven vaak niet uitkomen voor hun geaardheid. Ze gaan door fasen vol onzekerheid, onwetendheid en twijfel. 'Ben ik homo?', 'Hoe vertel ik het mijn familie?', 'Laten mijn vrienden me in de steek omdat ik lesbisch ben?' ... Hoe bied je binnen KLJ een warm en ondersteunend kader?

  • Doe je een activiteit of gesprek over verliefdheid of relaties, zorg dan ervoor dat je niet uitgaat van klassieke jongens-meisjes-relaties. Jongens die verliefd worden op jongens, meisjes die verliefd worden op meisjes, jongens en meisjes die verliefd worden op jongens en meisjes. Allemaal ‘voorkeuren’, die ok zijn. Hier kun je terecht voor informatieve spelen rond dit thema.
  • Is er een holebi-jongerengroep in de buurt is? Doe samen eens een activiteit, een fuif …
  • In je bestuursploeg kunnen jongeren zitten die homo, lesbisch of bi zijn, maar dat nog niet hebben gezegd. Toon in ieder geval openheid, naar iedereen. Laat voelen dat dat best zou mogen en kunnen. En start een jongere zijn coming-out, en heeft hij een vriend (of heeft zij een vriendin) zorg dan dat die zich ook welkom voelt op evenementen of café-momenten met partners.
  • Creëer rust als iemand een specifieke vraag over coming-out, of uit de kast komt. Bied een luisterend oor en een stevige schouder. Je steun, begrip en respect kunnen een opluchting zijn. Forceer de jongere niet, hij bepaalt zelf tegen wie hij het zegt.
  • Reageer op discriminerende uitspraken of grappen. Die kunnen onschuldig klinken maar kwetsend overkomen.
  • Wees alert voor eventueel pestgedrag van andere jongeren. Deze jongeren lopen een groter risico om uitgesloten te worden, vooral als holebi's hun geaardheid zelf nog niet echt aanvaard hebben.

Vragen over holebi-zijn?

Cavaria zit achter de Holebifoon: vind heel wat online info, of bel, chat of mail het team.
 

Contacteer de Holebifoon

Je KLJ-afdeling holebivriendelijker?

Wel Jong Niet Hetero geeft tips op jeugdwerkmaat.
 

Bekijk de educatieve map