Skip to main content

Leden met een motorische beperking

Ook kinderen met een fysieke handicap willen spelen, ravotten, plezier maken … Hoe zorg je ervoor dat ook deze kinderen en jongeren zich thuis voelen bij KLJ?
 

Ook kinderen met een fysieke handicap willen spelen, ravotten, plezier maken … Hoe zorg je ervoor dat ook deze kinderen en jongeren zich thuis voelen bij KLJ?
 

Types motorische beperkingen

Kinderen en jongeren met een fysieke handicap, die zitten niet allemaal in een rolstoel. Een fysieke handicap omvat ook:

 • Beperkt gebruik van armen of benen

 • Rugletsel

 • Beperkt uithoudingsvermogen (bijvoorbeeld ernstige astma)

 • Beperking van de spraakmotoriek

 • Spierspasmen (spiersamentrekkingen)

 

Een lid met een fysieke handicap? Tips!

 • Praat met de ouders over hoe je best omgaat met hun kind en zijn beperking. Deel deze informatie later mee aan de rest van de leidingsploeg.

 • Wees niet té behulpzaam. Het is voor de kinderen en jongeren met een fysieke handicap niet leuk als jij overneemt wat ze zelf wel kunnen. Als je hulp wilt bieden, vraag dan eerst of een kind of jongere dat nodig heeft.

 • Als het kind of de jongere aangeeft dat hij/zij hulp kan gebruiken, vraag je best even waarmee je precies kan helpen en hoe. Zo vermijd je dat je te veel, te weinig of verkeerde hulp biedt.

 • Voor bepaalde handelingen heeft het kind of de jongere misschien meer tijd nodig. Geef hen die tijd.

 • Iemand met een rolstoel in je afdeling vraagt wat aanpassingen van praktische aard. Is het lokaal van de groep toegankelijk? Is het sanitair toegankelijk? Is het terrein waarop gespeeld wordt goed berijdbaar? Is er altijd iemand om te duwen, indien nodig? (Tip: je leert goed met een rolstoel rijden als je dat zelf eens ervaren hebt. Ga in een rolstoel zitten en laat je rondrijden over drempels, over verschillende ondergronden, van een helling …)

 • Als je met een kind of een jongere in een rolstoel praat, ga dan op je knieën of hurken zitten.

 • Onderschat kinderen en jongeren met een fysieke handicap nooit. Let er op dat je niet in zijn naam gaat spreken. Het kind of de jongere kan zelf vragen stellen en antwoorden geven. Sluit ook niet meteen een bosspel uit omdat je een kind in een rolstoel meehebt. Met wat creativiteit en goede wil kan dat vaak best.

 • Bij actieve spelen op een moeilijk toegankelijk terrein kan je het kind of de jongere ook op een minder actieve manier laten deelnemen aan het spel bv. kamp bewaken, leventjes uitdelen … Hij kan zelf aangeven wat hij wel of niet kan meedoen in het spel. Soms kiest hij ervoor om mee te doen, ook al kan hij dan niet winnen. Kunnen participeren is leuker dan een speciale rol te krijgen.

 • Heeft een kind of jongere ook een spraakstoornis? Wees eerlijk en zeg het als je het niet goed begrepen hebt. Vraag gerust om te herhalen en herhaal dan zelf, om te checken of je het goed begrepen hebt. Of is het kind gewend van een hulmpiddel te gebruiken (bv. een bord met letters of iconen), leer dan hoe het werkt en laat hen dat ook binnen KLJ gebruiken.

 • Wees alert voor eventueel pestgedrag van andere kinderen of jongeren. Deze kinderen en jongeren lopen een groter risico om uitgesloten te worden.

 

Maak ook je lokaal toegankelijk

De Vlaamse Overheid en allerlei specialisten in jeugdwerk en toegankelijkheid maakten samen een site vol regelgeving, advies, voorbeelden ...
 

Alles over toegankelijk jeugdlokalen

Spelen met een beperking?

Yieha vzw is specialist in jeugdwerk met kinderen en jongeren met een beperking. Ze maakten een bundel vol leuke spelletjes die kinderen en jongeren zonder beperking laten ervaren wat een beperking betekent.
 

Vind nog meer spelletjes

Spelletjes op maat van alle kinderen?

In samenwerking met de Provinciale Jeugddienst Oost-Vlaanderen werden heel wat spelen uit deze databank toegankelijk gemaakt voor kinderen en jongeren met een beperking

Vind aangepaste activiteiten

Toegankelijke plekken in je dorp?

Welke locaties zijn goed toegankelijk voor rolstoelen in je buurt? Die vind je in de app van ‘On Wheels’. En is jullie lokaal er al geregistreerd?
 

Gebruik de ‘On Wheels’-app

G-sport: op maat van mensen met een handicap

Is er een G-sport-afdeling in je buurt? Kan een goed startpunt zijn om deze kinderen en jongeren te bereiken.
 

Wat is G-sport?

Een VFG-afdeling in je buurt?

De Vereniging voor Personen met een Handicap vzw ondersteunt mensen met een beperking op allerlei manieren. En ze hebben ook lokale afdelingen.
 

Contacteer de VFG

Een BUDDY voor mensen met een handicap

Dankzij BUDDY kunnen personen met een handicap meer participeren aan het maatschappelijk leven.

Zoek of word een BUDDY