Skip to main content

Leden met een mentale beperking

Ook kinderen met een mentale handicap willen lid zijn bij KLJ. Hoe zorg je ervoor dat ook deze kinderen en jongeren zich thuis voelen?
 

Ook kinderen met een mentale handicap willen lid zijn bij KLJ. Hoe zorg je ervoor dat ook deze kinderen en jongeren zich thuis voelen?
 

Meer dan alleen beperkt ...

Het is niet altijd even eenvoudig om kinderen met een licht-mentale handicap in je afdeling te hebben. Maar ze brengen ook een unieke energie in je afdeling: ze bekijken de wereld makkelijker door een positieve bril, ze hebben een aanstekelijk enthousiasme, ze kunnen een goed voorbeeld stellen aan andere kinderen …
 

Een lid met een mentale handicap? Tips!

 • Hoe goed kan een kind met een mentale beperking zijn plan trekken, samenwerken …? Praat met de ouders over hoe je best omgaat met hun kind en zijn beperking. Deel deze informatie later mee aan de rest van de leidingsploeg.

 • Maak je taal niet te moeilijk: geen moeilijke woorden, concrete woorden in korte zinnen. Herhaal gerust een speluitleg. Check of iedereen je uitleg begrepen heeft.

 • Voorzie binnen je activiteiten ook opdrachten waarvoor geen schoolse kennis nodig is.

 • ​Hou het aantal spelregels, denkspelen ... beperkt.

 • Leg een ingewikkeld spel niet in één keer uit, maar deeltje per deeltje. Je kan een spel ook eerst in een vereenvoudigde versie spelen. Speel lang genoeg met een aantal spelregels en leg het spel volledig stil wanneer je een aanpassing doorvoert.

 • Andere kinderen willen soms niet in een team met een kind met een handicap uit angst om te verliezen. Beperkt competitiespelen of laat de kinderen of jongeren niet zelf de groepsindeling maken.

 • Geef het kind of de jongere met een mentale beperking een ‘ankerfiguur’ als vertrouwenspersoon.

 • Benader het kind of de jongere met een mentale handicap als een gelijke. Uitzonderingen, speciale regels, aanpassingen … zijn lang niet altijd nodig. Geef ook geen extra voordelen aan dit kind, dat andere kinderen niet krijgen.

 • Deze kinderen moeten soms wel herinnerd worden aan iets waar je een ander kind niet aan moet herinneren bv. drinken, naar het toilet gaan …

 • Of ze hebben wat extra toezicht nodig bv. hebben ze hun broek goed aangetrokken na een toiletbezoek?

 • Durf als begeleiding (of mede-lid) je grenzen aan te geven als je vindt dat dit kind of deze jongere te aanhankelijk is.

 • Wees alert voor eventueel pestgedrag van andere kinderen of jongeren. Deze kinderen en jongeren lopen een groter risico om uitgesloten te worden.

 

Spelletjes op maat van alle kinderen?

In samenwerking met de Provinciale Jeugddienst Oost-Vlaanderen werden heel wat spelen uit deze databank toegankelijk gemaakt voor kinderen en jongeren met een beperking

Vind aangepaste activiteiten

Een VFG-afdeling in je buurt?

De Vereniging voor Personen met een Handicap vzw ondersteunt mensen met een beperking op allerlei manieren. En ze hebben ook lokale afdelingen.
 

Contacteer de VFG