Skip to main content

KLJ, da's voor 't leven

 “KLJ’er ben je niet voor even, maar voor het leven”, zo luidt een gezegde. En dat klopt! Je ontmoet er nieuwe vrienden en leert er heel wat vaardigheden. Hoog tijd dus om er een jaarthema rond uit te werken. De werkgroep Jaarthema legt je met trots uit waarom precies.

 “KLJ’er ben je niet voor even, maar voor het leven”, zo luidt een gezegde. En dat klopt! Je ontmoet er nieuwe vrienden en leert er heel wat vaardigheden. Hoog tijd dus om er een jaarthema rond uit te werken. De werkgroep Jaarthema legt je met trots uit waarom precies.

Vrienden voor het leven

KLJ is meer dan enkel een jeugdbeweging, want voor de ruim 22.000 leden, leiding en vrijwilligers stopt het niet bij die ene namiddag of avond ravotten en samenzijn met vrienden. De waarden, talenten en kwaliteiten die je bij KLJ ontwikkelt, zijn een meerwaarde voor je jeugd en neem je voor de rest van je leven mee. Daarbovenop leer je er nieuwe mensen kennen en breid je je netwerk in het dorp verder uit.

Zelfstandig en in groep

Bij KLJ leer je met elkaar om te gaan, elkaars wensen te respecteren en elkaar iets gunnen. De kleinsten doen dat bijvoorbeeld door te spelen in groep en daar te ontdekken dat verliezen niet erg is of te beseffen dat ze niet zomaar alles kunnen krijgen. Tijdens een eerste kamp of weekend leren ze dan weer zelfstandig zijn. Eens goed vuil worden, wordt gestimuleerd, maar ook het wassen nadien hoort bij het leerproces.

KLJ da's voor 't leven - jaarthema KLJ

Grenzen verleggen

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde, dat staat buiten kijf. Ook in KLJ wordt er wel eens ruzie gemaakt, maar met de hulp van andere leden en leiding leer je akkefietjes snel op te lossen. Na een uurtje zit je ongetwijfeld weer samen aan het kampvuur. KLJ’ers leren elkaar ook te enthousiasmeren en aan te moedigen. We ontdekken samen onze grenzen, verleggen ze en leren waar onze limieten liggen. Wij zijn er voor elkaar, vangen elkaar op en bieden de nodige ondersteuning. We ontdekken dat we in groep meer kunnen bereiken dan alleen, en leren de waarden en normen van elkaar en de maatschappij rondom ons heen.

Gemeenschappelijke droom

Leiding krijgt op haar beurt de kans om op jonge leeftijd verantwoordelijkheid te dragen en leert hiermee om te gaan. Zo komen de jongeren in aanraking met administratieve taken, maar ook met facetten van het volwassen en professioneel leven. Ze werken samen aan een doel, zoals een geslaagd feestweekend, of streven samen naar een gemeenschappelijke droom, zoals een Landjuweel winnen.

KLJ da's voor 't leven Jaarthema KLJ

Sterk in het leven

Je ziet: tijdens hun KLJ-tijd leren kinderen en jongeren hun talenten, sterktes én zwaktes kennen. Gaandeweg ontwikkelen we ons naar meer volwassen en zelfstandige jongeren in de maatschappij. We staan sterker in het leven en gaan zelfzeker het volwassen leven tegemoet. Maar dat is niet alles. Samen beleven we talloze mooie herinneringen en onvergetelijke momenten. Ook die nemen we mee voor de rest van ons leven.

Verbonden met elkaar

Wij KLJ’ers, en onze oud-leden, voelen ons sterk verbonden met KLJ en met de afdeling waarin we zijn opgegroeid. We zijn trots op de manier waarop we in het leven staan en op de manier waarop KLJ daaraan heeft bijgedragen. We hopen dat vele andere kinderen en jongeren dezelfde ervaringen mogen meemaken om zo uit te groeien tot prachtige mensen in onze maatschappij.

KLJ da's voor 't leven - jaarthema KLJ