Skip to main content

Jaarthema 2021-2022: KLJ, da's voor 't leven

In KLJ ontmoet je nieuwe vrienden en leer je heel wat vaardigheden voor het leven. Daar werkten we dus een jaarthema rond uit.

In KLJ ontmoet je nieuwe vrienden en leer je heel wat vaardigheden voor het leven. Daar werkten we dus een jaarthema rond uit.

Waarover ging dit jaarthema?

Vrienden voor het leven

KLJ is meer dan enkel een jeugdbeweging, want voor de ruim 22.000 leden, leiding en vrijwilligers stopt het niet bij die ene namiddag of avond ravotten en samenzijn met vrienden. De waarden, talenten en kwaliteiten die je bij KLJ ontwikkelt, zijn een meerwaarde voor je jeugd en neem je voor de rest van je leven mee. Daarbovenop leer je er nieuwe mensen kennen en breid je je netwerk in het dorp verder uit.

Zelfstandig en in groep

Bij KLJ leer je met elkaar om te gaan, elkaars wensen te respecteren en elkaar iets gunnen. De kleinsten doen dat bijvoorbeeld door te spelen in groep en daar te ontdekken dat verliezen niet erg is of te beseffen dat ze niet zomaar alles kunnen krijgen. Tijdens een eerste kamp of weekend leren ze dan weer zelfstandig zijn. Eens goed vuil worden, wordt gestimuleerd, maar ook het wassen nadien hoort bij het leerproces.

Grenzen verleggen

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde, dat staat buiten kijf. Ook in KLJ wordt er wel eens ruzie gemaakt, maar met de hulp van andere leden en leiding leer je akkefietjes snel op te lossen. Na een uurtje zit je ongetwijfeld weer samen aan het kampvuur. KLJ’ers leren elkaar ook te enthousiasmeren en aan te moedigen. We ontdekken samen onze grenzen, verleggen ze en leren waar onze limieten liggen. Wij zijn er voor elkaar, vangen elkaar op en bieden de nodige ondersteuning. We ontdekken dat we in groep meer kunnen bereiken dan alleen, en leren de waarden en normen van elkaar en de maatschappij rondom ons heen.

Gemeenschappelijke droom

Leiding krijgt op haar beurt de kans om op jonge leeftijd verantwoordelijkheid te dragen en leert hiermee om te gaan. Zo komen de jongeren in aanraking met administratieve taken, maar ook met facetten van het volwassen en professioneel leven. Ze werken samen aan een doel, zoals een geslaagd feestweekend, of streven samen naar een gemeenschappelijke droom, zoals een Landjuweel winnen.

Sterk in het leven

Je ziet: tijdens hun KLJ-tijd leren kinderen en jongeren hun talenten, sterktes én zwaktes kennen. Gaandeweg ontwikkelen we ons naar meer volwassen en zelfstandige jongeren in de maatschappij. We staan sterker in het leven en gaan zelfzeker het volwassen leven tegemoet. Maar dat is niet alles. Samen beleven we talloze mooie herinneringen en onvergetelijke momenten. Ook die nemen we mee voor de rest van ons leven.

Verbonden met elkaar

Wij KLJ’ers, en onze oud-leden, voelen ons sterk verbonden met KLJ en met de afdeling waarin we zijn opgegroeid. We zijn trots op de manier waarop we in het leven staan en op de manier waarop KLJ daaraan heeft bijgedragen. We hopen dat vele andere kinderen en jongeren dezelfde ervaringen mogen meemaken om zo uit te groeien tot prachtige mensen in onze maatschappij.

 

Jaarthema 2021-2023 KLJ da's voor 't leven

Hergebruik het materiaal

Activiteiten

Wil je een spel spelen rond het jaarthema? Goed idee! Hieronder vind enkele spelen per leeftijdsgroep.

K-bundel

De werkgroep K maakte een mooie bundel vol bezinningen en vieringen in het jaarthema. Doorblader hem gerust!

Hélaba

De septembereditie (2021) van het KLJ-magazine Hélaba stond volledig in teken van het jaarthema KLJ, da's voor 't leven. Laat je inspireren door de verhalen van KLJ'ers en oud-KLJ'ers, en van bekende en minder bekende personen. 

Jaarthemalied

De vrijwilligers van de werkgroep muziek gingen aan de slag met het jaarthema en staken een lied in elkaar op de melodie van Living on a prayer van Bon Jovi. Zing jij mee?

Logo's

Wil je het logo van het jaarthema hergebruiken? Download het dan hieronder!